Denk je al een tijdje na over het plaatsen van een veranda aan je huis of in je tuin? Dan hoop ik je met dit artikel op weg te kunnen helpen met mijn drie tips. Ik ben namelijk al jaren tevreden met onze veranda en vertel je graag over de verschillende mogelijkheden bij het plaatsen van een veranda. Denk hierbij aan de ideale ligging, aan het huis of als een losse unit en de keuze van het materiaal. Nieuwsgierig geworden naar mijn tips voor het plaatsen van een veranda? Lees dan snel verder.

3 tips bij het plaatsen van een veranda

Het plaatsen van een veranda is per woning verschillend, zo heb je bij een kleine stadstuin minder opties dan wanneer je in het buitengebied woont. Bekijk dus welke van onderstaande tips van toepassing en mogelijk zijn in jouw woonsituatie wanneer je nadenkt over het plaatsen van een veranda in jouw tuin.

De ideale ligging van je veranda

Als je kijkt naar de ligging van je veranda heb je logischerwijs vier mogelijkheden: noord, oost, zuid en west. Uiteraard kun je ook een combinatie maken, zoals zuidwest of noordoost maar die laat ik in dit artikel even buiten beschouwing. Wat de voor- en nadelen van deze vier verschillende liggingen zijn bij het plaatsen van je veranda lees je hieronder.

Noordelijk

Bij het plaatsen van een veranda op het noorden krijg je te maken met weinig lichtinval op bewolkte dagen en in de winter. Echter biedt dit ook een groot voordeel: bij een veranda geplaatst op het noorden is het koelste plekje op zomerse dagen! Daarnaast kun je ook gemakkelijk voor meer licht zorgen door te kiezen voor meerdere lichtkoepels in het dak of voor een lichtstraat te kiezen.

Onze veranda is geplaatst op het noordoosten, we genieten daar in de vroege lente al van de eerste zonnestralen. Het is wel zo dat hoe korter de dagen worden, hoe kouder het onder onze veranda is. Dit kun je oplossen door gebruik te maken van fijne dekens of een terrasverwarmer. Bij ons is dat niet nodig want wij verhuizen op dat moment dan naar ons dakterras op het zuidwesten.

Oostelijk

Bij een veranda geplaatst op het oosten kun je de zon zien opkomen. Genieten van de eerste zonnestralen en de dag starten met een lekkere bak koffie. Heerlijk! Ook bij deze ligging kun je de verkoeling opzoeken in de zomer op het warmste van de dag, op dat moment ligt de veranda namelijk in de schaduw. Ideaal wanneer je van deze ruimte een extra eethoek wilt maken.

Zuidelijk

Het plaatsen van een veranda op het zuiden is ook zeker een goede optie. In de koude wintermaanden kun je daar nog heerlijk genieten van de zon, dat merken wij namelijk op ons dakterras. Elke ligging heeft voordelen maar ook nadelen, met een ligging op het zuiden kan het er in de zomer erg warm worden. Wanneer jij goed tegen de hitte kunt is dat natuurlijk geen probleem, al adviseer ik goede zonwering.

Wil jij gedurende de dag volop genieten van de zon? Dan is het plaatsen van een veranda op het zuiden de beste optie.

Westelijk

Dan is er ook nog de laatste optie: een ligging op het westen. Bij het plaatsen van een veranda op het westen heb je de zon vanaf het begin van de middag tot en met de laatste zonnestralen. Je kan daar dus in de avonden nog lang genieten van de warmte in de zomer. Ideaal voor een borrel op een zomeravond. Al kan het in de ochtenden er nog wel koud zijn.

In de wintermaanden kun je daar in de middag ook nog genieten van de zon, misschien wel met een dun dekentje maar dat mag de pret niet drukken. Ik kan altijd erg genieten van de zon.

Stijl van de veranda

Je type woonhuis bepaalt voor een groot deel je keuze in het uiterlijk van je veranda. We willen natuurlijk allemaal een veranda die past bij de rest van ons huis en de tuin. Woon jij in een authentiek woonhuis? Dan zit je met een klassieke veranda goed. Een klassieke veranda kan namelijk helemaal ontworpen worden in de stijl van je woning, inclusief glas in lood ramen, ornamenten en andere unieke details van je woning. Een klassieke veranda wordt voornamelijk van hout gemaakt, omdat dit materiaal het beste past bij deze stijl maar ook omdat er met houten materialen meer mogelijk is dan met aluminium. Zeker als het gaat om kleine details.

Wanneer je meer in een hedendaags huis woont is de kans groot dat een moderne veranda beter past. Een moderne veranda kenmerkt zicht door zijn strakke lijnen, slanke constructie en weinig tot geen details. Bij deze moderne stijl kun je kiezen uit hout of aluminium als materiaal. Persoonlijk ligt mijn voorkeur dan mij aluminium omdat dat in mijn ogen nog net iets strakker oogt dan hout maar beide materialen zijn degelijk en goed te onderhouden. De levensduur van een houten veranda is wel een stuk langer, helemaal wanneer de veranda van hardhout is gemaakt zoals mahonie of meranti.

Plaatsen aan de woning of als losse unit

Jouw veranda kan geplaatst worden aan je huis maar ook als losse unit geplaatst worden in je tuin. Een dichte veranda aan huis zorgt ervoor dat je woonoppervlak vergroot wordt. Deze ruimte kun je echt bij je huis trekken. Het is zelfs mogelijk om de vloer door te laten lopen van je woning naar je veranda. Heb je al genoeg woonoppervlak? Kies dan voor een openveranda aan huis of laat een losse unit in je tuin plaatsen. Op die manier creëer je meer een tuinkamer die los staat van de rest van je woning. Een plek om even terug te trekken of te genieten van buiten.

Tot slot..

De keuzes die je maakt bij het plaatsen van een veranda zijn persoonlijk, bekijk dus goed wat jouw wensen zijn en maak deze kenbaar aan de partij waar jij jouw veranda laat maken. Ik hoop in elk geval dat je iets hebt gehad aan mijn artikel met tips voor het laten plaatsen van een veranda in je tuin. Denk jij na over een veranda of heb jij er al een laten plaatsen? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Rechtenvermelding: de afbeelding in dit artikel is afkomstig van deverandaspecialist.com.

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis