Het moederschap is prachtig, soms wat vermoeiend, overweldigend, wat zwaar, oncontroleerbaar (wat ik lastig vind) én enorm dankbaar. Niet dat mijn kinderen mij bedanken voor het verschonen van hun poepluier ofzo, maar je snapt mijn punt. Toch, wanneer ik hun blije koppies zie, zegt dat genoeg. Al heeft het moederschap mij wél veranderd, in dit artikel de 10 dingen die het moederschap met mij heeft gedaan. Lees je mee?

10 dingen die het moederschap met mij heeft gedaan

Ben je er klaar voor? Hier komen ze:

1. een goede nachtrust wordt gewaardeerd

Voordat je zwanger wordt sta je er niet eens bij stil, een hele nacht slapen zonder gestoord te worden. Het is iets vanzelfsprekend. Wanneer je zwanger bent veranderd dat ineens: naast het feit dat je vaker moet plassen vertelt iedereen je te pas en te onpas dat je er nog maar even van moet genieten, van die nachtrust. Ik ben al bijna 6 jaar mama en ik sta bijna nooit op wanneer ik volledig uitgerust ben, mijn man ook niet trouwens. Wanneer dit dan wél kan, wordt het zeer gewaardeerd!

2. óver bezorgd zijn

Voorheen hoefde ik me alleen druk en zorgen te maken over mijzelf. Mijn man kan immers prima voor zichzelf zorgen, misschien wel beter dan dat ik voor mijzelf kan zorgen. Sinds ik mama ben is dat toch anders: als een leeuwin waak ik over mijn kroost. Mijn baby’s heb ik nooit vergeleken met anderen maar ik was wel bang om het verkeerd te doen of om ze pijn te doen: zoals het eerste momentje dat je je new-born een romper aandoet! Gelukkig leer je met de tijd maar toch blijf je waken.

3. ik jank meer

Soms lijk het net alsof de hormonen nog steeds door mijn lijf gieren, ook al is mijn laatste bevalling alweer ruim 3 jaar geleden. Zou houd ik het ineens niet meer droog bij een film, dat moment dat ze bedrogen/afgewezen/verlaten wordt maar ook wanneer ik trots ben op mijn kinderen komen er traantjes. Mijn man is net zo trots, maar die hoeft er dan weer niet van te janken 😉 .

4. je eigen moeder deed het zo slecht nog niet

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren: boos smeet ik de deur van mijn oude slaapkamer dicht en schreeuwde tegen mijn moeder: ‘áls ik later kinderen heb doe ik het anders!’. Nu, enkele jaren laten doe ik het toch niet heel veel anders. Ik begrijp haar keuzes nu veel beter en heel eerlijk? Eigenlijk heeft ze het super goed gegaan. Natuurlijk doen we sommige dingen anders maar wij zijn ook anders. Maar mam, als je dit leest: dank je wel!

5. mijn privacy is verdampt

Nog zoiets waarvan je niet wist dat je het had. Zodra je kinderen kunnen lopen verliezen ze je geen seconde meer uit het oog en daarmee is dus ook je privacy verdampt. Soms is de nood erg hoog wanneer je naar het toilet moet, mijn jongste liep gewoon mee met de mededeling: ‘mama, ikke kijken en hélpen?’ en, alsof dat nog niet erg genoeg is rende de oudste ook van de trap naar beneden omdat ze bang was iets te missen. Serieus, wat valt er te zien dan?! Do I need to say more?

6. ik ben niet snel meer ergens vies van

Hoe je het wendt of keert, kinderen smeren hun vieze handen en neuzen af aan jou of je kleding. Of die keer wanneer je de kleine hapjes vast voedsel geeft en hij dan moet niezen, je kijkt nergens meer van op. Zodra je kinderen hebt heb je vaker ontlasting aan je handen dan onder je schoen. De eerste keer vind je het nog vies, daarna haal je je schouders op en was je je handen of kleed je je om. Het beseft, het hoort er helaas bij.

7. ik schaam me niet meer

Dit vind ik wel een van de mooiste dingen, het maakt me veel minder uit wat anderen (van mij) vinden. Tegenwoordig zing ik lekker met de kleinste achter op de fiets, maak ik me minder druk over de striae op mijn buik en vind ik het ‘perfecte plaatje’ niet meer belangrijk. Wanneer wij ons er goed bij voelen, dan is het goed: simpel! Ook qua kleding draag ik nu meer waar ik me goed in voel in plaats van wat andere mooier of leuker vinden. Uiteraard is de mening van mijn man nog steeds belangrijk maar niet meer het belangrijkste. Een mama die goed in haar vel zit is een leukere mama!

8. ik vergeet dingen

‘Vroeger’ had ik het geheugen van een olifant. Er was niets wat ik niet kon onthouden, tot de grootste onzin aan toe. Tijdens de tweede zwangerschap hoopte ik dat mijn zwangerschapsdementie nog zou verdwijnen na de bevalling, helaas kom ik steeds meer tot het besef dat het weleens chronisch zou kunnen zijn. Ik vergeet soms gewoon wat voor dag het is, wat ik gisteren gegeten hebt of net dat ene ding wat ik wel moest doen. Helaas, het zal niet meer beter worden: dan maar een toffe planner kopen. Nu alleen niet vergeten erin te kijken.

9. ik doe/zeg dingen die ik daarvoor nooit deed

Zo til ik mijn kind op om aan zijn billen te ruiken, gewoon in het openbaar, misschien heeft ie wel gepoept. Daarnaast komen er ook de raarste zinnen uit mijn mond:

‘niet met je handen in je luier!’

‘haal je hand uit de wc’

‘als je nu niet luistert mag je morgen niet naar de opvang hoor’.

Echt, alsof ik dat laatste ooit zullen doen! Mijn kinderen zeggen trouwens ook de gekste dingen. Zo roept mijn zoontje al een paar dagen dat hij wil ”v-l-ijen”. Met het schaamrood op mijn kaken liep ik door de kamer totdat uiteindelijk het kwartje viel: meneertje wilde gewoon kleien, gelukkig!

10. ik ben gelukkiger

Sentimenteel misschien maar mama-zijn van dit gezin maakt me ontzettend gelukkig. Ik vind het geweldig om die kleintjes te zien uitgroeien tot zelfstandige wezentjes, met ze te lachen en avonturen te beleven. Ze te helpen de wereld te ontdekken, zichzelf te zijn en te leven. Het is de mooiste taak die ik me kan wensen. Samen met Jeffrey en onze kindjes kan ik de wereld aan.

Tot slot..

Dit was het dan, de 10 dingen die het moederschap met mij heeft gedaan. Herken je jezelf erin of mis je nog iets? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Uiteraard mag je me ook altijd een berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis