Wie een huis huurt of koopt ontkomt er niet aan: een woonverzekering. Maar wat is een woonverzekering nou eigenlijk en heb je hem wel nodig? In dit artikel vertel ik je meer over welke soorten woonverzekeringen er zijn en geef ik antwoord op de vraag of je hem wel of niet nodig hebt. Lees je mee?

Neem trouwens ook eens een kijkje bij mijn andere artikelen in de categorie huishoudboekje.

Wat is een woonverzekering?

Laat ik bij het begin beginnen, wat is een woonverzekering precies? Een woonverzekering is een verzekering die uitkeert wanneer er schade ontstaat aan of in je huis waarbij geen sprake is van opzet door de verzekerde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade ontstaan door lekkage, brand, inbraak en storm. Je huis en al je spullen, zoals je meubels, verlichting, sieraden, overkapping, schutting zijn dan verzekerd met een woonverzekering.

Welke woonverzekeringen zijn er?

Of het nu gaat om je studentenkamer, huurwoning of koophuis: je wilt je eigen plekje en je spullen goed verzekeren tegen schade. Er zijn drie verschillende type woonverzekeringen, de opstalverzekering, de inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Hieronder leg ik per verzekeringstype uit wat er mee bedoeld wordt.

De Inboedelverzekering

Bij een inboedelverzekering zijn alle spullen die los in je huis staan verzekerd tegen schade. Het zijn dus de spullen die je eruit kunt halen zonder te breken of slopen. Hieronder een opsomming van wat er zoal onder de inboedel valt:

  • fietsen
  • meubels
  • sieraden
  • losse spullen in je auto
  • boeken
  • de spullen in je tuin, zoals je tuinset
  • huisdieren
  • etc.

Wat niet onder je inboedelverzekering valt is onder andere geld, de openhaard en gelijmde vloeren.

De opstalverzekering

Een opstalverzekering is een verzekering die uitkeert bij schade aan de opstal. De opstal is werkelijk alles wat vast zit aan je woning, denk hierbij aan je ramen of je regenpijp. Deze zijn dan bij brand, storm, waterschade of inbraak gedekt. Let er wel op dat er per verzekeringspartij de voorwaarden rondom uitkeren verschillend kan zijn. Zo zijn niet standaard alle elementen opgenomen in een basisverzekering en heb je misschien een aanvullende verzekering nodig. Laat je dan ook goed voorlichten door een adviseur.

Dan is er ook nog een aansprakelijkheidsverzekering. Deze kun je extra afsluiten naast een van de andere woningverzekeringen. Bij een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd van de schade die jij (of je kinderen) per ongeluk toebrengt in een andere woning.

Heb je een woonverzekering nodig?

Welke woonverzekering jij nodig hebt is afhankelijk van het feit of je het huis huurt of gekocht hebt en of er sprake is van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Woon je namelijk in een huurwoning, dan wordt de opstalverzekering betaald door de verhuurder en hoef jij die niet af te sluiten. Dat geldt ook voor de meeste gevallen wanneer je in een complex woont en er een VvE is. In veel gevallen neemt de VvE de opstalverzekering voor haar rekening en wordt deze doorbelast via de VvE toeslag die jij moet betalen. In dat geval heb je dus zelf geen eigen opstalverzekering nodig. Check dit altijd even.

Een opstalverzekering is in de meeste gevallen verplicht wanneer je een koopwoning hebt. De hypotheekverstrekker eist dit vaak, net als een overlijdensrisicoverzekering.

In principe is een inboedelverzekering afsluiten altijd verstandig. Op deze manier zijn al je spullen verzekerd. Maar het is in Nederland niet verplicht. Heb je deze verzekering echter niet, dan ben je dus niet verzekerd mocht er schade ontstaan door bijvoorbeeld brand, neerslag, storm en lekkage. De kosten kun je dan nergens verhalen en moet je zelf opbrengen.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over wat een woonverzekering precies is en of je er een nodig hebt. Wij hebben zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering. Nu ben ik benieuwd, welke verzekeringen heb jij? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis