Kinderen in auto

In Nederland moeten kinderen met een lengte tot 135 centimeter in een autostoeltje zitten. Maar: kinderen in de auto, waar moet je op letten? In dit artikel lees je handige tips en regels over onder andere voorin zitten, verschil tussen autostoeltjes, gordels en spiegels voor een kind in auto. Lees je mee?

Autostoel en stoelverhoger voor kinderen in auto

Laat ik beginnen met de verschillende autostoeltjes die er zijn. Het is namelijk ontzettend belangrijk om je kindje in de juiste stoel te vervoeren én hem op de juiste manier vast te zetten. Op die manier is je kindje het beste beschermd in de auto.

De baby autostoel

Is je kindje tussen de 0 en 14 maanden oud, weegt hij maximaal 14 kilogram en is hij niet langer dan 83 centimeter? Dan zit je kindje in de auto het veiligste in een baby autostoel. Deze autostoel wordt door de meeste moeders ook wel de ‘Maxi-Cosi’ genoemd en in verschillende winkels is hij te herkennen aan de term ‘groep 0’. Een baby autostoel plaats je altijd zo dat je kindje met zijn gezichtje naar de achterruit zit. Zet je kindje altijd goed vast met de gordel volgens de veiligheidsinstructies die afgebeeld staan op de autostoel.

Het is belangrijk dat je niet te snel overstapt naar een peuter autostoel, want kinderen in de auto zitten het veiligste in een stoel die past. Twijfel je of je kindje toe is aan een volgende stoel? Kijk goed naar hoe je kindje in de stoel zit. Steken zijn beentjes over de rand heen? Dat is niet erg maar zodra zijn hoofdje boven de rand van het autostoeltje uitsteekt is het tijd om over te gaan naar de peuter autostoel.

De peuter autostoel

Is je kindje tussen de 15 maanden en 3 jaar oud, weegt hij tussen de 9 tot maximaal 18 kilogram en is zijn lengte tussen de 60 en 105 centimeter? Dan zit je kindje in de auto het veiligste in een peuter autostoel. In verschillende winkels is deze autostoel aangeduid met ‘groep 1’. Een peuter autostoel plaats je zo lang mogelijk tegen de rijrichting in. Zet je kindje altijd goed vast met de gordel volgens de veiligheidsinstructies die afgebeeld staan op de autostoel.

Niet alle peuter autostoelen zijn geschikt om je kindje achteruit in te vervoeren. Koop je een nieuw model? Dan is het verplicht om je kindje tot 15 maanden achteruit te vervoeren in de auto.

Ook nu is het van belang om niet te snel over te stappen naar een kind autostoel of stoelverhoger. Twijfel je of je kindje toe is aan een volgende stoel? Kijk goed naar hoe je kindje in de stoel zit, met name naar de riempjes. Staan de riempjes in de hoogste stand maar komen ze alsnog onder de schouders van je kindje vandaan? Dan is het tijd om over te gaan naar een andere autostoel, namelijk de kind autostoel.

De kind autostoel / stoelverhoger

Is je kindje tussen de 4 en 10 jaar oud, weegt hij tussen de 15 tot maximaal 36 kilogram en is zijn lengte tussen de 100 en 135 centimeter? Dan zit je kindje in de auto het veiligste in de kind autostoel. In verschillende winkels is deze autostoel aangeduid met ‘groep 2/3’. Een kind autostoel plaats je altijd met de rijrichting mee en zijn verkrijgbaar met en zonder rugleuning. Die laatste wordt ook wel de stoelverhoger genoemd. Zet je kindje altijd goed vast met de gordel volgens de veiligheidsinstructies die afgebeeld staan op de autostoel.

Vervoer je kind in de auto zo lang mogelijk in de een autostoel. Dit is echt de veiligste manier om kinderen in de auto te vervoeren. Ga je je kind te snel zonder stoel vervoeren, dan bestaat de kans dat de autogordel onvoldoende bescherming biedt. Wanneer mag je kind dan zonder autostoel vervoerd worden? Dat mag zodra je kind langer is dan 135 centimeter. Let er dan wel op dat de autogordel goed over het sleutelbeen loopt. Indien dit niet het geval is: vervoer je kindje dan nog even langer in de kind autostoel met rugleuning. Wil je liever gebruik maken van een stoelverhoger? Doe dit dan pas wanneer je kindje langer is dan 125 centimeter en zwaarder dan 22 kilogram is.

De meest actuele informatie over de regels met betrekking tot autostoeltjes en kinderen in auto kun je altijd nalezen op de website van Rijksoverheid.

Mag je kind voorin de auto zitten?

Kinderen mogen zowel voorin als achter in de auto vervoerd worden. Hoewel gedacht wordt dat kinderen achterin veiliger zitten maakt dit eigenlijk weinig verschil. Het is vooral belangrijk dat je kindje in de juiste stoel zit én de stoel goed bevestigd is. De plaats in de auto is dan minder van belang.

Het advies is wel om kinderen in de auto tot 15 maanden zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Vervoer je je kindje achteruit voorin de auto? Let er dan op dat je de functie van de airbag aan de passagierskant uitschakelt. In het instructieboekje van je auto staat precies hoe je dit doet.

Kinderen in auto en gordelkussen

Die gordels in de baby en peuter autostoel zijn voorzien van gordelkussens. Dit zorgt ervoor dat de gordel niet tegen de huid aandrukt. Een kind autostoel en stoelverhoger worden met de autogordels vastgezet, je kindje kan dan last hebben van de gordel. Heeft je kindje last van de autogordel? Het is dan van belang om niet de gordel achter de rug te doen maar gebruik te maken van een gordelkussen. Een gordelkussen is zacht en zorgt ervoor dat de gordel lekkerder zit én beter op zijn plek blijft zitten. Een gordelkussen kun je gemakkelijk op elke autogordel bevestigen door middel van klittenband.

Spiegel voor kind in auto

Als je kindje achteruit wordt vervoerd is het lastig om contact te houden met je kindje. Tegenwoordig is hier een goede oplossing voor: een extra autospiegel. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en bevestig je gemakkelijk achter in de auto. Op die manier kun jij jouw kindje zien én je kindje jou. Niet alleen gezellig maar zorgt er ook voor dat je kindje rustiger is tijdens de autorit.

Een extra autospiegel kun je ook plaatsen naast je gewone autospiegel om kinderen die met de rijrichting mee vervoerd worden in de gaten te houden. Dit is veel veiliger dan steeds over je schouder kijken.

Autoverzekering

Dan zijn we alweer aangekomen bij mijn laatste tip. Je hoopt hem niet nodig te hebben maar wie veilig de weg op wil doet er goed aan om zijn autoverzekeringen onder de loep te nemen. Om te kijken welke dekking het beste bij jouw gezinssituatie en budget past. Weten welke autoverzekering aansluit bij jou, je budget, je gezin en de auto? Ga dan eens verzekeringsmaatschappijen vergelijken. Zo ontdek je de belangrijkste voorwaarde en misschien kun je ook nog eens flink op je autoverzekering besparen.

Tot slot..

Nu weet je alles over kinderen in de auto vervoeren en waar moet je op letten. Vervoer jij je kinderen in de auto volgens bovenstaande regels of maak je al gebruik van enkele bovenstaande tips? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten, op Facebook of Instagram. Wanneer je nog vragen hebt mag je die altijd stellen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis