Ben je net als ik dol op havermout en spinazie? Dan is deze omelet met havermout en spinazie op jouw lijf geschreven! In een eerder artikel deelde ik al de veelzijdigheid van havermout en waarom ik fan ben. Deze omelet met havermout en spinazie is wederom een heerlijk gerecht waarin de havermout goed tot zijn recht komt. Nieuwsgierig geworden naar deze heerlijke lunch of tussendoortje? Lees dan snel verder hoe je dit gerecht in een handomdraai maakt.

Recept: omelet met havermout en spinazie

Vroeger vond ik het stiekem best lastig om een goede omelet te maken, maar oefening baart kunst. Daarnaast weet ik zeker dat het jou met dit recept ook gaat lukken! Voordat ik het boodschappenlijstje deel en vertel hoe je deze heerlijke omelet met havermout maakt wil ik je eerst vertellen waarom deze omelet beter vult dan een paar eieren op een boterham.

Door het toevoegen van groente en de havermout voeg je veel vezels toe. Deze zorgen voor een langere verzadigingen en dus een vol gevoel. Door de combinatie van eiwitten en de complexere koolhydraten behoud je dit gevoel ook voor een lange tijd. Natuurlijk zitten er in brood ook vezels en koolhydraten maar deze bieden niet zo’n lange verzadiging als havermout. Wil je hier meer over lezen? Lees dan eens dit artikel.

Boodschappenlijstje

  • 30 gram havermout
  • 3 (middel) grote eieren
  • scheutje melk (ca 20 ml)
  • halve ui
  • knoflookpuree
  • 150 gram spinazie
  • bakspray of een eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Met dit recept maak je een heerlijke omelet met havermout en spinazie als lunch of als tussendoortje. Uiteraard kun je meerdere porties maken. Vermenigvuldig dan de ingrediënten van het boodschappenlijstje met het aantal porties dat je wilt maken. Liever een kleinere portie? Bak dan twee kleinere omeletten van deze ingrediënten.

Zo maak je deze omelet met havermout en spinazie

Bereidingstijd: ongeveer 15 minuten
Extra nodig: een goede bakpan met een anti-aanbak laag en een spatel

  1. snipper de halve ui en hak de spinazie
  2. verhit wat bakspray of olijfolie in een bakpan met anti-aanbak laag
  3. bak de knoflook, ui en de spinazie en breng dit op smaak met peper en zout. Zorg ervoor dat de ui niet te bruin wordt maar de spinazie voldoende geslonken is
  4. klop ondertussen de eieren los en breng dit op smaak met wat peper en zout. Indien nodig kun je ook nog wat melk toevoegen
  5. voeg de havermout aan het eimengsel toe en meng goed
  6. giet vervolgens het eimengsel met de havermout in de pan met spinazie en de ui en bak de omelet op een hoog vuur voor ongeveer 10 seconden voordat je naar stap 7 gaat
  7. duw vervolgens steeds het gegaarde ei naar het midden van de pan, hierdoor kan het rauwe ei beter garen
  8. herhaal stap 7 tot al het ei gestold is maar nog wel zacht is
  9. zet het vuur laag en draai de omelet om met behulp van een spatel. Bak de omelet nog even kort zodat beide kanten mooi bruin zijn
  10. serveer de omelet op een bord en garneer met extra spinazie. Smakelijk!

De kunst bij het maken van een goede luchtige omelet zit hem dus in het steeds naar binnen duwen van het gegaarde ei en in het niet te vroeg omdraaien van de omelet. Misschien dat het de eerste keer niet helemaal lukt maar smaken zal hij zeker. Oefening baart kunst, net zoals met pannenkoeken bakken.

Is het je niet helemaal duidelijk wat ik bedoel met het naar binnen duwen van het gegaarde ei? Check dan even het filmpje op de website van de AH.

Eventuele dieetaanpassingen

Deze omelet met havermout en spinazie is volledig glutenvrij. Je kunt hem ook volledig lactosevrij maken door de melk weg te laten of te vervangen met een plantaardige variant. Heb je een vegan dieet? Het is ook mogelijk om te werken met een ei-vervanger maar hier heb ik helaas geen ervaring mee.

Neem ook eens een kijkje bij mijn andere recepten!

Recept omelet met havermout en spinazie

Omelet met havermout en spinazie

Voedingswaarden

Hieronder een uitsplitsingen van de macro nutriënten, vezels en zout per omelet met havermout en spinazie. Wanneer je iets aan het recept veranderd veranderen natuurlijk ook de voedingswaarde. Bij de berekening hieronder ga ik uit van het gebruik van bakspray, wanneer je olijfolie gebruikt zal de voedingswaarde hoger uitvallen.

Energie: 415 kcal
Vet: 20 gram
waarvan verzadigd vet: 5,9 gram
Koolhydraten: 23 gram
waarvan suikers: 3,3 gram
Vezels: 7 gram
Eiwitten: 31 gram
Zout: 1 gram

Zoals je ziet levert deze omelet met havermout en spinazie veel eiwitten op. Een ideale maaltijd of tussendoortje wanneer je uit de sportschool komt of thuis je workout hebt gedaan.

Bewaaradvies

Er zijn dagen waarop je meer tijd hebt om een gezonde maaltijd te bereiden, maar ook dagen waarop er nauwelijks tijd is. Voor de dagen met minder tijd is ‘meal preppen’ ideaal. Je maakt je maaltijd gewoon een dagje eerder. Met deze omelet kan dat ook prima. Wil jij je omelet met havermout dus bewaren voor een ander moment? Plaats je gerecht dan zodra deze is afgekoeld meteen afgedekt in de koelkast. Je kunt de omelet met havermout maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.

Wist je dat je een omelet ook kunt invriezen? Ingevroren kun je hem maximaal 3 maanden bewaren. Eet je bewaarde omelet dan bij voorkeur wel koud op. Wanneer je deze opnieuw verwarmt veranderd de textuur en smaak, helaas niet ten goede. Ik vind hem koud heerlijk op een bruin volkorenbroodje!

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn recept voor een heerlijke omelet met havermout en spinazie. Nu ben ik nieuwsgierig, ga jij deze omelet ook zelf maken? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis