Je ouders in huis nemen, zou jij dat doen? Jaren hebben je ouders voor jou of je schoonouders voor je partner gezorgd, net zolang totdat jullie op eigen benen konden en wilden staan. Hoe ouder jij wordt, hoe ouder zij worden en hoe groter de kans is dat ook zij uiteindelijk extra zorg nodig zullen hebben. Je komt dan voor de keuze te staan: ga je zorgen voor je ouders? En zo ja: hoe ga je dat dan doen? Ga je mantelzorg bieden op afstand of ga jij je ouders in huis nemen?

In dit artikel ga ik in op dat laatste en vertel ik je wat er allemaal bij komt kijken als jij besluit je ouders in huis te nemen. Lees je mee?

Je ouders in huis nemen, dit komt er bij kijken

Laten we vooropstellen dat je keuze om je ouders, of schoonouders, in huis te nemen niet even snel is gemaakt. Iedereen binnen je huishouden én je ouders moeten het er namelijk wel samen eens over zijn. Wil je partner, je vader of moeder niet? Dan wordt het erg lastig. Praat er dus goed over en ga niet over één nacht ijs. Weloverwogen samen het besluit genomen om je ouders in huis te nemen? Dan moet je met de volgende zaken rekening houden bij het in huis nemen van je ouders.

Maak samen afspraken

Het klinkt misschien een beetje knullig om samen afspraken te maken over hoe je het gaat doen, maar deze basis gaat er wel voor zorgen dat het samenleven uiteindelijk gaat werken. Eten jullie bijvoorbeeld elke avond samen, wie kookt er dan? Is het goed als iedereen de hele dag zomaar binnen kan lopen of juist niet? Wanneer je hier geen afspraken over maakt kunnen de verwachtingen anders zijn en zullen er hoe dan ook irritaties ontstaan. Hoe goed jullie onderliggende band ook is. De irritaties kun je voorkomen door goede afspraken te maken.

Denk hierbij ook aan hoe het gaat met betrekking tot de opvoeding van eventuele kinderen. Van opa en oma mogen ze vaak meer, maar wanneer deze in hetzelfde huis wonen kan dit voor wrijving zorgen.

Aanpassen van de woning

Het kan zijn dat je (schoon)ouders nog goed ter been zijn maar het is verstandig om wel een aantal aanpassingen in de woning door te voeren bij het in huis nemen van je ouders. Denk hierbij aan een eventuele traplift, extra handgrepen in de badkamer en het toilet en voldoende ruimte voor een rollator. Wanneer jij je ouders in huis neemt moet het voor hen natuurlijk gemakkelijker worden in plaats van moeilijker.

Nu kun je natuurlijk je ouders in huis nemen maar het is ook slim om te kijken of een mantelzorgwoning bouwen een optie is voor jou en je ouders. Dit is een zorgwoning in de tuin die volledig geschikt is om je ouders te verzorgen op een afstandje en beschikt over alle benodigde voorzieningen die nodig zijn. Op deze manier is het niet nodig om je eigen woning aan te passen en hebben jullie allemaal nog je eigen plek. Wanneer je de ruimte in de tuin hebt heeft deze optie zeker mijn persoonlijke voorkeur.

Financiële wijzigingen

Wist je dat je ouders in huis nemen ook consequenties voor jullie financiële plaatje? Informeer bij je gemeente en belastingdienst waar je exact rekening mee moet houden zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer het zover is. Je ouders in huis nemen heeft in elk geval invloed op jullie:

  • huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag
  • totaal gezamenlijk inkomen en de belasting die je hierover betaald
  • recht op huishoudelijke hulp
  • recht op hulp in de verzorging
  • eventueel is er ook recht op een mantelzorgvergoeding
  • AOW van alle inwonende
  • energie en water verbruik zal stijgen
  • verhoging van de waterschapsbelasting en de belasting op afvalverwerking

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over ouders in huis nemen. Nu ben ik nieuwsgierig, ga jij (in de toekomst) je ouders in huis nemen? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis