Denk jij weleens na of je wilt investeren in een vakantiewoning? Dan is dit artikel interessant voor jou! In dit artikel vertel ik je namelijk meer over de verschillende vakantiewoningen die er zijn en deel ik handige tips waar je op moet letten bij het aankopen van een vakantiewoning. Nu weet ik wel dat een tweede huis niet voor iedereen haalbaar is, maar het kan een goede investering zijn. Wij denken er ook weleens over, helaas hebben we nog niet die financiële middelen maar wie weet in de toekomst. Nieuwsgierig geworden naar het kopen van een vakantiewoning? Lees dan snel verder?

Tips voor het kopen van een vakantiewoning!

Een mens mag dromen toch? Zo ook over het aanschaffen van een woning waar je jouw vakanties door kan brengen en kan verhuren voor een extra zakcentje. Een vakantiewoning is een investering, of je nu gaat voor een stacaravan te koop zeeland of een luxe villa in de alpen. Maar welke soorten vakantie woningen zijn er eigenlijk?

Soorten vakantie woningen

Nu je besloten hebt je te gaan oriënteren op vakantiewoning is het goed om te weten welke type woningen er eigenlijk zijn. Hieronder een opsomming:

Vakantie villa: een groot, vrijstaand huis die van alle gemakken voorzien is noemen we een vakantie villa.
Bungalow: de bungalow is een compacte woning en bestaat meestal maar uit een woonlaag.
Stacaravan: we kennen allemaal wel de standard ‘sleurhut’ maar een stacaravan staat voornamelijk op een vaste plaats en is een stuk ruimer en heeft vaak ook een badkamer en wc.
Chalet: een chalet is een recreatie woning die voornamelijk gebouwd is van hout. Een chalet kan veel lijken op een stacaravan maar ook in de vorm van een woning gebouwd zijn.

Elke woning heeft zijn eigen unieke karakter, het is dus belangrijk om te weten welk type huisje het beste bij jouw wensen past.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een vakantiewoning?

Ik hoef je niet te vertellen dat een chalet kopen normaliter goedkoper is dan een vakantie villa maar de hoeveelheid grond en locatie hebben ook invloed op de hoogte van de prijs. Naast het bepalen van je budget zijn er nog meer zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een recreatiewoning.

Het perceel
Het eerste wat belangrijk is om uit te zoeken is of dat je nieuwe woning op huurgrond staat of op jouw eigen grond. Indien je het perceel moet huren, bekijk dan goed hoe hoog deze kosten zijn, voor welk termijnen dit vast ligt en wat er gebeurt wanneer dit termijn verloopt.

Verhuren
In de meeste gevallen koop je een vakantiewoning om deze te verhuren. Helaas is dat niet altijd een gegeven. Kijk dus altijd goed of het is toegestaan om je woning te verhuren. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat je jouw recreatiewoning 90% van de tijd verplicht moet verhuren. Wil je dit wel? Kijk dus goed naar alle voorwaarden die gesteld zijn.

Omgeving
Waar staat of komt je vakantiewoning te staan? Is er voldoende te doen in de omgeving? Wanneer je woning op een vakantiepark staat, kijk dan ook goed welke verplichtingen en kosten je hebt richting het park.

Financieel
Tegenwoordig betaal je voor een tweede woning, dus ook voor een recreatiewoning, 8% overdrachtsbelasting. Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat je bij dit huis geen recht hebt op hypotheekrente aftrek.

Bestaande- of nieuwbouw?
Je kunt zowel een vakantiewoning kopen die nieuw gebouwd gaat worden of een bestaande woning kopen. Beide hebben zijn eigen voor- en nadelen. Bedenk dus goed hoe snel je gebruik wilt maken van deze nieuwe woning. Bij een stacaravan heb je ook de keuze uit diverse 2e hands caravans die op elke locatie naar wens geplaatst kunnen worden. Het verplaatsen van een stacaravan is niet altijd mogelijk, vraag dus altijd naar de mogelijkheden.

Tot slot..

Dit was hem dan mijn artikel met tips voor het kopen van een vakantiewoning. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Laat het me vooral weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis