Heb je er nog niet mee te maken gehad, dan denk je vast: krenten-wat? Voor de moeders die wel weten wat het is beginnen misschien te gillen. Zoals je weet heb ik twee jonge kinderen en laat dat nu eens de groep zijn waar krentenbaard het meeste voorkomt. Een tijdje terug hadden we voor de 3e keer krentenbaard in ons gezin. Krentenbaard komt onder kinderen dus veel voor en ik wil graag mijn ervaringen met jullie delen. In dit artikel: help mijn kind heeft krentenbaard! Je leest alles over hoe je krentenbaard kunt krijgen, hoe je verdere besmetting voorkomt en wat je moet doen als je kindje het heeft. Ben jij bekent met krentenbaard?

Wat is krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie door de Staphylococcus areus bacterie. In een enkel geval wordt het veroorzaakt door een groep A-streptokokken (voor wie het wilt weten 😉 ). De infectie komt voornamelijk voor bij kinderen tot 12 jaar en kenmerkt zich door bultjes en/of blaasjes. Meestal zitten deze bultjes en blaasjes in het gezicht maar kunnen eigenlijk overal op het lichaam voorkomen. Kinderen tot twee jaar zijn overigens het meeste vatbaar voor krentenbaard omdat hun immuunsysteem nog niet zo sterk is.

Ben je als volwassenen immuun voor deze infectie? Helaas, dit wordt aangenomen maar iedereen kan het krijgen dus ook jij. Ik hoor je denken: jakkes! Het is erg besmettelijk, ziet er misschien vies uit maar onschuldig. Vaak zie je dat alle kindjes in het gezin krentenbaard krijgen als er ééntje mee thuis is gekomen. Soms kan het maanden duren voordat je als gezin krentenbaard-vrij bent omdat kinderen elkaar blijven besmetten. Lees in dit artikel hoe je dit kunt voorkomen!

Hoe herken je krentenbaard?

Het begint met kleine rode vlekjes of één blaasje. Je denkt dan nog: misschien is de huid daar wat droog of misschien een blaar? Na een paar dagen worden de vlekjes groter en ontstaan er bultjes. Nog een paar dagen later vullen deze bultjes zich met vocht. De blaasjes gaan open en er ontstaan vochtige plekjes met geelbruine korstjes. Bij sommige mensen geven deze bultjes/blaasjes jeuk, bij anderen weer niet. Krentenbaard breidt zich steeds verder (en sneller) uit. Twijfel je? Zet dan aan de rand van een blaasje streepjes met een balpen, aan de boven en onderkant én aan de zijkanten. Zet de strepen wel tegen het blaasje aan. Zijn de streepjes de volgende ochtend minder zichtbaar, kleiner of zelfs verdwenen? Dan is het vrijwel zeker: mijn kind heeft kretenbaard.

Kun je besmetting voorkomen?

Besmetting voorkomen is haast onmogelijk. Een persoon die de bacterie (niet zichtbaar) bij zich draagt kan dit namelijk ook overbrengen via hoesten of niezen. Meestal wordt de bacterie overgedragen door (direct) contact met het vocht uit de blaasjes via bijvoorbeeld speelgoed. Besmetting kan overal optreden: op school, bij de opvang, in de wachtkamer van bijvoorbeeld de huisarts maar ook bij indoor speelgelegenheden en zwembaden.

Help mijn kind heeft krentenbaard!

Wanneer je vermoed: ”help mijn kind heeft krentenbaard” bel je als eerste de huisarts. Krentenbaard is onschuldig maar erg besmettelijk. De huisarts schrijft meestal een crème met antibioticum voor. In totaal mag je de crème 14 dagen smeren, dit 3 keer per dag. Voor een snellere genezing en om verdere besmetting bij je kindje en je gezin te voorkomen volgen hier nog extra tips:

  1. Probeer de rode vlekjes en blaasjes niet aan te raken, dus ook niet krabben.
  2. Toch aangeraakt? Laat de handen goed wassen met zeep. Speciale desinfectie zeep is niet nodig, wassen is voldoende.
  3. Vertel eventuele broertjes en zusjes wat je kindje heeft en dat ze de bultjes en blaasjes niet aan moeten raken.
  4. Laat de handen tussendoor regelmatig wassen met zeep, ook van de eventuele broertjes en zusjes. Vergeet jezelf ook niet.
  5. Houd de nagels goed kort en houd ze schoon.
  6. Gebruik een aparte (keuken)handdoek voor degene met krentenbaard en verschoon deze dagelijks.
  7. Maak dagelijks het speelgoed schoon waarmee gespeeld is. Water met allesreiniger is voldoende.
  8. Maak ook je de deuren (klink, slotje van de WC etc.) en je trapleuningen schoon.
  9. Let erop dat je kindje zijn/haar ogen niet aanraakt, vermoed je krentenbaard in de ogen? Bel dan de huisarts.
  10. Doe je kindje dagelijks in bad. Let op: niet met andere kinderen want via het water is krentenbaard extra besmettelijk. Maak het bad daarna schoon met allesreiniger.
  11. Smeer de geïnfecteerde huid in met de voorgeschreven crème, laat dit intrekken en smeer na 30 min de krentenbaard in met een zinkzalf. Niet te verwarren Bepanthen of Sucocrème maar ‘’echte’’ zinkzalf. De zinkzalf zorgt ervoor dat de blaasjes sneller uitdrogen.

Je kindje mag trouwens gewoon naar school. Er is geen reden om je kindje thuis te houden. Na 48 uur smeren met de crème is de krentenbaard niet meer besmettelijk. Hygiëne blijft wel belangrijk om de krentenbaard zo snel mogelijk uit te bannen. Vaak is binnen 2 weken de krentenbaard alweer verleden tijd als je bovenstaande tips opvolgt.

Tot slot..

Toen ik in mijn jonge jaren als badjuf werkte heb ik meerdere keren krentenbaard gehad. Gelukkig herken ik het in een vroeg stadium waardoor de besmetting gelukkig altijd meevalt. Is dit niet het geval en zijn er grote plekken besmet? Vergeet dat de zinkzalf en was de plekken met Betadine Scrub. Anders dan dat de naam doet vermoeden is het een dunne lotion die erg ontsmettend werkt. Is het jou trouwens al eens overkomen: Help mijn kind heeft krentenbaard?! Hoe ging/ga jij hiermee om? Laat het me weten via reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Lees meer in de categorie ”help mijn kind..”

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share