Wie in Drunen woont is het vast niet ontgaan: Delta Fiber Nederland is in Drunen gestart met de campagne voor de aanleg van glasvezel. Ongeveer acht weken geleden stond er een enorme blauwe dino midden in het centrum van Drunen. Niet lang daarna heb ik het Delta Fiber Informatiepunt mogen openen. Dit was overigens heel gaaf om te doen. Hoewel ik een voorstander ben van glasvezel heb ik toch pas gisteren mijn aanmeldingsformulier ingevuld en ingeleverd. In dit artikel vertel ik je meer over glasvezel, de voordelen en waarom ik kies voor glasvezel. Lees je mee?

Update: uiteindelijk zijn we niet in zee gegaan met Caiway. Op het einde van dit artikel lees je waarom ik wel kies voor glasvezel maar niet voor Caiway.

Wat is glasvezel

Laat ik beginnen met uitleggen wat glasvezel is voordat ik je vertel waarom ik kies voor glasvezel. Glasvezel is een draad van glas welke zo dun is als een haar. Dankzij deze vezel kunnen ontzettend veel hoeveelheden data (informatie) via lichtsignalen verstuurd worden in een hele korte tijd én over grote afstanden. De glasdraad is buigzaam en sterk. Dit is een verschil met onze huidige internetverbinding die nu via de coaxkabel (Ziggo) binnenkomt. De voordelen van glasvezel ten opzichte van de coaxkabel zijn onder andere:

Gegarandeerd snel internet

Met glasvezel beschik je namelijk over je eigen aansluiting en is je verbinding niet afhankelijk van de rest van de wijk waarin je woont. Je internetsnelheid is hierdoor stabiel en krijg je de internetsnelheid die beloofd is.

Met veel apparaten tegelijk online

Je kunt met iedereen tegelijk online zijn. We zijn allemaal steeds meer (tegelijk) online, zonder glasvezel moet je die snelheid samen delen. Mét glasvezel krijgt iedere gebruiker van je huishouden de internetsnelheid die je afneemt. Dit kan omdat glasvezel een oneindige hoeveelheden data aan. Nu, en ook in de toekomst. Voordat dit is de belangrijkste reden dat ik kies voor glasvezel.

Hogere download en upload snelheid

Je download snelheid is gelijk aan je upload snelheid. Nu lijkt uploaden nog niet zo belangrijk maar bijvoorbeeld een filmpje op YouTube online zetten gaat 20 keer zo snel met glasvezel. Ik verwacht dat we in de toekomst veel meer gaan uploaden dan nu.

En voor de gamers onder ons: met glasvezel heb je een snellere responsetijd en géén vertragingen in je spel. Ook een nieuws spel downloaden is zo gedaan.

Onweer?

Glasvezel is daarnaast ook niet gevoelig voor slechte weersomstandingheden wat bij de coaxkabel wel het geval is. Hierdoor heb je altijd snel internet.

Krijg ik gratis glasvezel?

Je vraagt je misschien af of dit artikel gesponsord is. Hierin ben ik altijd eerlijk en vermeld ik dan ook altijd maar vergt nu misschien iets meer uitleg. Aan de campagne van Delta Fiber Nederland in Drunen heb ik meegewerkt door middel van een samenwerking. Daarom was ik o.a. bij de opening van het informatiepunt. Dit artikel, ons besluit ‘ik kies voor glasvezel’ en waarom is onze eigen keuze en is niet gesponsord. De keuze voor glasvezel hebben we ook niet direct gemaakt, hier hebben we 5 weken over gedaan.

Waarom ik kies voor glasvezel

Ik durf te stellen dat wij grootverbruikers zijn als het gaat om internet. Ik werk veel vanuit huis, mijn blog is volledig online, we kijken televisie door het hele huis via een internetverbinding en hebben verschillende consoles om te gamen (o.a. een Xbox en een Nintendo Switch). Dan heb ik het nog niet over de hoeveelheid telefoons en tablets die intensief door iedereen gebruikt worden.

Doordat we met veel mensen (of apparaten) online zijn is de internetsnelheid in huis ontzettend traag, ondanks onze multiroom wifi systeem. Niet altijd hoor, wanneer ik alleen vanuit huis werk is het prima, mits onze huidige provider geen ‘dip’ heeft in de snelheid. Wat helaas regelmatig voorkomt.

Het schommelen van de internetsnelheid en het soms volledig wegvallen van de verbinding is door onze provider niet op te lossen. Nu er mogelijk in onze gemeente glasvezel beschikbaar komt is het tijd om verder te kijken. Niet alleen omdat de internetsnelheid wisselt maar ook omdat we nu de hoofdprijs betalen voor die verbinding. Die twee zaken samen maakt het interessant om onze opties te bekijken en onze wensen te bepalen alvorens ik kies voor glasvezel.

