Een verzwaringsdeken, je hebt er vast al eens iets over gelezen of gehoord. In dit artikel vertel ik je meer over de werking van een verzwaringsdeken, deel ik mijn ervaringen met mijn verzwaringsdeken en lees je handige informatie en tips wanneer jij ook interesse hebt in een verzwaringsdeken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Verzwaringsdeken: handige informatie en de werking

Een verzwaringsdeken is zoals de naam al doet vermoeden: een verzwaarde deken dus. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, gewichten en materialen. Waarom zou je kiezen voor een verzwaard deken? Het helpt volwassen en kinderen om rustiger en beter te slapen. Slaap jij (of iemand anders in jouw gezin) onrustig, lees dan snel verder hoe een verzwaringsdeken helpt bij een betere nachtrust.

Waar is een verzwaringsdeken van gemaakt?

Een verzwaringsdeken is een deken dat zwaarder is gemaakt door middel van een vulling. Alle dekens zijn in vakjes verdeeld wat is opgevuld met een zwaarder materiaal. De meest voorkomende vulmaterialen zijn:

  • micro glasparels
  • kunststof poly pellets
  • micro stalen kralen
  • rijst of erwten
  • zand

Het deken zelf is vaak gemaakt van katoen, polyester of fleece en is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en gewichten. Zo zijn er speciale verzwaringsdekens voor volwassenen en kinderen.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Door gebruik te maken van een verzwaard deken wordt er een lichte en zachte maar gelijkmatige druk op het gehele lichaam uitgeoefend en dit heeft een effectieve ontspannende werking. De ontspannende werking heeft vervolgens weer invloed op het verlichten van pijn, verminderen van angsten en het verbeteren van je gemoedstoestand. Om die reden wordt een verzwaringsdeken regelmatig gebruikt bij verschillende massagetherapieën.

De voordelen van een verzwaringsdeken zijn dan ook ontspannen, verminderen van angsten, verbeteren van het humeur, kan verlichting bieden bij pijn en helpt bij slapeloosheid en slaapstoornissen. Dit laatste komt doordat het extra gewicht zorgt voor een betere ontspanning en minder bewegen (woelen), hierdoor val je gemakkelijk is slaap en word je niet wakker van je eigen bewegingen. Klinkt goed toch? Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten voordat je een verzwaarde deken aanschaft, het gewicht is hierbij namelijk van belang.

Welk gewicht kun je het beste kiezen?

Hoewel de zwaarte van het deken ook persoonlijk kan zijn is het belangrijk dat je een gewicht kiest wat bij jouw lijf past. Is je deken te licht? Dan verminderd de ontspannende werking en bij een te zwaar deken kan het benauwend werken én krijg je moeite met bewegen. Hoe kies je dan het juiste gewicht?

Simpel, de vuistregel is namelijk om een deken te kiezen die ongeveer 10 procent van je lichaamsgewicht is. Dus weeg je rond de 65 kilo, dan kies je een deken van 6 à 7 kilo. Weeg je 90 kilo? Dan ga je voor een verzwaarde deken van 9 kilo.

De afmeting van het verzwaringsdeken

Al eerder gaf ik aan dat er verschillende afmetingen zijn, zo kun je kiezen voor een twee- of eenpersoons deken. Houd er wel rekening mee dat het deken niet groter mag zijn dan de afmeting van je bed, door het gewicht kan hij namelijk zo van je bed afglijden. Twijfel je over de maat? Meet dan de afmeting van je matras op en kies een deken wat (iets) kleiner is, dan zit je altijd goed.

Speciaal voor kinderen zijn er ook dekens met een kleine afmeting en gewicht.

Kun je een verzwaringsdeken wassen?

Niet alle verzwaringsdekens zijn wasbaar. Vind je dit belangrijk? Zorg er dan voor dat je er een aanschaft die wasbaar is. Het is daarnaast ook goed om te kijken hoeveel kilogram je wasmachine aankan. Mijn deken weegt 7 kilo en mijn wasmachine kan 8 kilo aan, dat zou dus in principe kunnen. Je kunt je deken net als je dekbed ook altijd laten reinigen bij een stomerij of professionele wasserette.

Je kan, net als ik, ook altijd gebruik maken van een speciale hoes. Deze is altijd gemakkelijk te wassen.

Mijn ervaringen met het verzwaarde deken

Ik heb het verzwaringsdeken van Calmzy gekozen met een afmeting van 150 cm bij 200 cm en weegt dus 7 kilo. Het deken is gemaakt van ademend katoen en is gevuld met kleine, hypoallergene, niet giftige, glazen korreltjes. Omdat ik mijn deken graag fris houd heb ik ook gekozen voor een hoes om mijn verzwaarde deken heen, de Calmzy Superior Soft Duvet cover. Je ziet hem op de foto bovenaan in dit artikel. Ik vind de kleur prachtig en hij is súper zacht.

In het begin moest ik heel erg wennen aan het deken, dit omdat het bewegen in het begin lastig is door het gewicht. Na een tijdje wordt dat makkelijker. Juist door dit gewicht draai en beweeg ik automatisch minder. Ik gebruik het deken niet dagelijks, ik kan meestal goed in slaap komen maar wanneer dat niet het geval is kan ik hem zo pakken.

Waar ik het deken wel altijd bij gebruik is in combinatie met mijn spijkermat. Het verzwaarde deken brengt meer rust en ontspanning, zoveel zelfs dat ik dan gewoon op het matje in slaap val. De kwaliteit van de twee producten die ik heb zijn goed, ik ben er erg tevreden over.

Extra tips

Heb je een verzwaringsdeken aangeschaft? Houd dan ook rekening met de volgende zaken:

  • ga er niet meteen onder slapen. Wen eerst aan het gewicht om hem op de bank te leggen en bouw het aantal minuten en uren op
  • het verzwaringsdeken geeft geen warmte, het is dus geen vervanging voor je dekbed
  • leg het verzwaringsdeken onder of op je dekbed, zelf geef ik de voorkeur voor eronder
  • het deken kun je zowel in de zomer als in de winter gebruiken

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel met informatie, tips en ervaringen met een verzwaringsdeken. Nu ben ik benieuwd, heb jij al ervaring met een verzwaard deken? Laat het me weten bij de reacties hieronder. Wil je meer tips lezen over een goede nachtrust, kijk dan eens op de website van Slaapwijsheid. De website staat boordevol informatie om energiek aan elke dag te beginnen.

Liefs Francis

De producten in dit artikel heb ik gekregen: #mamazetkoersAD. Dit doet niets af aan de echtheid en oprechtheid van het artikel. 

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis