Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat elke moeder zichzelf durft te zijn. Ik vind het daarom belangrijk om naast mijn eigen verhaal, ook dat verhaal van andere moeders te delen. We zijn immers allemaal verschillend en er is geen goed of fout. Deze maand is het de beurt aan Gastblogger mama Margreet en ze deelt met ons haar verhaal: Mama worden was een droom en mama zijn is een feestje! Benieuwd hoe zij het moederschap ervaart? Neem een kijkje in haar leven en lees mee.

Het moederschap van gastblogger Margreet: Mama worden was een droom en mama zijn is een feestje!

Het klinkt misschien een beetje zoetsappig: ”mama worden was een droom en mama zijn is een feestje” maar als ik er van een afstandje naar kijk, is dat wel zoals het is. Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen. Zo werkt het ook in het moederschap. Vandaag deel ik mijn verhaal en ervaringen over het moederschap.

Mijn meisjesdroom, mama worden was een droom

Als klein meisje droomde ik er altijd al van om moeder te worden. Ik was geen meisje meisje, ik hield bijvoorbeeld niet van barbies. Die had ik alleen maar, zodat ik met mijn vriendinnetjes kon meespelen. Ik speelde liever met het speelgoed van mijn broertjes, zoals auto’s en lego.

Maar ik had wel één babypop, Jolanda. Urenlang kon ik met haar spelen. Ze ging overal mee naar toe en ik was een echte poppenmoeder.

Één ding in mijn leven was zeker

Er was dus één ding in mijn leven dat ik zeker wist en dat was dat ik moeder wilde worden. Eerst studeren en werken, maar op mijn 24e begon het te kriebelen. Het duurde niet lang voordat ik zwanger was. Net na mijn 25e verjaardag werd ik voor het eerst moeder. Niet op de manier zoals we graag wilden, ons eerste zoontje kwam na een zwangerschap van 38 weken levenloos ter wereld. Alles waar we zo naar hadden uitgekeken was in één klap weg. Een ontzettend verdrietige tijd natuurlijk.

Ondanks de verdrietige situatie was ik wel moeder geworden. Dat voelde ik heel sterk. Ik had geen kindje om voor te zorgen, maar was wel moeder. Na een paar maanden kwam het fijne nieuws dat ik weer in verwachting was. Super spannende tijd natuurlijk, maar het voelde gelijk goed.

Bewust genieten

Na een heerlijke en toch ook wel spannende zwangerschap werd onze kerngezonde zoon Daan geboren. Ik was zo intens gelukkig. Ik zeg altijd: wij genieten niet meer van onze kinderen, maar wel bewuster. Na zoon Daan volgde er nog twee kerngezonde zoons: Xem en Mees.

De zwangerschappen verliepen niet zonder slag of stoot, er volgden een aantal miskramen en we werden met onze neus op de feiten gedrukt dat een kindje krijgen niet vanzelfsprekend is. Dat heeft mij in mijn moederschap gevormd. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Niet alleen maar rozengeur en maneschijn

Dat wil niet zeggen dat ik het altijd maar rozengeur en maneschijn is, zeker niet. Vaak genoeg kan ik ze achter het behang plakken. Wat dacht je van de momenten dat ze weer boven op elkaar liggen en er eentje huilt omdat hij een schop tegen zijn neus heeft gehad of als er weer een bal door de kamer vliegt.

Het moederschap is niet altijd even makkelijk. Jaren heb ik geworsteld met mijn identiteit. Ik wilde meer zijn dan alleen moeder, maar was ook niet gelukkig in mijn werk. Met als gevolg een burn-out. Je wilt alle ballen hooghouden: een perfecte moeder zijn, een perfecte partner zijn, een perfecte werknemer zijn, etc. Als je alles perfect wilt doen, loop je jezelf regelmatig voorbij. Door de signalen te negeren word je alles behalve die perfecte moeder, partner, werknemer etc. Al ben ik van mening dat perfectie niet bestaat.

Rust terugbrengen in je (werk)dag

Het eerste wat je doet is het afreageren op je kinderen en partner, de mensen waar je het meeste van houdt. Doordat je niet lekker in je vel zit en onrust uitzendt, breng je dat ook over op je kinderen. Dat gehaast in de ochtend en jouw onrust, zorgt ervoor dat jij en je kinderen gejaagd aan de dag beginnen. Dat werkt door tijdens je dag. Je trekt collega’s aan die je dwarszitten, ontevreden klanten, ruzies thuis en ga zo maar door.

Wat mij heel goed helpt is om ’s ochtends rustig aan de dag te beginnen door de avond van tevoren alle broodtrommels en drinkbekers al klaar te maken, de gymtassen in te pakken en het ontbijt voor te bereiden. Ook eerder opstaan brengt mij veel. Ik start rustig op, doordat ik alle tijd heb. Ik zorg voor me-time door te lezen, schrijven en wandelen. Hierdoor begin ik de dag goed en rustig, er heerst een hele andere vibe als de jongens opstaan. Zij beginnen de dag ook veel relaxter. Dat zou iedere moeder zichzelf moeten gunnen, echte me-time.

Je krijgt er zoveel voor terug

Super cliché, maar zo waar. De jongens verreiken echt mijn leven. De gezelligheid in huis, altijd iemand om mee te praten. Spontane acties van de puberzoon die wat lekkers meeneemt, omdat we hem zo goed hebben geholpen met zijn schoolwerk. De spontane knuffels en zo’n mannetje dat lekker bij je op schoot kruipt. De spelletjesavonden en de levendigheid die ze brengen. Ik zou het voor geen goud willen missen! Mama zijn is echt een feestje.

Gastblogger Margreet Mama worden was een droom, mama zijn is een feestje

Meer lezen over mij en hoe ik zorg voor balans in mijn leven? Volg me dan op mijn website, Facebook en Instagram.

Liefs Margreet

Tot slot..

Dank je wel Margreet voor het delen van jouw eerlijke en mooie verhaal: mama worden was een droom en mama zijn is een feestje. Nu geldt dat ook voor mij, mama worden was een droom die is uitgekomen. Hoe is dat voor jou? Laat het me weten bij de reacties hieronder. Wil jij trouwens ook graag je verhaal delen op mamazetkoers als gastblogger? Stuur me dan een mailtje op Francis@mamazetkoers.nl of laat een berichtje achter via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis