Heel eerlijk, ik denk dat we allemaal wel wat groen in ons (thuis)kantoor kunnen gebruiken. Op menig kantoor is het vaak kil en kaal. Met een toffe plant voeg je snel kleur en gezelligheid toe. Zoals je weet ben ik dol op planten, helaas is niet elke plant geschikt voor je (thuis)werkplek. Een Calathea is thuis al niet snel tevreden, laat staan op kantoor. Daarom in dit artikel de ideale plant voor je werkplek, namelijk de Anthurium. In dit artikel vertel ik je meer over deze ideale plant, zoals zijn herkomst, de Anthurium verzorgen én hoe je hem kunt stekken. Lees je mee?

De Anthurium verzorgen

Kom op, ga de Anthurium verzorgen! Maak je werkplek eens groener én vrolijker, want zeg nou eerlijk: je omgeving heeft veel invloed op je gezondheid en werkvreugde. Wist je dat groen op je werkplek ook goed is voor het klimaat en dat planten positief bijdragen aan het concentratievermogen, de stressreductie en zorgt voor een hogere arbeidsproductiviteit? Nu wel!

Werk je niet op kantoor? Ook dan kun je een Anthurium verzorgen! Dan kun je deze prachtige Anthurium altijd nog een plaatsje in de woonkamer geven! Deze beauty is namelijk prachtig, maar gelukkig ook nog eens erg gemakkelijk in de verzorging en is snel tevreden! Alleen daarom al een ideale plant voor je (thuis)werkplek. In de volgende alinea’s lees je meer over de herkomst en hoe je de Anthurium het beste kunt verzorgen.

Herkomst

Wil je de Anthurium verzorgen? Laat me je dan iets over zijn herkomst vertellen. De Anthurium kent zijn oorsprong in Brazilië, Ecuador, Peru, Colombia en Venezuela. De bloem, die je herkent aan het gekleurde, hartvormige schutblad, herken je misschien uit snijbloemenboeketten. Niet zo heel gek, want deze bloemen blijven het langste mooi! Wist je dat de Anthurium ook wel flamingoplant wordt genoemd en er wel over de 600 soorten zijn? Keuze genoeg dus.

De Anthurium heeft als potplant een lucht filterende werking. Ideaal voor een gezonde werkplek dus 😉 . Nu is de Anthurium niet de enige kamerplant met deze positieve eigenschap maar wel een luchtzuiveraar die het langste bloeit van alle luchtzuiverende planten!

Water geven

De Anthurium heeft weinig water nodig maar je maakt hem wel blij met een continue licht vochtige grond. Eens per week een scheutje water is voldoende. Voel met je vinger of de potgrond licht vochtig is en dan zit je goed! In de wintermaanden heeft je plant minder water nodig, het is niet erg als de potgrond af en toe wat droger is. Let erop dat je de plant niet te veel water geeft.

Sproeien

Het is niet nodig om de Anthurium te sproeien. Deze tropenplant vindt een hoge luchtvochtigheid wel fijn. In de winter kan de lucht in huis droger zijn (verwarming), je kunt er dan voor kiezen om dan wel te sproeien, dit vergroot dan je kans op nieuwe bloemen. Vergeet ook niet om af en toe je plant af te stoffen, dan maak je hem extra blij!

Standplaats

Zet Anthuriums op een plek met voldoende daglicht, maar in de lente en zomer niet in de volle zon voor een optimale bloei. Een ideale standplaats is voor een raam gericht op het noorden. Geen raam op het noorden of geen plek? Kies dan voor een raam op het oosten of westen en houdt een afstand van ongeveer 1,5 meter aan. 

Verpotten

Het beste kun je een plant direct na aankoop verpotten. Nu is de winterperiode niet altijd het meest gunstig. Het is dan slim om hem aan het begin van het groeiseizoen (lente) te voorzien van een nieuwe pot. Het verpotten heeft impact op je plant en hij kan zich in de lente beter herstellen. Zorg altijd voor een pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige. Dan zet je hem niet over in een te kleine of een te grote pot.

Wil je de Anthurium extra verwennen? Zorg dan voor luchtige potgrond. Die kun je gemakkelijk zelf maken door universele potgrond te mengen met kokosvezels en perliet.

Voeding

Verwen de Anthurium eens per twee weken met plantenvoeding in het groeiseizoen (lente-zomer). Houdt hierbij de instructie van de plantenvoeding aan. Je mag namelijk nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid toevoegen. Het geven van extra voeding in de herfst en winter is niet nodig.

De ideale plant voor je (thuis)werkplek mamazetkoers closeup

Verkleurde bladeren

Een plant die te veel water heeft gekregen heeft bladeren met bruine vlekken met gele randen. Dit moet je niet te verwarren met te weinig water en de plant nog meer water geven. Door te veel water treedt er wortelrot op, op die manier kan de plant het water niet naar de bladeren transporteren en ontstaan de vlekken. Je kan in dit stadium je plant misschien nog redden, vervang alle potgrond en verwijder de zachte worteldelen. Geef de plant dan ook even geen water.

Krijgt je plant te veel (direct) zonlicht? Dan zal dit leiden tot gele bladeren of zelfs verbranding wanneer je plant voor het raam op het zuiden staat. Groene bloemen? Dikke kans dat je plant te weinig licht krijgt. Voor beide werkt de plant verplaatsen naar een ander plekje het beste.

Snoeien

Stoor je je aan de uitgebloeide bloemen? Je kan deze wegknippen maar doe dit zo laag mogelijk van de steelaanzet. Hetzelfde wat je met lelijke bladeren kunt doen. Dus vanaf de basis. Het weghalen van uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren zorgt ervoor dat je plant die energie dan kan steken in het aanmaken nieuwe bladeren en bloemen!

De Anthurium stekken

Wie net zo dol op planten is als ik wil graag nóg meer planten. Dit kan makkelijk door middel van stekken. De Anthurium kun je ook prima stekken. Let erop dat je wel stamstekken gebruikt: verwijder de bladstelen zonder de ogen in de bladoksels te beschadigen. Plant deze stekjes rechtop in een mengsel van turf en zand. Het liefste bij kamertemperatuur. Na een paar weken gaat de stam wortels aanmaken en daarna nieuwe bladeren. Wanneer je plantje groot genoeg is kun je hem overzetten in luchtige potgrond zoals eerder beschreven en dan is het wachten op de mooie bloemen!

Tot slot..

Nu weet je alles over de ideale plant voor je thuiswerkplek, de Anthurium en de Anthurium verzorgen. Het is een prachte plant, ik hoop dat je dat met me eens bent. Mocht je nog een vraag hebben mag je me die altijd hieronder stellen, via de contactpagina, op Facebook of Instagram. Heb jij planten op jouw werkplek?

Liefs Francis

Foto credits: Breatheandbloom.info

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis