Heb je er nog niet mee te maken gehad, dan denk je vast: krenten-wat? Voor de moeders die wel weten wat het is beginnen misschien te gillen. Zoals je weet heb ik twee jonge kinderen en laat dat nu eens de groep zijn waar krentenbaard het meeste voorkomt. Een tijdje terug hadden we voor de 3e keer krentenbaard in ons gezin. Krentenbaard komt onder kinderen dus veel voor en ik wil graag mijn ervaringen met jullie delen. In dit artikel: help mijn kind heeft krentenbaard! Je leest alles over hoe je krentenbaard kunt krijgen, hoe je verdere besmetting voorkomt en wat je moet doen als je kindje het heeft. Ben jij bekent met krentenbaard?

help mijn kind heeft krentenbaard mamazetkoers

Wat is krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie door de Staphylococcus areus bacterie. In een enkel geval wordt het veroorzaakt door een groep A-streptokokken (voor wie het wilt weten 😉 ). De infectie komt voornamelijk voor bij kinderen tot 12 jaar en kenmerkt zich door bultjes en/of blaasjes. Meestal zitten deze bultjes en blaasjes in het gezicht maar kunnen eigenlijk overal op het lichaam voorkomen. Kinderen tot twee jaar zijn overigens het meeste vatbaar voor krentenbaard omdat hun immuunsysteem nog niet zo sterk is.

Ben je als volwassenen immuun voor deze infectie? Helaas, dit wordt aangenomen maar iedereen kan het krijgen dus ook jij. Ik hoor je denken: jakkes! Het is erg besmettelijk, ziet er misschien vies uit maar onschuldig. Vaak zie je dat alle kindjes in het gezin krentenbaard krijgen als er ééntje mee thuis is gekomen. Soms kan het maanden duren voordat je als gezin krentenbaard-vrij bent omdat kinderen elkaar blijven besmetten. Lees in dit artikel hoe je dit kunt voorkomen!

Hoe herken je krentenbaard?

Het begint met kleine rode vlekjes of één blaasje. Je denkt dan nog: misschien is de huid daar wat droog of misschien een blaar? Na een paar dagen worden de vlekjes groter en ontstaan er bultjes. Nog een paar dagen later vullen deze bultjes zich met vocht. De blaasjes gaan open en er ontstaan vochtige plekjes met geelbruine korstjes. Bij sommige mensen geven deze bultjes/blaasjes jeuk, bij anderen weer niet. Krentenbaard breidt zich steeds verder (en sneller) uit. Twijfel je? Zet dan aan de rand van een blaasje streepjes met een balpen, aan de boven en onderkant én aan de zijkanten. Zet de strepen wel tegen het blaasje aan. Zijn de streepjes de volgende ochtend minder zichtbaar, kleiner of zelfs verdwenen? Dan is het vrijwel zeker: mijn kind heeft kretenbaard.

Kun je besmetting voorkomen?

Besmetting voorkomen is haast onmogelijk. Een persoon die de bacterie (niet zichtbaar) bij zich draagt kan dit namelijk ook overbrengen via hoesten of niezen. Meestal wordt de bacterie overgedragen door (direct) contact met het vocht uit de blaasjes via bijvoorbeeld speelgoed. Besmetting kan overal optreden: op school, bij de opvang, in de wachtkamer van bijvoorbeeld de huisarts maar ook bij indoor speelgelegenheden en zwembaden.

Help mijn kind heeft krentenbaard!

Wanneer je vermoed: ”help mijn kind heeft krentenbaard” bel je als eerste de huisarts. Krentenbaard is onschuldig maar erg besmettelijk. De huisarts schrijft meestal een crème met antibioticum voor. In totaal mag je de crème 14 dagen smeren, dit 3 keer per dag. Voor een snellere genezing en om verdere besmetting bij je kindje en je gezin te voorkomen volgen hier nog extra tips:

 1. Probeer de rode vlekjes en blaasjes niet aan te raken, dus ook niet krabben.
 2. Toch aangeraakt? Laat de handen goed wassen met zeep. Speciale desinfectie zeep is niet nodig, wassen is voldoende.
 3. Vertel eventuele broertjes en zusjes wat je kindje heeft en dat ze de bultjes en blaasjes niet aan moeten raken.
 4. Laat de handen tussendoor regelmatig wassen met zeep, ook van de eventuele broertjes en zusjes. Vergeet jezelf ook niet.
 5. Houd de nagels goed kort en houd ze schoon.
 6. Gebruik een aparte (keuken)handdoek voor degene met krentenbaard en verschoon deze dagelijks.
 7. Maak dagelijks het speelgoed schoon waarmee gespeeld is. Water met allesreiniger is voldoende.
 8. Maak ook je de deuren (klink, slotje van de WC etc.) en je trapleuningen schoon.
 9. Let erop dat je kindje zijn/haar ogen niet aanraakt, vermoed je krentenbaard in de ogen? Bel dan de huisarts.
 10. Doe je kindje dagelijks in bad. Let op: niet met andere kinderen want via het water is krentenbaard extra besmettelijk. Maak het bad daarna schoon met allesreiniger.
 11. Smeer de geïnfecteerde huid in met de voorgeschreven crème, laat dit intrekken en smeer na 30 min de krentenbaard in met een zinkzalf. Niet te verwarren Bepanthen of Sucocrème maar ‘’echte’’ zinkzalf. De zinkzalf zorgt ervoor dat de blaasjes sneller uitdrogen.

Je kindje mag trouwens gewoon naar school. Er is geen reden om je kindje thuis te houden. Na 48 uur smeren met de crème is de krentenbaard niet meer besmettelijk. Hygiëne blijft wel belangrijk om de krentenbaard zo snel mogelijk uit te bannen. Vaak is binnen 2 weken de krentenbaard alweer verleden tijd als je bovenstaande tips opvolgt.

Tot slot..

Toen ik in mijn jonge jaren als badjuf werkte heb ik meerdere keren krentenbaard gehad. Gelukkig herken ik het in een vroeg stadium waardoor de besmetting gelukkig altijd meevalt. Is dit niet het geval en zijn er grote plekken besmet? Vergeet dat de zinkzalf en was de plekken met Betadine Scrub. Anders dan dat de naam doet vermoeden is het een dunne lotion die erg ontsmettend werkt. Is het jou trouwens al eens overkomen: Help mijn kind heeft krentenbaard?! Hoe ging/ga jij hiermee om? Laat het me weten via reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook200
Instagram1k
LinkedIn1k


12 reacties

lodi · oktober 9, 2019 op 11:35

Hier nog nooit gehad, ook de kinderen niet, maar kan me goed voorstellen hoe vervelend het kan zijn, goede tips voor anderen die hier misschien wel mee te maken krijgen.

  Francis | Mamazetkoers · oktober 9, 2019 op 20:02

  Ik hoop dat je mijn tips nooit nodig hebt Lodi!

Chloë · oktober 9, 2019 op 12:14

Ooh onze jongste had dat afgelopen weken. Het starte onder zijn neus en eerst dachten we aan irritatie van het vele snuiten. Maar onze wonderzalfjes leken niet te helpen zoals normaal en dus ondernamen we toch een tripje naar de huisarts…

Het was echt zielig hoeveel last hij had.

  Francis | Mamazetkoers · oktober 9, 2019 op 20:04

  Ja het loopt snel uit de hand. Gelukkig ben ik tegenwoordig een ”kenner” er herken ik het bij de kids al bij de eerste bultjes/blaasjes. De creme heb ik standaard in huis: dan zijn we er binnen 3 dagen vanaf zonder dat ze het doorhadden dat ze het hadden en ben ik verdere besmetting voor. Wat jij beschrijft hadden we afgelopen kerstvakantie. Precies die gedachte: het zal wel irritatie zijn.

nicole · oktober 9, 2019 op 12:45

Na, luizen vind ik krentenbaard wel zo ongeveer Moederplaag nummer 2. Het is enorm besmettelijk en je kunt er net als van luizen bijna niet van afkomen.

  Francis | Mamazetkoers · oktober 9, 2019 op 20:04

  Ja erg hè. Hoe kom je van luizen af? Ben er bang voor dat ik ook eens aan de bak moet hier..

Kristof · oktober 9, 2019 op 13:53

Heel vervelend! Het ziet er niet uit en idd, moeilijk om vanaf te geraken

  Francis | Mamazetkoers · oktober 9, 2019 op 20:05

  Het ziet er idd verschrikkelijk uit!

  Mandy · oktober 10, 2019 op 22:24

  Pff, kan me dit nog zo hoed herinneren van toen ik klein was, wat een hel! Ik had het zo vaak

   Francis | Mamazetkoers · oktober 11, 2019 op 11:30

   erg he! Ik had het als kind niet dat ik me kan herinneren maar verschrikkelijk.

Melanie · oktober 11, 2019 op 07:59

Ai mijn zoon heeft ook een keer krentenbaard gehad. Ik vond het vooral voor hem heel vervelend.

  Francis | Mamazetkoers · oktober 11, 2019 op 11:31

  Hier merk ik eigenlijk niks aan mijn kinderen als ze het hebben. Behalve dan dat het er gek uitziet maar dat zien ze zelf nog niet omdat ze nog jong zijn en minder bewust met hun uiterlijk bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.