Zindelijk worden, iets wat vanzelf komt. Althans dat zeggen ze. Allebei mijn kindjes zitten nog in de luiers. Al is dat met een zoontje van 7 maanden natuurlijk niet raar. Al is het voor mijn dochter van 3 natuurlijk wel ”tijd” om zonder luier door het leven te gaan. In elk geval overdag. Ik heb me nooit zorgen gemaakt, ze zijn er klaar voor wanneer ze er klaar voor zijn. Daarover straks meer. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Is je kindje toe aan zindelijk worden?

De meeste kinderen zijn toe aan zindelijk worden tussen de 2 en 3,5 jaar. Maar wat is zindelijkheid nu precies? Zindelijkheid is wanneer je kindje de volledige controle heeft over zijn sluit- en anusspieren. Er zijn verschillende signalen te herkennen bij je peuter die aangeven dat hij toe kan zijn aan zindelijk worden. Is je kindje toe aan zindelijk worden? Je herkent het aan deze signalen:

 • zelf aangeven dat hij in zijn luier heeft geplast
 • terugtrekken / afzonderen als hij wilt poepen
 • zelf aangeven op het potje of de wc te willen zitten
 • aangeven geen luier meer om te willen
 • tijdens verschonen merken dat je kindje vaak droog is

Sommige kinderen zijn eerder toe aan zindelijk worden dan anderen. Er is hierin geen goed of fout. Ze zijn er klaar voor, wanneer ze er klaar voor zijn. Dat klinkt misschien wat zweverig maar zodra dat moment aanbreekt zul je denken: ”a-ha!”.

Hoe pak je het aan?

Dat is voor iedereen verschillend, net zoals zindelijk worden voor elk kindje anders is. Ik zal vertellen hoe ik het aanpak, ook hierin is weer geen goed of fout. Iedereen doet het op zijn eigen manier.

 1. Praten. Ik leg Ize uit wat plassen en poepen is. Dat dit heel normaal is en dat iedereen dat doet. Dit heel spelenderwijs en benoem tijdens het verschonen of ze gepoept of geplast heeft. Zo leert ze het verschil.
 2. Potje. Het potje staat bij ons naast de wc. Goed zichtbaar. We hebben er een beneden en boven. Ik kocht hem bij de Prénatal. Ik heb deze uitgezocht omdat deze aan de voorkant wat is hoger is. Dit is erg fijn en voorkomt (vooral bij jongens) dat ze over het randje plassen.  Op het potje - zindelijk worden mamazetkoers boekje potje
 3. Wanneer ik naar de wc ga, mag ze mee. Ik leg haar uit dat ze op het potje mag gaan zitten. In het begin deed ze dat niet – andere keren weer wel.
 4. Wachten – wachten en wachten totdat ze er aan toe zijn.
 5. 1 april gaf ze zelf aan buikpijn te hebben. Jeffrey vroeg of ze moest plassen en ze zei ja. Hup, op het potje en succes! We moesten samen wel even lachen, we vroeg ons af wanneer Ize interesse zou krijgen in het potje. We hadden niet bedacht dat dit 1 april zou zijn.
 6. Belonen. Een sticker plakken in het plasboekje en die dan vol trots aan iedereen laten zien. Ook dit boekje kocht ik bij de Prénatal. Er zitten veel stickers in en er is genoeg ruimte om de stickers te plakken. Het boekje valt hier erg in de smaak.Op het potje - zindelijk worden mamazetkoers boekjeOp het potje - zindelijk worden mamazetkoers boekje binnenkant
 7. Volhouden. Elk uur vraag ik aan haar of ze moet plassen, zo ja: dan gaan we op het potje. Dit gaat vaak goed, en soms niet. Voordat we de deur uit gaan en als we net thuiskomen gaan we ook op het potje. Dit doen we overal, dus ook op de peuterspeelzaal, bij dansles en bij de gastouder.

Wanneer zonder luier?

Yes, je kindje is al een paar dagen (of nachten) droog. Dan komt er een moment dat je je kindje geen luier meer aan doet. Dat moment is bij ons nog niet aangebroken, zoals je kunt lezen zijn we pas een paar dagen bezig. Ik denk dat zodra Ize een paar dagen droog is, we de luier uit laten en haar een oefenbroekje aan doen. Een oefenbroekje is een broekje wat kleine ongelukjes kan opvangen maar dat de kindjes wél goed voelen dat ze geplast hebben. De luiers absorberen zo goed dat ze bij kleine ongelukjes niet nat aanvoelen. Kindjes hebben dan vaak niet door dat ze geplast hebben. Met een oefenbroekje voelen ze dat wel. Dit broekje ziet er hetzelfde uit als een onderbroek maar heeft een absorberend laagje aan de binnenkant bij het kruis. Ik heb er hier al twee klaar liggen voor als het zover is!

Tot slot..

Kindjes zijn niet binnen enkele dagen zindelijk, er zijn natuurlijk uitzonderingen. Maar meestal duurt het zindelijk worden even. Met Ize zitten we nu volop in dit proces maar is heel erg leuk. Samen met je kindje trots zijn dat het lukt en motiveren wanneer ze toch nog in haar luier plast. Dat is namelijk niet erg, het belangrijkste is dat ze er plezier in heeft. De rest komt dan vanzelf. Pushen werkt namelijk alleen averechts en kan er zelfs voor zorgen dat je kindje helemaal niet meer op het potje of op de wc wil plassen. Dit geldt ook voor straffen of boos worden bij een ongelukje. In de koers naar zindelijkheid hoort een ongelukje er gewoon bij.

Zijn jullie kindjes al zindelijk en ging dat snel of juist niet? Gebruiken jullie net als ik ook een potje of gaan ze bij jullie meteen op de wc? Is jullie aanpak veel anders dan de mijne of heb je nog tips? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact opnemen via de contactpagina. Wil je meer over dit artikel lezen? Check dan ook dit artikel!

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis