recept Pizza Quattro Formaggi mamazetkoers

Het is weer tijd voor een nieuw recept, ditmaal geen recept van mijzelf maar deelt Marjolijn van Puur Koken haar recept: Pizza Quattro Formaggi met boerenkaas met ons. Hoewel het niet de gezondste pizza is, is hij wél heel erg lekker. Het kost wel even wat tijd, want met dit recept maak je de pizza helemaal zelf! Inclusief het deeg 🙂 . Benieuwd naar het recept? In dit gastartikel, geschreven door Marjolijn, lees je het stap voor stap!

Tip: koop je boerenkaas niet in de supermarkt maar haal deze bij een zuivelboerderij bij jou in de buurt! Bij mij om de hoek zit Zuivelboerderij de Kern die we regelmatig een bezoekje brengen.

Een stukje geschiedenis

Voordat ik het recept deel, eerst een stukje geschiedenis. Wist je dat de pizza zijn oorsprong kent als een gerecht dat vooral gegeten werd door de armste bevolking van Italië? Vroeger maakte men van de deegresten, wat overbleef van het bakken van brood, platte ronde ‘broden’. Deze belegde zij met alles wat ze op dat moment voorhanden hadden of op moest. De pizza is dus geboren uit wat we nu restjes- of kliekjesdag noemen.

Inmiddels is de pizza niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken en kennen we de pizza eigenlijk over de hele wereld. Een aantal landen hebben zelfs hun eigen draai aan de pizza gegeven. Zo heb je onder andere de Amerikaanse pizza met een dikke bodem, de Turkse pizza en nog veel meer.

Boodschappenlijstje

Hoe maak je dan zo’n lekkere pizza Quattro Formaggi met boerenkaas? Nou dat is echt heel simpel, je hebt alleen een beetje geduld nodig. En natuurlijk deze ingrediënten:

  • 300 mL handwarm water
  • 8 gram gist
  • 2 theelepels suiker
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 6 eetlepels olijfolie
  • tomatensaus
  • 200 gram geraspte boerenkaas (belegen)
  • 1 bol (buffel)mozzarella
  • 150 gram gorgonzola
  • 150 gram pecorino
  • handje fijngehakte oregano

Met dit recept maak je vier kleine of twee grote pizza’s.

Recept: Pizza Quattro Formaggi met boerenkaas

Dit recept bestaat uit twee delen, het maken van het deeg en het beleggen en afbakken van de pizza. Volg de stappen hieronder en binnen no-time serveer jij deze heerlijke Pizza Quattro Formaggi met boerenkaas! Wil je trouwens een andere hoeveelheid pizza’s maken? Halveer of verdubbel dan de ingrediënten van het boodschappenlijstje.

Het deeg, de pizza bodem maken
  1. doe de gist in het water en voeg de suiker toe. Roer even door en laat het ongeveer 10 minuten staan
  2. na 10 minuten zie je dat het gist aan het werk is, er zijn namelijk veel luchtbellen te zien
  3. leg de bloem op het aanrecht en maak hier een mooie hoop van
  4. maak in het midden van de hoop bloem een kuiltje en strooi het zout over de buitenste rand van het hoopje bloem. Zorg ervoor dat er geen zout in je kuil komt
  5. giet een beetje van het gistmengsel in de kuil samen met de olijfolie en begin langzaam met je vingers wat bloem er doorheen te roeren
  6. voeg weer wat van het gistmengsel toe en roer weer een beetje meer bloem mee
  7. herhaal stap 6 totdat al het gistmengsel door de bloem heen zit en je een plakkerig deegje hebt
  8. nu begint het leukste werkje: het kneden van het deeg
  9. vouw het deeg van je af en trek het weer naar je toe, doe dit 3 keer met enige kracht
  10. draai je deeg een kwartslag en vouw het deeg weer van je af en trek het weer naar je toe. Ook dit doe je weer 3 keer
  11. herhaal stap 10 voor gedurende 10 minuten, daarna moet je deeg goed gekneed zijn. Je zult merken dat hoe langer je kneedt hoe elastischer het deeg wordt. Uiteindelijk gaat het ook minder plakken
  12. leg het deeg in een met bloem bestoven kom en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het deeg rijzen door de kom op een warme plaatst te zetten. Het deeg is klaar met rijzen wanneer het in volume verdubbeld is
  13. strooi wat bloem op het aanrecht en haal het deeg uit de kom, druk alle lucht eruit
  14. kneed opnieuw het deeg (stap 10) voor gedurende 10 minuten
  15. klaar? Leg het deeg weer terug in de met bloem bestoven kom (afgedekt met de vochtige theedoek) en laat het opnieuw voor ongeveer 30 minuten rijzen
  16. wanneer het deeg opnieuw in volume verdubbeld is, is je deeg klaar voor gebruik
Je pizza beleggen en afbakken
  1. verwarm de oven voor op 200 °C
  2. leg je pizzadeeg op het aanrecht en verdeel het in 2 of 4 deegbollen
  3. rol het deeg uit tot je een dunne pizza hebt
  4. besmeer je pizza met de tomatensaus en bestrooi deze met de geraspte boerenkaas
  5. beleg de pizza met de pecorino
  6. snij de gorgonzola in stukjes en verdeel deze over de pizza
  7. doe hetzelfde met de mozzarella
  8. optioneel: bestrooi de pizza met de oregano
  9. dan de laatste stap: bak de pizza af in ongeveer 15 minuten

Nu kun je heerlijk genieten van je zelfgemaakte pizza Quattro Formaggi met boerenkaas. Eet smakelijk. Heb je minder tijd? Dan is het ook altijd mogelijk om te starten met een kant-en-klare pizzabodem.

Tot slot..

Ik bedankt Marjolijn voor dit lekkere recept. Ga jij deze Pizza Quattro Formaggi met boerenkaas ook maken? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina. Neem ook eens een kijkje bij mijn andere recepten.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
LinkedIn1k
LinkedIn
Share