De eetkamer, maar in elk geval de eettafel is voor mij de belangrijkste plek in huis. Hier vindt alle bedrijvigheid plaats en daar zit ik dan ook het liefste. Ik heb er overzicht over de gehele benedenverdieping en de kinderen kunnen gezellig bij me aanschuiven. Begrijp me niet verkeerd, mijn bank is geweldig maar overdag zit ik toch het liefste aan tafel. Met een lekkere bak koffie geniet ik van mijn spelende kinderen maar met mijn laptop werk ik er ook graag aan mijn blog. Het is de ideale plek om een spelletje met het hele gezin te spelen en het is natuurlijk de plek waar we eten. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je de eetkamer in kunt richten en deel ik een aantal handige tips. Lees je mee? Wat is trouwens jouw favoriete plek in huis?

ronde eettafel eethoek mamazetoers

Eettafels voor elke woonstijl

Er zijn twee zaken waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van je eetkamer. De eerste is dat je een tafel kiest die bij je woonstijl past. Ga je voor een romantische, stoere of juist voor een moderne of robuuste eettafel? Tussen deze eettafels is voor iedereen een tafel te vinden die bij je interieur past. Een eettafel in de juiste stijl maakt je woonkamer of keuken helemaal af.

Wat niet bij de rest van onze inrichting past maar wat ik wel erg mooi vind is de robuuste ronde tafel op de foto hierboven. Hij is gemaakt van drijfhout wat de tafel een stoer en uniek karakter geeft. Geen enkele plank is hetzelfde. De reden waarom ik dit artikel start met een ronde tafel is omdat de afmeting en vorm van de tafel net zo belangrijk zijn als de stijl. Wanneer je zou kiezen voor alleen maar rechthoekige meubels oogt je woning erg hokkerig. Door te spelen met verschillende vormen krijg je een speelsere inrichting die ook logischer aanvoelt. Dit betekent niet dat je allerlei vormen meubels moet kopen, je kan ook met ronde accessoires werken. Denk aan een schaal op tafel, ronde kussentjes of klein bijzettafeltje. Op de laatste foto in dit artikel kun je dit effect goed zien.

In een kleinere ruimte is een ronde tafel ideaal. Een ronde tafel neemt namelijk voor het oog minder ruimte in beslag omdat hij minder kolossaal overkomt. We denken erover om in onze tuin een ronde eettafel te plaatsen. Onze achtertuin is veel kleiner dan dat we nu hebben, we willen daarom juist de ruimtelijkheid in de tuin behouden. Ik vind het trouwens ook gezellig aan een ronde tafel, je zit dan toch iets dichter bij elkaar.

De lange, rechthoekige eettafel

Wij hebben een lange, rechthoekige eettafel. Ik wilde al jaren een lange zespersoons eettafel waar we met het hele gezin en eventuele visite aan kunnen zitten. De kinderstoelen zet ik dan aan de korte zijden en dan kunnen er gemakkelijk zes volwassenen aan tafel zitten. Ideaal, want ik wil dan gewoon niet werken met bijzettafeltjes of iets dergelijks. Wij zijn niet de enige, maar liefst 75% van de huishoudens heeft een rechthoekige eettafel. Hieronder zie je twee voorbeelden, beide in een andere unieke stijl. Op de eerste foto staat een robuuste eethoek van hout en op de tweede foto een moderne maar industriële eettafel.

stoere robuuste eettafel mamazetkoers

moderne eettafel mamazetkoers eethoek

Beide tafels vind ik prachtig. Wij hebben een aantal jaar geleden gekozen voor massief houten meubels met een industriële twist. Stoer en robuust! Om een grote rechthoekige tafel goed tot zijn recht te laten komen heb ik een aantal tips:

  1. zet de tafel, of een gedeelte daarvan, niet tegen de muur aan. Het oog ten eerste op die manier niet ruimtelijk maar bij mij thuis ontstaat er dan ook nog iets anders. Op de een of andere manier begin ik dan te ‘verzamelen’. Alles wordt netjes opgestapeld en aan de kant tegen de muur gestald. Hier zit nooit iemand waardoor ik ook niet genoodzaakt ben om het op te ruimen. Sinds ik de tafel van de muur heb staan doe ik dat wel. Wanneer je maar 10 cm hebt tussen de tafel en de muur werkt het al. Is de stapel ‘troep’ aan het einde van de tafel trouwens herkenbaar?
  2. om de lengte in de eetkamer te houden plaats ik de eettafel zo dat de lange zijde van de tafel evenredig staat met de langste muur. Hierdoor lijkt je eetkamer langer.
  3. wil je iets op tafel zetten? Kies dan voor grote items zoals op de foto’s in dit artikel. Hier kun je altijd kleinere kaarsjes en dergelijk op zetten. Het voordeel van één item is dat je deze gemakkelijk kunt verplaatsen en minder druk oogt dan veel items.

Tot slot..

Over een paar dagen gaan wij verhuizen, ik heb de perfecte plek al in gedachte! Waar is nog even een verrassing, dat deel ik over een paar dagen op Instagram, uiteraard komt er in januari ook een fotoartikel online met de inrichting van ons nieuwe huis! Waar heb jij jouw eettafel staan en waarom? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Lees hier meer interieur artikelen!

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share