We hebben onlangs besloten dat we onze keuken gaan aanpakken, qua style zitten we aardig op een lijn alleen weten we nog niet voor welke materialen we gaan kiezen. Uiteraard willen we een tijdloze keuken, we moeten er nog heel lang tegenaan kijken en plezier van hebben maar de keuzen van de materialen bepalen niet alleen de uitstraling maar ook het gebruiksgemak van je keuken. In dit artikel vertel ik je meer over de juiste materialen kiezen voor je keuken. Welke materialen zie je terug in jouw keuken? Laat het me weten bij de reacties hieronder.
Juiste materialen kiezen voor je keuken
Of je nu kiest voor een houten keuken of een moderne keuken: er valt nog genoeg te kiezen qua materialen. Zo zijn er verschillende houtsoorten (je hebt zelfs materialen die op hout lijken) en is er veel keuze in het type aanrechtblad. In dit artikel ga ik daar dieper op in: keukenbladen. Zo kun je kiezen uit bijvoorbeeld RVS, graniet, hout, kunststof, beton, composiet, glas en marmer. Al deze bladen hebben een andere uitstraling maar bieden als werkblad ook verschillende functionaliteiten.
RVS
Een RVS keukenblad is een praktisch werkblad voor in de keuken doordat het hittebestendig en waterdicht is. Op deze manier is het niet erg om te knoeien en kun je gerust een hete pan op het blad neerzetten. Dit keukenblad past in mijn ogen in een moderne strakke keuken maar kan ook een stoere twist geven in een houten keuken. Een RVS keukenblad is daarnaast makkelijk schoon te houden en daardoor erg hygiënisch. Dit is ook precies de reden waarom keukens in restaurants vaak uitgerust zijn met een RVS werkblad. Het nadeel van RVS is dat dit materiaal erg gevoelig is voor krassen.
Graniet
Graniet is een natuursteen. Een werkblad gemaakt van graniet is hard en krasbestendig, in mijn ogen erg functioneel omdat ik niet altijd netjes een snijplank pak. Een granieten werkblad zorgt voor een stoere uitstraling maar zorgt ook voor een natuurlijke look. Het werkblad is prima te onderhouden met een natte doek, wel is het mogelijk dat er vlekken op het blad kunnen ontstaan. Hiervoor zijn speciale reinigingsmiddelen te koop.
Hout
Wil je een warme en knusse uitstraling in je keuken creëren? Kies dan voor een houten keukenblad. Het nadeel van hout is dat zonder juiste behandeling er vlekken in het materiaal kunnen trekken. Een behandeling met speciale olie zorgt ervoor dat het materiaal minder kras- en vlekgevoelig is. Krassen en vlekken hoeven trouwens geen nadeel te zijn, net als bij een houtenvloer brengt dit ook robuustheid en karakter. Het is maar net waarnaar je opzoek bent. Zorg er wel voor dat je aanrecht niet te nat blijf, droog deze snel met een doek.
Kunststof
Een kunststof werkblad is praktisch en duurzaam. Waarom? Het materiaal is waterdicht, makkelijk schoon te houden en gaat lang mee. Kunststof keukenbladen zijn er in verschillende kleuren en prints, zo is er altijd een design wat bij je keuken past.
Beton
Beton kun je niet alleen gebruiken voor je fundering, je ziet dit materiaal steeds meer terug in ons interieur. Zo ook in onze keuken. Beton is een sterk materiaal en heeft een massieve en tijdloze uitstraling. Wie opzoek is naar een robuuste en stoere look is bij beton aan het juiste adres. Het voordeel van dit materiaal is dat het hittebestendig is maar ook kras-, slijt- en stootvast. Het nadeel van beton is dat het vocht snel opneemt. Mijn advies is dan ook om een werkblad van beton te voorzien van een beschermlaag. Let er dan wel op dat de beschermlaag ook hittebestendig en kras-, slijt- en stootvast is.
Composiet
Net als graniet is composiet een natuurlijk materiaal. Composiet bestaat uit gewonnen gesteente met graniet als bindmiddel. Het materiaal is stevig en redelijk krasbestendig. Helaas is composiet niet hittebestendig maar wel waterdicht.
Glas
Een nieuwe trend in de keuken: een werkblad van gehard glas. Erg populair en bied een tijdloze en strakke uitstraling. De keukenbladen worden gemaakt van veiligheidsglas. Het voordeel van dit materiaal is dat het erg hygiënisch is én hittebestendig. Het is makkelijk schoon te houden maar je ziet er denk ik wel alles op. De krasbestendigheid van het materiaal is afhankelijk van de kwaliteit van het glas.
Marmer
De meest luxe en exclusieve uitstraling krijg je door gebruik te maken van marmer. Marmer is een vorm van natuursteen die voorkomt in verschillende kleuren: van wit en lichtgrijs tot roze en zwart. Marmer is hittebestendig maar vergt wel veel onderhouden dan andere bovenstaande materialen. Het grootste nadeel van marmer vind ik is de prijs.
Wij zijn er nog niet uit wat we willen, ik zou graag een werkblad willen waar ik zo mijn hete pan op kan zetten, krasbestendig is én waterdicht. Ik ben bang dat die combinatie lastig wordt, we gaan binnenkort maar eens een showroom bezoeken samen!
Tot slot..
Een nieuwe keuken aanschaffen doe je niet zomaar. Daarom hebben we besloten om dit jaar nog volop te sparen zodat we volgde zomer deze grote aankoop kunnen doen. Wil jij nou ook een nieuwe keuken (of een andere ruimte aanpakken), lees dan eens mijn financiële artikel hoe je dit kunt financieren. Van welk materiaal is jouw aanrechtblad gemaakt? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.
Liefs Francis
RVS is mooi maar zeker gevoelig voor krasjes. Ik ken het. Betreft beton dat vind ik heel stijlvol staan in een interieur.
Helemaal mee eens Bibi.
Is graniet niet heel duur? Ik zou RVS het strakste vinden, maar lijkt me heel snel krassen geven…..
Ja ik wil geen krassen, graniet is volgens mij ook erg duur idd.
Leuke blog! Ik vind marmer zo onwijs mooi maar inderdaad.. net wat je zegt. Door de prijs wordt het ineens een stuk minder mooi
Leuke blog
Dank je wel Saar.
Ja dat helpt niet he 🙂
Ons keukenblad nu is graniet volgens mij, ziet er prima uit vind ik. Begrijp ik het goed dat je af en toe gewoon op het keukenblad je groenten e.d. snijdt? Dat doe ik nou nooit, dan pak ik toch echt wel even een snijplank bij.. vind het ook zonde van het keukenblad denk ik.
Nee niet de groente, daar pak ik idd een snijplank voor. Maar brood, daarvoor wil ik niet nog meer vies maken en smeer ik gewoon op het keukenblad. Het doorsnijden gaat dan helaas niet want alles krast dan.
Wij hebben zo’n standaard lelijke huurwoning keuken..ik hoop ooit in een eigen woning een kookeiland te kunnen realiseren 🙂
Dat lijkt me ook mooi Amanda, helaas hebben we hier daar te weinig ruimte voor helaas.
Wij hebben een mix van materialen. Wat je schrijft over composiet klopt overigens niet, het is wel degelijk hittebestendig
Echt? Heb hier onderzoek naar gedaan en het verreweg het meeste wat ik lees krijg je warmtekringen op composiet. Indien dat zo is dan ben ik eruit en dan past composiet het beste bij ons. Thanks voor je reactie Henk.
Marmer is helemaal hip & happening, ook al is het nu trendy, het is ook duurzaam en tijdloos tegelijk. Je moet er flink voor in de buidel tasten maar dan heb je ook wat!
Dat is zeker waar Caroline.
Zoveel keuzes! Beton en hout vind ik zelf erg mooi, maar je huis moet er wel echt naar zijn.
Zou hier beide wel passen denk ik.
In m’n eerste huurhuis had ik een mooi graniet aanrechtblad, echt een aanrader.
We hebben nu een ribbel RVS blad in dit huis en vind dit echt vreselijk haha. We staan op de sloop lijst dus hopen op een volgend huis met een granieten blad. Want dat RVS krijg ik maar de kriebels van. Niks voor mij.
O dat ribbel RVS heb ik ook ooit gehad in een huurhuis, verschrikkelijk was dat haha! Door de ribbels zie je wel de krassen niet haha.
De warme kleur van het hout spreekt mij wel aan. Als het maar niet in de fik vliegt, want daar heb ik net een artikel over geschreven 😉
Kaarsje erbij op het aanrecht en dan is de sfeer compleet.
Vooruit, een kaasje in de wasbak 😉 haha. Wanneer de oude keuken eruit is mag er buiten de fik in. Zou anders zonde zijn van mijn huis.