Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat elke moeder zichzelf durft te zijn. Ik vind het daarom belangrijk om naast mijn eigen verhaal, ook het verhaal van andere moeders te delen. We zijn immers allemaal verschillend en er is geen goed of fout. Deze maand is het de beurt aan Gastblogger mama Linda, in dit artikel vertelt ze ons meer over het huishouden organiseren met een gezin. Benieuwd hoe zij het moederschap ervaart en combineert met het huishouden? Neem een kijkje in haar leven en lees mee.

Gastblogger Linda over het huishouden organiseren met een gezin

Als gastblogger vind ik het leuk om een blog te schrijven voor Mamazetkoers.nl. Ik wil jullie een kijkje geven in mijn huishouden. Ons gezin bestaat uit vijf mensen, waaronder ik, mijn man en drie tieners. Een jongen van 10 jaar en twee meiden van 14 en 17 jaar. Aangezien ik nog herstellende ben van een burn-out. Is het voor mij van belang om het de klusjes in huis goed te organiseren. Waar ik de rode draad in het gezin ben, betekent het niet dat ik alles doe in huis. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Maar hoe gaat het dan bij ons thuis?

Huishoudelijke taken

Vroeger had ik helemaal geen taken in het huishouden. Als kind zijnde hoefde ik niks te doen in huis. Ideaal de wasjes werden gedraaid, en mijn eten stond klaar. En als ik een appeltje wilde dan werd het appeltje voor mij geschild. Totdat ik op mezelf ging wonen. Wat was ik afhankelijk van mijn ouders. De wasmachine ik had geen idee hoe dat ding werkte. En koken? Ik kon een ei bakken en pannenkoeken maken. Dat ga ik later anders aanpakken dacht ik toen.

De kinderen hebben ook hun eigen taken

Mijn kids heb ik al bewust met een aardappelmesje de appel laten schillen toen ze 6 jaar waren, ga het maar proberen. Maar alle drie de kinderen kregen ook hun eigen taken in huis. Ik heb ze allemaal een eigen wasmand gegeven, waar ieder zijn eigen kleding in kan doen. Gebeurt het ook echt? Nee bij de jongste van 10 niet. Die is een sloddervos, maar ik geef hem wel tips. Wil hij een rommelige kamer? Prima!

De meiden gebruiken hun wasmand wel trouw. Op zaterdag heb ik de sorteer-dag georganiseerd. Dat is de dag dat we de was gaan sorteren. Er is een witte, zwarte, bonte en spijkerbroek stapel. De handdoeken die houd ik zelf bij. Elke zaterdagochtend herinner ik iedereen aan de sorteerdag. Vergeet je het dan is het jammer dan moet je een week wachten voordat je kleding gewassen wordt.

Gaat het goed? De eerste keer niet, maar mijn jongste had al gauw door dat het niet werkte als hij een rondje over sloeg. Hij heeft nu zijn eigen systeem. De was gooit hij elke dag al op het sorteer stapeltje.

Maar er zijn meer taken in het huishouden. Zo moet er ook gekookt worden en de vatenwasser moet geleegd worden. Ook moet het glas weggebracht worden en als ik doodmoe ben moet iemand de hond uitlaten. En als laatste moet de tafel gedekt en afgeruimd worden.

Schema

Omdat ik gemerkt het dat de klusjes het beste worden uitgevoerd als ik meer structuur geef heb ik een schema gemaakt voor sommige taken. Zo heeft elk kind twee dagen de tafel te dekken en afteruimen. Ik doe de maandag. En een kind heeft dinsdag en woensdag de ander donderdag en vrijdag enz. Ieder weet wat zijn taak is. En geen gesputter van ik moet nog een spelletje afmaken. Nee die dag draai jij dus kom je.

De meiden van 14 en 17 laten om en om de hond soms uit. Als ik echt op ben is een van hun aan de beurt. Waarom de jongste niet vraag je je misschien af. Nou we hebben een nogal moeilijk hondje, die veel blaft. Sommige honden zijn oké, andere niet. Dat inzicht heeft de jongste nog niet. Dus krijgt hij als taak een keer per week het glas weggooien.

We drinken hier niks, maar we hebben wel veel glas van saus verpakkingen en andere potjes. Dus ja als dat niet regelmatig worden weggegooid dan loopt het huis vol. Een vrijwillige taak blijft er nog over: het koken. De meiden vinden het leuk om af en toe te koken. Vooral de oudste probeert graag AH gerechten uit. Een keer per week kookt zij, en op zondag altijd mijn man.

Wat doe ik?

Nou er blijven nog een heleboel taken over. Ik stofzuig elke dag, we hebben immers een hond in huis. En ik draai elke dag wasjes. De wc wordt 3x in de week schoongemaakt. Daarbij ook de badkamer 1x per week. En niet te vergeten het strijken 1x per week. Elke dag plan ik een klusje. De vatenwasser ruimt mijn man elke dag uit voordat hij gaat werken.

Hoe ging dat in de lockdown?

En toen was opeens iedereen thuis. Ik vond het wel gezellig. Maar het was best wel ingewikkeld de meiden hadden verschillende tijden dat ze online moest. Wat betekende dat ik niet meer roekeloos kon stofzuigen, want ik was in beeld en ik maakte lawaai. Oké dan doe ik het morgen. Maar de volgende dag had de ander op dat tijdstip les. Mijn schema werkte opeens niet meer. Ondertussen had de jongste begeleiding nodig. Hij kreeg namelijk thuisonderwijs.

Het was voor mij echt zoeken. Niet alleen was er de vraag wanneer ga ik mijn taak uitvoeren? Maar ook hoe vaak? De wc werd meer gebruikt, dus moest vaker schoon. En er werden meer tussendoortjes gegeten. Dus de bank zat vaker onder de kruimels. Kortom je kan nog zo’n mooi schema maken. Het huishouden loopt niet altijd op rolletjes. Het is soms roeien met de riemen die je hebt.

Liefs, Linda.

Tot slot..

Dank je wel Linda voor het delen van jouw verhaal over het huishouden organiseren met een gezin. Ik hoop dat je met jouw verhaal andere moeders hebt weten te inspireren. Wil jij trouwens ook graag je verhaal delen op mamazetkoers als gastblogger? Stuur me dan een mailtje op Francis@mamazetkoers.nl of laat een berichtje achter via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis