Over twee weekjes wonen we alweer een jaar in ons nieuwe huis, bizar hoe snel de tijd is gegaan! Vanaf nu is het dan ook gewoon ons huis en laten we het ‘nieuwe’ achterwege. Ondanks dat de tuin nog niet is zoals we hem graag zouden willen zien ga ik hem in dit artikel toch met jullie delen, net als de plannen die we hebben voor de tuin. Benieuwd naar onze achtertuin? Lees dan gezellig mee.

Dit is onze achtertuin!

Laat ik vooropstellen dat onze achtertuin niet groot is. Doordat het huis uitgebouwd is aan de achterkant is hiermee ook een stuk tuin verloren gegaan. Zoals je misschien al eerder hebt gelezen heeft de relatief kleinere tuin ons niet weerhouden om een overkapping te laten plaatsen. In dit artikel zie je de overkapping ook in zijn geheel.

De tuin heeft een oppervlakte van ca. 40 vierkante meter en is ruim 7 meter diep. Doordat een zijde van de erfgrens schuint loopt, is de tuin niet breed, dat zie je op de foto hieronder duidelijk. De tuin ligt (gelukkig) op het noordoosten, en dit is een verademing vergeleken met ons oude huis. Daar hadden we een tuin op het zuiden, oftewel de gehele dag zon in de tuin.

dit is onze achtertuin achterkant poort

Onze achtertuin is niet de enige buitenruimte die we hier hebben, aan de voorkant van het huis hebben we ook nog een groot dakterras met vrij uitzicht richting Waalwijk, welke gelegen is op het zuidwesten. Hierdoor kunnen we ervoor kiezen om juist wel of niet in de zon te zitten. Want wie denkt dat je met een tuin op het noordoosten niet veel zonuren hebt, heeft het mis. In de achtertuin hebben we de gehele dag zon, alleen niet overal. Na het middaguur staat de zon niet meer op het huis en de overkapping. Ideaal!

Juist omdat het niet groot is wilden we geen grote meubels maar wel voldoende zitruimte waar we verschillende kanten mee op kunnen. Dat je zonder veel moeite de openslaande tuindeuren open kunt maken of de opstelling aanpast naar de hoeveelheid visite. Dat laatste kan gemakkelijk met het bankje wat je hieronder op de foto ziet. Het is een bankje waarvan je de twee zijden ook kunt uitklappen voor extra zitruimte of je gebruikt hem als ligbed.

onder de overkapping dit is onze achtertuin mamazetkoers

Ook de stoelen en de tafeltjes kun je gemakkelijk verplaatsen maar hoeft niet. Het duurde wel even voordat we van het ‘grijze gevoel’ af waren. De tegels, de schutting en de overkapping zijn allemaal grijs en daardoor oogt het al snel minder gezellig. Door voor een gekleurd buitenkleed te kiezen en kussentjes in een honingkleur is onze achtertuin een verlengde van onze woonkamer geworden. De woonkamer ga ik in een ander artikel nog aan je laten zien, nog even geduld.

gras en aardbeien mamazetkoers dit is onze achtertuin

In de tuin is er ook voldoende ruimte voor de kinderen. Zo hebben we een picknicktafel staan die ook als zandbak dient en hebben we een piratenboot (watertafel). Ook deze gave traptractor heeft een vaste plek gekregen, Luke is er helemaal gek van. Ze hebben niet veel ruimte om te spelen maar meer dan voldoende. Wanneer ze ouder worden is er een groot grasveld met speeltuin aan de voorzijde en aan de achterzijde van ons huis waar ze veilig heen kunnen. Hierdoor werkt het straks in de toekomst ook prima.

In de tuin is niet voldoende ruimte om veel planten te houden. Op de foto hierboven zie je dat ik aardbeienplantjes heb en een leuk grasje heb staan. Om de tuin meer kleur te geven ben ik verticaal gaan tuinieren. Je ziet dat op de foto hieronder. Ik heb twee van zulke rekken aan de schutting hangen. Wil je deze ook maken? Check dan mijn werkbeschrijving die ik een tijdje terug al deelde.

plantenrek aan de schutting mamazetkoers dit is onze achtertuin

Dit zijn onze plannen voor het voorjaar

Ondanks dat het er al gezellig en leuk uitziet zijn we er nog niet. Er mag nog meer kleur en gezelligheid in de tuin. Daarom staan er voor het voorjaar nog enkele wensen en plannen op ons lijstje. Eigenlijk wilden we dat dit najaar al doen, maar dit past nu even niet qua budget.

Wat we willen doen? We willen enorm graag het kunstgras vervangen. Het gras wat er nu ligt is al ruim twaalf jaar oud en ondertussen heeft de ontwikkeling van kunstgras een enorme boost gehad. Bij het kunstgras wat er nu ligt blijven de haren niet meer overeind staan en is het wat dof van kleur geworden. Gelukkig kun je tegenwoordig sommige kunstgrassoorten niet meer van écht gras onderscheiden en kunnen ze tegen een stootje! Op die manier kunnen we meer kleur en gezelligheid in de tuin aanbrengen, zónder het extra onderhoud wat echt gras vergt en vraagt.

De kunstgras aanleg is trouwens ook zo gedaan, je moet er alleen wel voor zorgen dat de ondergrond goed vlak en egaal is. Anders zie je de bobbels terug en het ligt ook niet zo lekker 😉 . Ook moet je goed letten op de waterafvoer, het is wel zo fijn als het regenwater richting de afvoer loopt in plaats van richting de overkapping. Heb jij interesse in kunstgras maar geen zin, tijd of kennis om het zelf te leggen? Je kunt ook altijd bekijken welke mogelijkheden er nog meer zijn via deze link: kunstgras leggen prijzen.

Er is nog iets wat we gaan aanpakken en die voel je misschien al wel aankomen: de bestrating vervangen. Weg met die grijze tegels! We weten nog niet wat we ervoor terug willen, misschien dat er een gele tegel of iets met oranje voor terug komt. Hier zijn we nog niet helemaal over uit en gaan we ons binnenkort verder in verdiepen. We willen in elk geval geen gladde tegel meer. Wanneer het nat is buiten worden deze tegels erg glad en daarnaast zie je er alles op. Verschrikkelijk vind ik het.

Als laatste ga ik misschien meer losse bakken neerzetten met beplanting en wil ik nog iets doen met de verlichting. De verlichting aan de schuur en de schutting vind ik niet mooi maar zijn voor nu nog wel praktisch. Als we de bestrating gaan vervangen komen ook de spotjes in die tegels niet meer terug. Wat wel weten we ook nog niet maar daar gaan we zeker uitkomen, er zijn voldoende mogelijkheden. Misschien is het ook leuk om achterin de tuin, waar de meeste zon komt, een hangmat te hangen. Heerlijk met een boekje in de zon genieten van de rust.

Tot slot..

Dit was hem dan: onze achtertuin. Zoals je ziet hebben we er echt al wel iets van gemaakt maar is het nog niet helemaal af. Ik hoop je in het voorjaar meer te kunnen vertellen én te laten zien wanneer we wel de finishing touch aangebracht hebben. Nu ben ik benieuwd of je nog tips hebt hoe we nog meer kleur kunnen aanbrengen in onze tuin.  Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten, op Facebook of op Instagram. Je mag natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis