Door heel Nederland vind je verschillende mountainbike routes. Voor Mamazetkoers wordt het tijd dat ik toffe routes met jullie deel. Waar vind je de leukste routes, welke informatie heb je nodig, handige tips én waar kun je na afloop het lekkerste biertje drinken? Ik geef antwoord op al deze vragen. In dit artikel trappen we af met een review van de groene MTB route in de Loonse en Drunense Duinen, oftewel ‘LDD groene MTB route’. Wat is jouw favoriete MTB route? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Neem ook eens een kijkje bij mijn andere fietsartikelen.

Belangrijke informatie

In het prachtige natuurgebied Loonse en Drunense Duinen liggen twee MTB routes, de zwarte en de groene route. Wat moet je weten?

  • je mag alleen op de daarvoor bestemde fietspaden en MTB routes fietsen. Het is niet toegestaan om van de paden af te wijken.
  • een MTB-vignet van Natuurmonumenten is verplicht als je gebruik wilt maken van de MTB routes. Er is een vignet te koop voor één dag en voor een geheel jaar. De opbrengst komt ten goede van de MTB routes van Natuurmonumenten. Meer informatie vind je hier.
  • niet onbelangrijk: respecteer de natuur.

LDD groene MTB route

Deze in 2016 gerealiseerde MTB route is er voor iedereen, dus zowel voor de gevorderde als voor de beginnende fietser. De route ligt in het oosten van het natuurgebied en is een single track van ruim 17 kilometer. De route kent weinig hoogteverschillen maar heeft veel technische stukken. Dit wil trouwens niet zeggen dat er geen sterke beklimmingen aanwezig zijn, doordat een deel van de zwarte route onderdeel is van de groene route zitten er 3 stevige beklimmingen in en één beginnersbeklimming. Je fietst de groene route met de klok mee, dit in tegenstelling tot de zwarte route.

Je kan op verschillende plaatsen starten. Hieronder zie je twee Strava ritten van de groene route die ik onlangs gereden heb. De eerste keer ben ik gestart bij de Rustende Jager en de twee rit bij Herberg de Drie Linden.

Elapsed Time Moving Time Distance Average Speed Max Speed Elevation Gain Calories Burned
01:09:26
hours
01:09:26
hours
17,38
km
15,02
km/h
27,00
km/h
47,00
meters
419
kcal
De complete ronde van de LDD groene MTB route op de Garmin. Laatste dinsdag van deze maand komt de review online!

Tip: Wanneer klikt op het plaatje en inlogt op Strava kun je de ritten beter bekijken en heb je inzicht in het begin en eindpunt.

Elapsed Time Moving Time Distance Average Speed Max Speed Elevation Gain Calories Burned
01:02:47
hours
01:02:47
hours
17,81
km
17,02
km/h
27,36
km/h
52,00
meters
497
kcal
De rit nogmaals op de Garmin gereden, zodat ik twee mooie rondjes heb voor het artikel wat woensdag online komt. Een review van deze prachtige route! www.mamazetkoers.nl Wel 2 km harder dan vorige week én 6 mensen ingehaald. Ze zaten weliswaar met hun spijkerbroek op de fiets maar inhalen is inhalen. Fijne zondag!

Ik zie nu dat ik bij de tweede ronde mijn rit niet heb ”gesloten”. Het stukje route tussen de Rustende Jager en Herberg de Drie Linden is het gedeelte van de zwarte route. Op de kaartjes is dat grofweg het stuk tussen ”Zandkant” en ”Giersbergen”. Bij dit stuk volg je dan ook de zwarte MTB bordjes i.p.v. de groene. Een voorbeeld van de groene bordjes vind je op de foto hierboven.

Zoals je in de introductie al kon lezen zitten er veel technische stukken in deze route, dit komt omdat de route door ervaren MTB-ers mee is vormgegeven. De groene route is daarom voor elke fietser ideaal om te rijden. Door de verschillende seizoenen heen kan deze route veel zwaarder zijn. Na bijvoorbeeld droogte zitten er flinke stukken los zand tussen wat pittig is om doorheen te fietsen. Probeer de route eens uit!

Tips

Om nog meer te genieten van je MTB tocht in de Loonse en Drunense Duinen volgen hier enkele tips:

  • ga je voor snelheid en wil je een zo best mogelijke tijd neerzetten? Fiets deze route dan in de (zomer)avond of heel vroeg op de zaterdag- of zondagochtend. In de weekenden is de recreatieve fietser aanwezig, net als ouders met hun kinderen. Voor mij geen probleem, ik zeg dit alleen om de juiste verwachtingen te scheppen.
  • is de 17 kilometer aan de krappe kant? Fiets de groene route dan twee keer (34km) of plak de zwarte route er achteraan (43km).
  • zorg ervoor dat je je sportfiets naderhand goed schoonmaakt.
  • je kunt deze koers ook op je Garmin (of andere fietscomputer) zetten, vraag het bestandje op via het contactformulier.

Venue

Hoeveel kilometer je ook gefietst hebt, op een zonnige dag is het eerlijk om op het terras te eindigen. Althans: dat vind ik. Zelf drinken mijn man en ik het liefste een speciaal biertje maar je kunt uiteraard bestellen wat je wilt. Mijn favoriete locaties zijn:

Honder Bunder Bos in Drunen. Net over het kanaal ligt een midgetgolfbaan met een uitstekend terras om even bij te komen. Geniet hier van een heerlijke lunch en drankje. Kijk ook eens op hun speciaal bierkaart. Deze venue verhuurt ook goede mountainbikes met vignet maar is niet het gehele jaar geopend. Kijk eerst even op hun website voor de actuele openingstijden.

De Rustende Jager in Biezenmortel. Deze brasserie is het gehele jaar geopend én ligt direct aan de route. Wat opvalt aan deze venue is dat de sportfietser hier graag komt, je ziet vaak net zoveel bezoekers als fietsen staan. Niet in het bezit van een MTB? Die kun je hier ook huren.

Herberg d’n Dries in Drunen. Aan de rand van de Drunense Duinen vind je deze Herberg met prachtig terras op het westen. Je kunt er prima borrelen (eten ook trouwens) en ze serveren zelfs hun eigen speciaal bier. De Herberg is ook het gehele jaar geopend. Wil je er een fietsweekend van maken? Dan kun je hier ook nog eens overnachten.

Tot slot..

Toffe route hè, volg je me trouwens al op Strava? Laat onder dit artikel in een reactie jouw Strava account achter en ik volg je terug! Ga je de LDD groene MTB route fietsen en wat is jouw favoriete route? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share