Onze wensen als ik kies voor glasvezel

Bovenaan staat snel en stabiel internet, hier is geen twijfel over mogelijk. Dit is de hoofdreden waarom we glasvezel overwegen. Ik werk vanuit huis en zodra iemand anders Netflix kijkt of de Xbox aanzet wordt mijn internetverbinding slechter. Hier willen we vanaf, zeker omdat de kinderen straks ook steeds meer van het internet gebruik gaan maken.

Naast snel internet kijken we door het hele huis televisie middels een app en deze ‘streamen’ we naar de andere televisies. Een aanbieder van tv zal voor ons dus ook interactieve televisie en een app beschikbaar moeten hebben. Gelukkig worden er verschillende pakketten aangeboden door meerdere providers zodat er altijd iets binnen onze wensen past. Zo is het zelfs mogelijk om een extra zenderpakket Ziggo Sport af te nemen. Ideaal, want wij kijken de Formule 1 graag en willen dit bij een overstap ook blijven doen.

Maar niet geheel onbelangrijk: hoe is de aansluiting in je huis straks? Dit is voornamelijk de reden waarom het besluit langer geduurd heeft. De glasvezel is voor mij nieuw en ik heb dus geen idee hoe de interactieve tv werkt. Na goed geïnformeerd te zijn werkt de interactieve televisie van Caiway en Delta via een UTP-kabel (internetaansluiting via kabel). Dat is dus anders dan hoe het nu is, mijn huidige interactieve ontvanger werkt via de wifi. Onze laatste wens: we willen geen zichtbare kabel in huis, dit omdat onze huidige coaxkabel netjes is weggewerkt.

Hoe ziet de aansluiting er straks bij ons uit?

Delta Fiber Nederland zal de glasvezel straks met behulp van een aannemer in de wijk aanleggen. De provider Caiway zal wanneer we aan de beurt zijn de aansluiting maken in onze meterkast naast de voordeur. Nu hangt hier het modem van Ziggo, hier zal dan een modem van Caiway komen te hangen.

Hierin wordt de UTP-kabel die naar zolder gaat aangesloten net als de hoofdunit van mijn multiroom wifi systeem. Die hoofdunit is dan verbonden met 3 andere units (woonkamer, slaapkamer en zolder) en zorgt voor een stabiel en sterk wifi netwerk. In niet alle huizen is een dergelijk systeem nodig alleen ons huis is zo goed geïsoleerd dat mijn wifi letterlijk wegvalt zodra ik de trap op loop. Of dit nu via glasvezel binnenkomt of een koperdraad maakt niet uit. De wifi komt er gewoon niet doorheen. Dit systeem is dan echt een uitkomst en heeft nog een bijkomend voordeel: vanuit de unit kun je ook een UTP-kabel laten lopen naar de interactieve ontvanger van Caiway zonder een kabel door je hele huis te leggen. De unit plaats je in de tv-kast en heeft alleen stroom én verbinding met de hoofd unit nodig.

Grappig feitje: We hebben ruim een jaar gelden in vijf (!!) weken tijd besloten om te gaan verhuizen, een nieuw huis gekocht, ons toenmalige huis verkoop klaar gemaakt, de nieuwe hypotheek rond gekregen én ons oude huis verkocht. Dat is dus net zo lang als we gedaan hebben om de keuze naar glasvezel te maken.

Dat ik tijdens het schrijven van dit artikel duidelijk stel ‘ik kies voor glasvezel’ wil niet zeggen dat de aansluiting er komt. Daarnaast ziet de aansluiting er voor elke provider ongeveer hetzelfde uit. Of ik kies voor glasvezel van Caiway of KPN.

Wordt glasvezel ook daadwerkelijk aangelegd?

Nee, dat is nog niet zeker, ondanks dat ik kies voor glasvezel. Delta Fiber Nederland start alleen met de aanleg van glasvezel wanneer 25% van de huishoudens in Drunen de overstap naar glasvezel maakt. Hoewel er al ontzettend veel mensen een abonnement hebben afgesloten bij een van de 4 aanbieders is de 25% nog niet behaalt. ‘We’ hebben tot 14 december de tijd om ons aan te melden. Indien de 25% behaald is, zal een aannemer pas starten met de aanleg en anders niet. Kiezen voor glasvezel van Delta Fiber is dus een keuze van het hele dorp, of niet.

Update

Ik kies voor glasvezel, 100%, alleen helaas niet voor Caiway. De reviews zijn slecht en het vertrouwen was er helaas niet meer. Onze aanmelding, ik kies voor glasvezel van Caiway hebben we dan ook ingetrokken. Daarnaast is KPN ook gestart met de aanleg van glasvezel in onze wijk. Mede daardoor heeft Delta Fiber niet het percentage gehaald om te starten met de aanleg en kiezen de meeste mensen nu voor glasvezel van KPN.

Tot slot..

Het was fijn om op deze manier de kennis die ik heb vergaard tijdens onze zoektocht ‘ik kies voor glasvezel’, met jou te delen. Ik hoop daarom ook oprecht dat je iets hebt gehad aan dit artikel en dat het je helpt om voor jouw huishouden de keuze te maken. Of dat nu glasvezel is of niet. Mocht je nog vragen hebben: stel ze hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis