In dit artikel deel ik mijn recept voor een kalfsrollade van de BBQ! We serveren er ook een mooie bloemkool van de BBQ bij (zie bovenste foto) maar dat recept deel ik een andere keer. Dit artikel staat de kalfsrollade van de BBQ centraal. Al maken we dit gerecht niet op een ‘standaard’ barbecue maar op een BBQ die gemaakt is van keramiek. Een BBQ van keramiek geeft het bereiden van vlees, vis en groente weer een nieuwe dimensie. In dit artikel vertel ik je daar ook meer over, lees je mee?

Opzoek naar meer receptinspiratie? Check dan vooral ook mijn andere recepten.

Boodschappenlijstje

 • kalfsrollade van ongeveer 500 gram
 • takjes verse rozemarijn
 • takjes verse tijm
 • peper en zout

Met dit recept maak je voor ongeveer 4 personen kalfsrollade van de BBQ. Uiteraard is alleen het kalfsvlees onvoldoende voor een volledige maaltijd. Ik adviseer je dan ook om er bijvoorbeeld nog groente en aardappeltjes uit de oven bij te serveren. Net wat je lekker vindt. Wij aten het met een heerlijke bloemkool van de BBQ.

Overige benodigdheden

Zoals ik al aangaf in de inleiding van dit artikel, de kalfsrollade van de BBQ maken we niet op een ‘standaard’ barbecue maar op een keramische variant. Wij hebben een Kamado Joe Jr. maar de bekendste is eigenlijk wel de Big Green Egg.

Wat maakt deze barbecue zo anders? Door de goede isolatie van een keramische barbecue kun je hem gebruiken in alle weersomstandigheden zonder dat dit invloed heeft op de temperatuur van de BBQ. Om die reden is het mogelijk om grotere stukken vlees op een constante (lage) temperatuur te garen, zoals de kalfsrollade van de BBQ in dit recept.

Wij kozen voor de Kamado Joe Jr omdat hij iets lager in zijn prijsklasse zit én omdat deze maar 31 kg weegt. Op die manier kunnen we hem gemakkelijk verplaatsen in onze relatief kleine tuin. Ideaal dus. Wie nog opzoek is naar een barbecue met een gaaf design kan ook eens kijken naar de OFYR. Een OFYR heeft naast een keramische schaal ook nog meer functies, het is een compleet kooktoestel met houtopslag.

Recept kalfsrollade van de BBQ kamado joe jr

Voor dit recept: kalfsrollade van de BBQ heb je dus een keramische barbecue nodig én een kernthermometer. Heb je geen keramische barbecue en wil je die ook niet aanschaffen? Dan kun je de kalfsrollade ook in de oven bereiden.

Recept: kalfsrollade van de BBQ

Het recept voor de kalfsrollade van de BBQ is niet moeilijk, de barbecue doet al het werk voor je. Al kan het even zoeken zijn voordat je de juiste temperatuur hebt ingesteld. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen. De kalfsrollade van de BBQ kun je dus het gehele jaar door maken, zo kun je ook met de kerstdagen een heerlijk stuk vlees bereiden op deze barbecue.

Bereidingstijd: 70 minuten, inclusief het 60 minuten garen. Exclusief het op de juiste temperatuur brengen van de barbecue.

 1. laat de rollade in zijn netje zitten en breng het vlees op smaak door peper en zout rondom toe te voegen. Draai het vlees dus steeds en eventueel kun je met je handen het nog zachtjes in het vlees duwen
 2. nu gaan we de kruiden toevoegen, steek de takjes tijm en rozemarijn door het netje heen zodat ze goed tegen het vlees aan zitten. Niet in het vlees steken. Zorg ervoor dat het netje rondom volledig gevuld is met takjes kruiden. Je mag het vlees wel gewoon zien maar dat er door elk rij een takje zit
 3. laat het vlees even rusten
 4. steek ondertussen de barbecue aan. Zorg ervoor (door met de schuifjes te spelen) dat de omgevingstemperatuur van de barbecue tussen de 120 en 140 graden Celsius is
 5. steek een kernthermometer in de kalfsrollade en leg hem in een (keramische) schaal
 6. zodra de barbecue op temperatuur is zet je de keramische schaal met de kalfsrollade op de barbecue. Sluit de barbecue en zorg ervoor dat het vlees een kerntemperatuur heeft tussen de 52 en 54 graden Celsius
 7. na 60 minuten kun je het vlees van de barbecue halen en aansnijden. Het vlees is erg mals en zal op sommige plaatsen nog lichtrood zijn vanbinnen. Juist dan is hij perfect! Op de foto hieronder kun je het vlees zien.

Wil je de kalfsrollade liever in de oven bereiden? Houdt dan dezelfde temperaturen en tijden aan zoals ik gedaan heb op de barbecue. Je krijgt dan alleen niet hetzelfde eindresultaat, dit omdat de BBQ zelf ook smaak geeft het kalfsvlees. Eet smakelijk!

kalfsrollade van de BBQ mamazetkoers vlees

Tot slot..

Nu ben ik benieuwd of jij deze kalfsrollade van de BBQ gaat maken? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina. Neem ook eens een kijkje bij mijn andere recepten. Tot de volgende keer.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis