Gember, het leek erop dat het een hype zou worden maar niets is minder waar: gember is hot. Niet alleen in een vegetarisch voedingspatroon maar ook ik heb tegenwoordig verse gember in mijn koelkast liggen. Maar wat is gember eigenlijk, is gember gezond én hoe pas je gember toe in je voedingspatroon. In dit artikel lees je er alles over, lees je mee?

Wat is gember?

Zoals zijn uiterlijk misschien al doet vermoeden is gember een wortel, een wortel van de gemberplant om precies te zijn. De stoffen in gember die het zijn unieke licht bittere en pikante smaak geeft zijn: gingerol en shogaol. Gember wordt als specerij (in poedervorm) al sinds oudsher gebruikt in onze keuken. Tegenwoordig zie je dat verse gember ook steeds vaker wordt toegepast in bijvoorbeeld thee en gerechten.

Wist je dat gember ook wel het levende goud wordt genoemd? Vroeger was gember iets wat alleen de allerrijkste zich konden veroorloven. Gelukkig is gember nu een stuk betaalbaarder. Als specerij vind je het in het schap met kruiden, de verse gember vind je bij de groenteafdeling.

Is gember gezond?

Wanneer je gember gebruikt als smaakmaker, dan past dit binnen een gezond voedingspatroon. Denk hierbij aan het gebruik van verse gember, gemberthee, gemberpoeder (specerij) en gember welke is ingelegd in azijn. Deze staan ook allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Je kunt ook gekonfijte gember kopen, dit is gember op siroop. Deze bevat veel toegevoegde suikers, staat niet in de Schijf van Vijf en is dan ook niet gezond. Je mag dus stellen dat gember gezond is, anders wordt hij niet in deze schijf opgenomen. Maar waarom is gember gezond?

Laat ik vooropstellen dat er veel wordt beweerd over gember. Zo wordt er geschreven dat gember kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes, reuma of kan helpen bij verschillende pijnklachten. Dit zou onder andere komen door de antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in gember.

Helaas zijn deze effecten (nog) niet aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Om deze effecten te kunnen claimen is er meer gedegen onderzoek nodig naar de effecten van gember op onze gezondheid. Toch is gember gezond, en dan wel om deze redenen:

  • helpt tegen een opgeblazen gevoel;
  • bied verlichting bij (zwangerschaps)misselijkheid;
  • bevordert de opname van voedingsstoffen in je darmkanaal;
  • vermindert je trek in zoetigheid, kan helpen bij afvallen;
  • gember zit vol vitamines (B1, B2, B6 en vitamine C), mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink) en antioxidanten.

Gember in je voedingspatroon

Wil je gember op een makkelijke manier toevoegen aan je voedingspatroon, drink dan gemberthee. Dit kan supermakkelijk door dunne plakjes van de wortel af te snijden en in je mok te doen met heet water. Sommige zeggen dat het beter is om de wortel eerst te schillen maar ik doe dat niet. Ook in de schil bevinden zich voedingsstoffen en zo krijg je alles binnen.

Liever gember gebruiken om te roerbakken of koken? Dan is het wel slim om de gember te schillen. Gember kun je trouwens tijdens het koken gemakkelijker toevoegen in poedervorm, je kan de hoeveelheid dan ook helemaal naar wens doseren. Zo kun je muffins met gember maken, gember toevoegen in een curry of aan je soep. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wist je dat gember veel gebruikt wordt in kant-en-klare kruidenmixen die je in de supermarkt kunt kopen? Neem maar eens een kijkje bij de ingrediëntendeclaratie. Gember is dus erg gemakkelijk toe te voegen in je dagelijkse voedingspatroon.

Als laatste: tegenwoordig zijn bij de (lokale) groenteboer ook zogenoemde ‘gembershots’ te koop. Dit zijn drankjes gemaakt van geperste gember, ananas en kurkuma. Hoewel deze superdrankjes bestempeld zijn als boost voor je immuunsysteem is dit nog niet wetenschappelijk bewezen.

Hoe bewaar je gember?

Gedroogde gemalen gemberpoeder is het langste houdbaar, tot wel een jaar na het raspen en drogen. Bewaar het op een droge, donkere en koele plek. Het kruidenkastje in de keuken is dus een prima plek.

De verse gemberwortel kun je het beste luchtdicht bewaren in de groentelade van de koelkast. Je kunt de gember dan tot wel 3 weken bewaren. Let erop dat de gember ongeschild is. Geschilde gember kun je het beste bewaren in de koelkast in een bakje met rijstazijn of verse limoensap. Helaas heeft dit wel effect op de smaak, probeer dus alleen te schillen wat je nodig hebt.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over ‘is gember gezond?’. Gember mag dus met recht een superfood genoemd worden. Zitten er dan geen nadelen aan gember? Wanneer je niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 4 gram consumeert zitten er geen nadelen aan. Nu lijkt 4 gram niet veel, maar gember weegt echt niets. Echter zit in een gemiddelde ‘gembershot’ zo’n 10 gram gember. Dat is dus veel meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van het Voedingscentrum. Drink dit product dan ook niet dagelijks.

Ga je nu net als ik ook aan de gemberthee? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Heb je vragen over gember of over een gezond voedingspatroon, je mag me altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina. Kijk ook eens bij mijn andere gezondheidsartikelen.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis