Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat elke moeder zichzelf durft te zijn. Ik vind het daarom belangrijk om naast mijn eigen verhaal, ook het verhaal van andere moeders te delen. We zijn immers allemaal verschillend en er is geen goed of fout. Deze maand is het de beurt aan Gastblogger mama Esther, ze blogt over dagjes uit met kinderen, en ze deelt met ons haar verhaal over de peuterpuber en peuterpubertijd! Benieuwd hoe zij het moederschap ervaart? Neem een kijkje in haar leven en lees mee.

Over de peuterpuber en peuterpuberteit

De peuterpuber, een kleine versie van de grote puber (onhandelbaar), maar je hebt je handen er vol aan. Zeg jij ja, dan zegt de peuterpuber ?nee?!

En dat geldt bij nog veel meer dingen, de peuterpuber houdt vooral van zijn eigen regeltjes en luistert liever niet naar papa of mama.

Mijn peuterpuber

Ik heb een meisje van 2,5 jaar rondlopen. Mijn zoons zijn 11 & 9 jaar en toen kreeg ik heel vaak de opmerking, ‘oh jongens zijn heel anders dan meisjes’ ‘Een jongen is veel makkelijker.’ Dat vond ik altijd maar kletspraat, want ik geloof niet dat het karakter van een kind samenhangt met of het een jongen of meisje is.

Maar ik moet eerlijk toegeven, dit dametje van ons, hier hebben we onze handen aan vol. Ze haalt streken uit, die ik bij de jongens niet eerder heb meegemaakt.

Haar eigen regels

Nu word je als klein meisje in een gezin met twee oudere broers natuurlijk ook wel erg verwend, dus dat zal haar prinsessengedrag er ook zeker niet beter op maken, maar wat kan dit meisje stout zijn! Ze weet precies wat ze wil en hoe ze dat voor elkaar krijgt. En baldadig dat ze kan zijn, schreeuwen, gillen, huilen.

Gaat het niet volgens haar wens, dan laat ze echt van zichzelf horen:
”Nee!!”.
Haren wassen, haren kammen, in haar eigen kinderstoel moeten zitten. Bij alle drie is het:
”Nee!”

Als je dan haar haren gaat kammen, begint ze zo hard te huilen, dat de buren bijna denken dat je je kind iets ergs aan doet. En niet alleen huilen, ze probeert je dan ook te slaan en weg te duwen. Gooit de kam ver weg, ze is dan echt boos.

Gemeen

Maar naast het woordje ‘nee’, kan ze ook echt gemeen zijn. Puzzels, blokjes, ze gooit zo zomaar uit het niks heel de kamer rond. Gewoon zomaar…de bedoeling is dan dat mama alles opruimt. Want opruimen, dat is toch ook een dingetje. Ik probeer hier dus ook steeds strenger in te zijn. Te lang heb ik gedacht, ach ik ruim het wel op. Maar nee, ze moet toch echt mee helpen opruimen.

Straf

Als ze weer een keer iets stouts doet, dan weet ze dat we haar in de hoek zetten. Vaak maar een minuutje, maar dit doen we gewoon om haar duidelijk te maken dat iets niet mag. Maar waar het in het begin indruk maakte, lijkt ze het nu juist wel leuk te vinden. Ze kan goed alles van de tafel gooien en dan zegt ze zelf ‘hoek!’ en rent naar de hoek.

Slecht eten

Bij de oppas en op de peuterspeelzaal eet ze meestal wel goed. Drinken bij de peuterspeelzaal dan weer niet, want ja water drinkt ze echt niet. Thuis is het wisselend, maar vaak eet ze slecht. Een hapje, maar dat was het dan ook. Snoepen daarentegen kan ze wel heel goed. Ze weer precies waar de snoepkast is en als je even niet oplet, zit ze er alweer in.

Je handen vol aan de peuterpuber in de peuterpubertijd!

Hebben we haar te veel vrijheid gegeven? Misschien wel, en ook het feit dat ze 2 ouderen broers heeft die alles voor haar doen, maakt het niet heel veel beter. Maar het heeft ook gewoon met temperament te maken. Elk kind is anders en ons meisje is gewoon ‘pittig’. Volgens mijn moeder, was ik vroeger precies zo.

Ze weet wat ze wil, een echte meid. Gelukkig kan ze ook heel lief zijn, ze kan heerlijk knuffelen, houdt ervan om samen spelletjes te doen, met haar poppen te spelen, buiten te spelen en mama te helpen met koken en poetsen.

Maar ja ‘s avonds ben ik wel bekaf, dan is het te hopen dat het dametje meteen gaat slapen, want dat kan ook ooit nog weleens lastig zijn. En ja dan slaapt ze ook nog bij papa en mama in bed. Dus ja, ze is wel een beetje verwend…maar ach lekker knuffelen in bed, ik vind het wel fijn.

Heb jij ook een echte peuterpuber in de peuterpubertijd? Of heeft jouw kleintje minder streken?

Meer van mij lezen? Check dan mijn blog over dagjes uit met kinderen.

Liefs Esther

Tot slot..

Dank je wel Esther voor het delen van jouw eerlijke en mooie verhaal over de peuterpuber en de peuterpubertijd. Heel herkenbaar overigens, mijn zoontje van 3 zit er ook middenin!

Wil jij trouwens ook graag je verhaal delen op mamazetkoers als gastblogger? Stuur me dan een mailtje op Francis@mamazetkoers.nl of laat een berichtje achter via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis