Ze zeggen weleens ”’het oudste kind kijk je groot en de jongste houd je onbewust klein”. Ik dacht altijd dat mij dat nooit zou overkomen. Nu ben ik zelf mama van twee kinderen en raad eens? Ja, het overkomt mij misschien ook wel. In dit artikel: ‘afscheid nemen, oftewel: mijlpalen’ vertel ik je alles over deze mijlpalen bij mijn dochter en dat dit stiekem ook momenten van afscheid nemen zijn bij mijn zoontje. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Afscheid nemen, oftewel: mijlpalen

Ze zeggen niet voor niets: kleine kindjes worden groot. Daar is echt niks van gelogen. Hieronder vertel ik je meer over afscheid nemen van de kleine baby dingen. Lees je mee?

Afscheid nemen van babykleding

Het is zo schattig aan de waslijn, maatje 50 en 56. Maar, dat was het dan ook wel. In 62 en 68 had ik leuke jurkjes, rokjes en stoere broekjes gekocht en kon ik niet wachten totdat ze het aan kon. Achteraf denk ik weleens, zat dat allemaal wel even lekker, zo’n stug broekje? Tja, achteraf is alles natuurlijk makkelijker.

Bij Luke vond ik het zo jammer dat hij niet meer in 56 paste. Toen dat moment aanbrak heeft hij ook maar twee weken maatje 62 aan gehad. Ondertussen zit hij alweer in maat 74. Wat gaat het toch snel (cliché)! Niks geen schattige kleine maatjes meer aan de waslijn. Vorige week moest ik dus afscheid nemen van alles wat te klein is. Die ”schattige” kleertjes lagen al 4 maanden te lang stof te vangen in zijn kast. Uiteindelijk is afscheid nemen beter! Want laten we eerlijk zijn, hoe groter de kindjes worden: hoe meer ze ontdekken en kunnen!

Afscheid nemen van de kinderwagen(bak)

Ize zat al met 5 maanden in het buggy-gedeelte van onze kinderwagen. We hebben een Quinny Mood waarbij het zitgedeelte ook helemaal plat kan. Prima, weg met die bak: nu kon ik tenminste naar mijn kindje kijken! Ook leuk: de kleine kon ook naar mij (en de rest van de wereld) kijken.

Luke is nu 7 maanden en gisteren heb ik (met een beetje pijn in mijn hart) afscheid genomen van de kinderwagenbak. Deze ligt nu op zolder, zodat kinderwagen over een jaar in zijn geheel verkocht kan worden. Luke paste ook niet meer in de bak, dus ik moest de kinderwagen wel ombouwen tot buggy. Waarom heb ik de bak niet eerder weggedaan? Als excuus gebruikte ik: ”ja toen Ize 5 maanden was, was het zomer en die bak dus veel te warm. Nu is het nog koud buiten.” Klopt, alleen gaat dat natuurlijk niet op als je de Maxi-Cosi al een hele tijd op het onderstel van de kinderwagen zet omdat je nog geen afscheid wilt nemen van de kinderwagenbak. O-ja, ik heb ook nog een hele warme voetenzak die ook op het buggy-gedeelte past. De echte reden? Nu zal ik deze bak nooit meer gebruiken, ons gezinnetje is compleet. Afsluiten noemen we dat. Soms is dat even lastig.

Afscheid nemen van de kinderstoel

De eerste hapjes geef ik altijd in de wipstoel. Hierin kun je ze ver genoeg rechtop zetten zonder dat ze echt zitten. Want met 4 maanden is dat nog te vroeg en niet goed voor de ontwikkeling. Het was heerlijk toen Ize met 6 maanden voor het eerst in de kinderstoel zat, wel in een zitverkleiner met voldoende ondersteuning. Niet te lang en alleen voor het avondeten. Dit was ook meteen een stuk beter voor mijn rug en wel zo gezellig met zijn alle aan tafel.

Deze week heb ik ook de kinderstoel van Luke met zitverkleiner van zolder gehaald. Nu kan mijn stoere mannetje vrolijk bij ons aanschuiven tijdens het avondeten. Ook hier heb ik weer even gewacht, niet dat ik al afscheid heb genomen van de wipstoel want hier kan hij uiteraard ook nog in spelen. Maar meer om het feit dat ik er bij Ize naar uit keek om de stoel te gaan gebruiken en nu helemaal niet. Het zal ook niet lang meer duren voordat de wipstoel ook naar zolder verhuist.

Gezellig zo aan tafel. Vinden jullie deze zitverkleiner ook niet heel schattig? Over een aantal maanden zullen we hier ook afscheid van moeten nemen. Mijn kleine mannetje wordt al groot! Gelukkig maar.

Gezellig zo aan tafel Afscheid nemen, oftewel mijlpalen mamazetkoers

Afscheid nemen van de laatste avond voeding

Deze is een beetje dubbel. Je wilt ook graag weer een beetje tijd voor jezelf en voor je partner. Elk kindje is anders en ik heb het geluk dat onze kindjes goede slapers zijn. Hier en daar natuurlijk een uitzondering. Die laatste fles, de 5e fles rond 23u, ging er hier al snel af. Zowel bij Ize als bij Luke was deze er rond de 5,5 maand vanaf. Tussen 18u en 19u is hier de laatste fles en slaapt Luke tot de volgende ochtend. Ize gaat tegelijk met Luke naar bed.

Het is een hele mijlpaal om samen weer lekker op de bank een serie te kijken en je armen vrij te hebben. Toch is het ook heerlijk, dat kleine warme lijfje tegen je aan. Je kleintje die vervolgens heerlijk in jouw armen in slaap valt. Hoe groter ze worden, hoe minder snel ze dit doen. Missen doen we die 5e fles dus echt niet, maar dat warme kleine lijfje? Ja die wel! Al krijg ik nu ook heel veel kusjes en lieve knuffels van Ize. En over een tijdje? Dan ook van Luke: ik kan niet wachten!

Mijlpaal: zelf het speentje in de mond doen

Ik weet nog goed dat mijn man een woensdagmiddag vrij was en ik moest werken. Hij was samen met mijn dochter op een zonnige dag op het terras gaan zitten. Er kwam een berichtje op mijn telefoon binnen: een filmpje. De titel van het filmpje luide: ”kijk eens mama wat ik kan”.

Het filmpje toonde mijn kleine meisje van een paar maanden (in de buggy) die zelf haar speen in haar mond deed. Op de achtergrond klonk een hele trotse papa. En mama? Die was ook heel trots en bekeek het filmpje nog eens. Ook Luke kan zijn speentje nu zelf in bed vinden. Wij vinden dit een hele mijlpaal en hebben graag afscheid genomen van het ”speentje zoeken & brengen” ritueel!

Tot slot..

Afscheid nemen of mijlpalen? Eigenlijk is het hetzelfde, in elk geval voor mij in bovenstaande voorbeelden. Het is maar net welk gevoel je erbij hebt. Ize heb ik dus ook niet groot gekeken, ik heb heel bewust van elk moment genoten en stil gestaan. Hetzelfde doe ik nu ook bij Luke. Wat maakt het dan toch anders? Bij Luke is het allemaal de laatste keer. De laatste keer zwanger, de laatste kraamweek, het laatste eerste hapje, de laatste keer in de kinderwagenbak etc.

Hoe is dit voor jou geweest? Was het juist makkelijk, moeilijk of is dat moment voor jou nog niet aangebroken? Laat het hieronder weten bij de reacties.

Dank je wel voor het lezen van mijn blog. Laat hieronder een reactie achter of op Facebook. Je kunt ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis