Voor de meeste vrouwen erg herkenbaar en voor sommige totaal onbekend. Niet elke zwangere vrouw heeft er last van: nesteldrang. Voor mijn zwangerschappen vond ik het vooral grappig en snapte ik de ”drang” niet zo. Na twee zwangerschappen is dat wel anders. Wat is nesteldrang nou precies? In dit artikel vertel ik je er alles over. Ook de gekke dingen die ik deed uit naam van nesteldrang door de hormonen. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder! Wat is het meeste gekke wat jij hebt gedaan door de zwangerschapshormonen? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Wat is het?

In het kort is het opruim- en schoonmaakwoede bij een zwangere vrouw, vaak vanaf de tweede helft van de zwangerschap en met een piek in het laatste trimester. Er is nog geen wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen nesteldrang. Is het een bakkerspraatje of niet? Aan het einde van dit artikel geef ik je mijn mening daarover.

De langere uitleg: nesteldrang is de neiging om je huis klaar te stomen op de komst van je kindje. Dit uit zich dan in een letterlijke drang naar opruimen én schoonmaken: oftewel nestelen. De oorzaak? De zwangerschapshormonen! Een stukje natuur, voorgeprogrammeerd: je oerinstinct.

Niet iedere zwangere vrouw heeft overigens last van nesteldrang. Wist je dat er ook verschil in nesteldrang kan zijn tussen twee zwangerschappen. In dit artikel deel ik hoe dit voor mij was, bij de zwangerschappen van Ize en Luke.

Nesteldrang tijdens de eerste zwangerschap

Voordat ik zwanger werd had ik er wel een mening over: doe maar lekker normaal, dat is gek genoeg. Laten we zeggen dat ik mijn mening heb bijgesteld, en niet zo’n beetje ook. Precies weet ik het niet meer maar met 20 weken was het kamertje zo goed als af. Op wat aankleding en hier en daar een sterretje schilderen op de muur na dan. De kinderwagen was besteld en alle belangrijke (en niet belangrijke) spullen waren in huis. Alleen kleding niet, op de een of andere manier kocht ik dat pas tijdens mijn verlof. Beetje vreemd nu ik daar aan terug denk maar zover ik me kan herinneren was daar geen speciale reden voor. Op het feit na dat ik gewoonweg niets leuks kon vinden.

Het huis was verder normaal opgeruimd en zorgde ervoor dat er ook in de keuken een plekje was voor de flesjes en dergelijke. Op zich is dat allemaal niet zo vreemd. Behalve dat ene dingetje dan.

Zomaar, ineens, vanuit het niets: ik ergerde me aan de trap. In mijn ogen zag die er verschrikkelijk uit. Uiteraard viel dat wel mee. Hoe ziet mijn trap eruit? Hij is in crème geschilderd met tapijt (in halve maantjes) erop. Niets bijzonders en goed schoon te maken met een handveger en natte doek. Wat me tijdens de zwangerschap ineens opviel was dat je de hoekjes daarmee toch niet perfect (waarom?!) schoon kreeg. Dus besloot ik het eens grondiger aan te pakken: wattenstaafjes, Dasty én 1,5 uur later resulteerde in een perfect schone trap. Omdat manlief zei dat je die hoekjes nooit meer schoon kon krijgen maakte ik zelfs een foto. Bewijs! In eerste instantie geloofde hij me niet, daarna verklaarde hij me voor gek. Nu doe ik dat ook. De foto is trouwens van een te slechte kwaliteit en kan ik daarom hier niet plaatsen.

Nesteldrang tijdens de tweede zwangerschap

Jeffrey vroeg na de zwangerschap van Ize nog vaak voor de grap wanneer ik de trap weer zo perfect schoon ging maken. ”Alleen wanneer ik weer zwanger ben” was mijn antwoord. 2 jaar later was het zover, ik was in verwachting van Luke. Toch heb ik die heftige nesteldrang zoals bij Ize niet meer gehad. Ik vond het belangrijk dat de babykamer werd zoals ik wilde, maar alle spullen had ik daarvoor al in huis. Het enige werk was een beetje opruimen en inrichten. Dat opruimen heb ik veel gedaan, elk kamer en elke kast heb ik uitgezocht. Er is toen veel troep uit huis verdwenen. Groot voordeel toch? De nesteldrang viel dus best mee tijdens de zwangerschap van Luke. Iedere zwangere ruimt toch zijn hele huis op, of waren dat misschien ook de hormonen haha.

Tot slot..

Nesteldrang: in mijn ogen dus geen bakkerspraatje maar de realiteit. Leuk dat je dit artikel gelezen hebt en (weer) een bezoekje bracht aan mijn blog. De trap is dus nooit meer zo schoon geweest als toen. Had jij nesteldrang en wat is het gekste wat jij gedaan hebt tijdens je zwangerschap onder het mom van ”hormonen”? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je kunt ook altijd contact zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

De foto in dit artikel ben ik, 33 weken zwanger van Ize, samen met mijn grote schat: Jeffrey.

Leestip: Afscheid nemen of mijlpalen?