Iedereen herkent het wel, ben je lekker bezig op de fiets (of tijdens een andere sport) en ineens krijg je last van kramp. Een zeer onprettige ervaring en het kan je plezier in de sport enorm verminderen. Vroeger had ik er vooral last van tijdens het zwemmen maar op de fiets schiet het er ook weleens in. Wat is kramp nu precies, hoe ontstaat het, kun je het voorkomen en wat kun je eraan doen als je al kramp hebt? In dit artikel vertel ik je alles over kramp. Heb jij vaak last van kramp? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Wat is kramp?

In de sportwereld bedoelen we met kramp een verkramping van de spieren in een lichaamsdeel, oftewel spierkramp. Bij sportfietsers (en hardlopers) komt dit voornamelijk voor in de bovenbenen en kuiten. Kramp kan trouwens ook optreden tijdens huishoudelijke taken, een stukje wandelen of zelfs wanneer je op de bank zit. Het ontstaat altijd in een spier, overal waar spieren zitten kan verkramping ontstaan of verkrampt raken. De verkramping kenmerkt zich door een zeer pijnlijke en hard aanvoelende spier die zorgt voor bewegingsbeperking. Bij verkramping is er geen sprake van een zwelling of kneuzing.

Hoe ontstaat het?

Kramp is het tegelijk samentrekken van alle spiervezels in een spier, dit gebeurd doordat de zenuwen een overdreven impuls geven. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit precies werkt maar er zijn meerdere redenen die ervoor kunnen zorgen dat je kramp krijgt:

  • een tekort aan voedingsstoffen in de spieren
  • verminderde of slechte bloedtoevoer
  • temperatuurverschillen

In de volgende paragraaf ga ik verder op deze onderdelen in.

Kun je het voorkomen?

Kramp kun je niet altijd voorkomen (helaas), je kunt wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op kramp tot een minimum te beperken.

1) Een tekort aan voedingsstoffen is een van de meestvoorkomende reden waardoor kramp ontstaat. Een te kort aan voedingsstoffen kan komen doordat je te weinig water hebt gedronken of te weinig hebt gegeten. De mineralen, eiwitten en suikers uit voedingsmiddelen zijn nodig om je spieren goed te laten functioneren. Probeer dus voor, tijdens en na het sporten genoeg te eten en te drinken.

2) Wanneer je voor het sporten te veel eet en drinkt stuurt het lichaam veel bloed naar de organen die verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering. Zo is ons lichaam geprogrammeerd en zorgt daarvoor voor tijdelijk verminderde bloedtoevoer naar je spieren en kan kramp ontstaan. Andere oorzaken voor een slechtere bloedtoevoer is te strak zittende kleding of een verkeerde houding tijdens het sporten. Controleer dit altijd even.

3) Grote temperatuurverschillen of schommelingen in temperatuur zorgen voor een indirecte verhoogde kans op kramp. Tijdens het sporten ontstaat er een hogere lichaamstemperatuur, je lichaam houdt dit onder controle door te transpireren. Transpiratie kan zorgen voor een te kort aan vocht en daardoor kramp veroorzaken. Wanneer het buiten koud is bestaat het risico dat je te veel kleding aantrekt en daardoor kan gaan knellen en kan zorgen voor een verminderde bloedtoevoer. Het is dus belangrijk om rekening te houden met het weer zodat je met warm weer niet te veel kleding aantrekt en dat je bij koud weer warm genoeg blijft. Laatste tip: zorg ook voor een goede warming-up!

Dit kun je doen als je kramp hebt

Toch is kramp niet altijd te voorkomen en kan het gebeuren dat je toch kramp krijgt. Het enige wat helpt is het ontspannen van de spier. Zorg ervoor dat je eerst wat water drinkt. Daarna kun je de spier rekken of masseren. Het rekken van de spier zorgt ervoor dat de spiervezels wat langer worden en kunnen ontspannen. Rek trouwens niet te veel en zet ook geen extra spanning op de spier, je wilt namelijk geen spierscheuring veroorzaken. De spier masseren is de meest veilige optie. De massage zorgt namelijk voor een betere bloedtoevoer en daarnaast is het ook nog eens ontspannend (wanneer je door de eerste pijn steek heen bent).

Tot slot..

Leuk dat je weer een fietsartikel hebt gelezen! Kramp is geen pretje, hopelijk heb je iets aan dit artikel. Heb jij veel last? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share