We hebben allemaal wat minder energie op de donkere dagen, juist daarom is daglicht in huis belangrijk. Hoewel daglicht in huis best wordt onderschat leg ik je in dit artikel graag uit waarom daglicht in huis zó ontzettend belangrijk is. Natuurlijk geef ik je ook een handige tip om meer daglicht in huis te creëren. Lees je mee?

4 redenen waarom daglicht in huis zo belangrijk is

Steeds meer mensen gaan verhuizen, verbouwen of gaan voor nieuwbouw. Ontzettend leuk maar ook het ideale moment om eens goed na te denken over het gewenste daglicht in je (nieuwe) huis. Waarom daglicht in huis zo belangrijk is vertel ik je graag hieronder.

Betere nachtrust

Je vraagt je misschien af, hoe kan daglicht in je huis overdag helpen bij een goede nachtrust? Simpel: wanneer jij weinig daglicht ziet doordat je in een donkere ruimte zit kan je biologische klok ontregelt raken. Wanneer dit gebeurt wordt er te veel van het slaaphormoon aangemaakt, ben je sneller moe en slaap je slechter in de nacht. Bij voldoende daglicht maakt je lichaam overdag geen slaaphormonen aan waardoor je goed kunt slapen en uitgerust wakker wordt met veel nieuwe energie.

Aanmaken van vitamine D

Wist je dat we in onze huid meer vitamine D aanmaken dan dat we via onze normale voeding binnen krijgen? Wanneer de huid aan zonlicht wordt blootgesteld maakt het de vitamine D aan en slaat deze op in onze vetreserve. Erg belangrijk want juist deze stof speelt een belangrijke rol in de werking van onze spieren, heeft invloed op onze weerstand en botten. Kom maar op met dat daglicht in huis!

Geeft je energie

In de inleiding van dit artikel vertelde ik er al over: de winterdip op donkere dag. Hoe meer daglicht je krijgt op een dag hoe energieker jij je voelt. Dit komt omdat zonlicht helpt bij het aanmaken van endorfine in je lichaam en juist deze geeft jou je energie! Zorg er dan voor dat je geen donkere woning hebt maar zorg voor extra lichtinval in je huis. Hoe je dat doet vertel ik je straks.

Huisdieren en planten

Wat natuurlijk goed is voor jou, is goed voor je huisdieren en ben jij een plantenliefhebber net zoals ik? Dan is daglicht in huis nog belangrijker. Nu wilt natuurlijk niet elke plant in de volle zon staan maar licht hebben ze allemaal nodig. Wanneer je veel daglicht in huis hebt kun je ontzettend veel mooie planten kwijt. Vaak heb je alleen daglicht bij een deur of raamkozijn maar de kans is groot dat er dan ook tocht ontstaat. Daar houden je planten dan weer niet van. Een lichtstraat plat dak kan dan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Hieronder vertel ik je daar meer over.

Meer daglicht in huis creëren met een lichtstraat

Zodra je een woning gaat aan- of uitbouwen wordt het donkerder in huis, dit geldt ook wanneer je een overkapping aan je woning laat zetten. Hoewel je misschien niet zit te wachten op een hele verbouwing kun je met een lichtstraat in je uitbouw wél voor meer daglicht in je huis zorgen. Wij hebben zelf in ons oude huis een overkapping gehad met een kleine lichtkoepel, hierdoor was het erg donker in huis. In de zomer viel dat nog wel mee maar op een regenachtige dag en in de winter was het niet fijn om overdag ook alle lampen in huis aan te moeten doen.

Wil jij nog gaan verbouwen en of uitbouwen? Bekijk dus vooraf of je voldoende daglicht in huis hebt. Ondertussen zijn we alweer een flinke tijd verhuisd en hebben we ook hier een overkapping staan. Al hebben we nu dus bewust gekozen voor lichtdoorlatende platen. Helaas is het op een regenachtige dag nog steeds donker in huis, een lichtstraat op het zadeldak van onze uitbouw zal dit in de toekomst zeker oplossen.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over waarom daglicht in huis zo ontzettend belangrijk is. Nu ben ik benieuwd, heb jij voldoende licht in huis of juist niet? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Rechtenvermelding: de afbeelding in dit artikel is afkomstig van www.delichtstraatexpert.nl

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis