Ondanks dat het nieuwe jaar begonnen is, zitten we nog steeds in een lockdown. Oud & Nieuw hebben we klein met het gezin gevierd en de scholen zijn op dit moment nog zeker twee weken gesloten. Zie dit als thuiswerkende moeder maar door te komen met kinderen die niet weten wat ze moeten doen. Om die reden deel ik in dit artikel 22 activiteiten voor kinderen tijdens de lockdown. Lees je mee?

22 activiteiten voor kinderen tijdens de lockdown

Thuiswerken met een kleuter en een peuter in huis is niet te doen, daar was ik snel achter. Toch heb ik gemerkt dat je best afspraken met je kroost kunt maken, als deze maar duidelijk en inzichtelijk zijn. Dé tip is dan ook: maak een visueel schema. Hang een waslijn door de kamer en hang hier bordjes/blaadjes aan met de activiteiten voor die dag. Van opstaan, ontbijten, spelen en wat er die dag dan ook op de planning staat.

Kinderen hebben baat bij structuur, in elk geval mijn kinderen. Daarnaast, op school hebben ze ook niet voor niets een dagschema in het lokaal hangen. Heb je videogesprekken gepland staan? Leg 10 minuten voordat je gesprek begint alles klaar én leg de activiteit uit aan je kinderen. Met een beetje geluk kun je 30 minuten ongestoord werken 😉 .

1. ‘we missen opa & oma’

Veel kinderen kunnen deze tijd niet naar opa en oma, wat niet mag willen ze graag nóg meer. Laat ze een mooie brief naar ze schrijven waarin ze alles kunnen vertellen wat ze willen. Doe hem daarna op de post, met een beetje geluk komt er misschien wel een brief terug!

Zijn je kinderen te klein om te schrijven? Een mooie tekening maken mag natuurlijk ook. Dan schrijf jij er een mooie tekst bij.

2. Een doos kan van alles zijn…

Toevallig nog een grote hoeveelheid luiers bestelt of iets anders groots? Laat de kinderen de doos versieren en daarna ermee spelen. Hij kan als huisje dienen voor alle Lego en Playmobil. Misschien passen ze er zelf ook wel in?

3. Schooltje spelen

Mijn kinderen zijn hier helemaal weg van. We hebben simpel een tafeltje op zolder gezet en ik ben de juf. Ik geef ze kleine taakjes en doe ondertussen mijn eigen werk. De ‘echte’ juf heeft immers ook niet constant alle aandacht voor iedereen.

Draai ook de rollen eens om, je kindje de juf of meester en jij het kind. Succes gegarandeerd.

4. Hut bouwen

Dit werkte al toen ikzelf nog een kind was, maar nu nog steeds: bouw een hut op zolder van lakens, dekens en kussens. Het bouwen zelf kost al aardig wat tijd maar geloof me, je hebt er nog dagen plezier van. Al het speelgoed de hut in en je moet moeite doen om ze uit de hut te krijgen.

5. Welk dier ben ik?

Loop om de beurt door de woonkamer als een dier, met of zonder geluid. De rest moet raden welk dier er nagedaan wordt. Spreek een x aantal rondes af, wie de meeste rondes wint: wint het spel.

6. De thuisbioscoop

Op Disney+, Netflix en op TV staan ontzettend veel films. Laat je kinderen er een kiezen. Beleving vergroten? Maak dan ook zelf van tevoren de popcorn.

7. Samen schoonmaken

Loopt je kindje je de hele dag achterna en doet hij het liefste wat jij doet? Maak hier gebruik van en ga samen de badkamer poetsen, kasten uitruimen of wat dan ook.

Oudere kinderen? Die kun je ook extra taakjes in het huishouden geven, die uiteraard passen bij hun leeftijd.

8. Puzzel marathon

Leg door het hele huis verschillende puzzels neer en laat ze die samen maken. Pas wanneer alle puzzels gemaakt zijn mogen ze je weer storen 😉 . Wanneer je kinderen wat ouder zijn kun je er ook een spel van maken, degene die als eerste al zijn puzzels af heeft wint.

9. Schat zoeken

Werkt buiten net zo goed als binnen, kijk even wat voor weer het is. Laat elk kind van een (schoenen)doos een schatkist maken, mét bijbehorende schatkaart. Ieder verstopt zijn eigen doos en gaat opzoek naar die van de ander.

10. Foto speurtocht

Klinkt veel werk maar is het echt niet, hij is zo gemaakt. Neem foto’s van leuke details in huis. Wie heeft als eerste alle plaatjes gevonden?

11. Stempelen met aardappelen

Deze stamt ook uit de tijd dat ik nog klein was: stempelen met aardappelen. Geen verdere uitleg nodig denk ik zo.

12. Bouw een raket

Maak van een leeg melkpak een prachtige raket en speel de lancering na. Wie maakt de grootste raket? Tijd over? Maak dan ook verschillende planeten en de maan.

13. Theater

Maak een thuistheater, ik weet zeker dat iedereen in huis wel een kunstje kan of iets leuks weet te vertellen!

14. Blotevoetenpad

Maak binnen (of buiten) een blotevoetenpad met watjes, stenen, rijst, blaadjes, gras etc. Je doet de items in verschillende bakken en je bent klaar. Deze activiteit kun je halverwege de lockdown nog eens herhalen met andere items.

15. Modeshow

Nog een rol vuilniszakken in huis? Mooi! Geef ze een uurtje de tijd om er een prachtig kledingstuk mee te maken en organiseer dan een modeshow met catwalk!

16. De vloer is lava!

Je kinderen hebben het in huis vast al eens geroepen, hier hoor ik het in elk geval regelmatig voorbijkomen. Bouw een kamer in huis zo aan dat er een heus parcours is ontstaan. Geloof me, hier zijn ze uren zoet mee. Het zal alleen niet stil in huis zijn.

17. Kat en muis spelletje

Misschien niet echt een activiteit voor binnen, tenzij je echt de ruimte hebt en niets breekbaars hebt staan maar: stop een theedoek in de broek van het ene kind. De andere (of de rest) moet deze te pakken zien te krijgen. Dit spel herhalen totdat ze erg moe zijn 😉 .

18. Knutsel opdracht

Laat elk kindje een knutselpakket samenstellen voor de ander. Wie maakt het mooiste kunstwerk?

19. Vliegtuigwedstrijd

Ken je misschien ook nog van toen jezelf klein was: papieren vliegtuigjes vouwen. Wie kan de mooiste maken én.. welke kan het verste vliegen? Oudere kinderen? Zoek een filmpje op YouTube en laat ze op die manier zelf vouwen.

20. Wie kan het langste stil zijn?

Mijn favoriet, helaas ben ik wel degene die dit spelletje altijd wint maar het idee is goed. Spreekt voor zich: wie kan het langste stil zijn? Nog leuker maken? Houd de tijd bij en schrijf deze op een vel papier en hang deze in de woonkamer. Wedden dat ze zo competitief zijn dat elk kindje recordhouder wil zijn?

21. Handpoppen maken

Nog oude of te kleine sokken in huis? Maak hier handpoppen van. Uiteraard is het daarna tijd voor een poppenshow!

22. Raamtekeningen maken

Je hebt van die krijtstiften voor op een krijtbord, deze zijn ook ideaal om te gebruiken om tekeningen te maken op het raam. Gemakkelijk afwasbaar ook! Zo wordt tekenen toch weer iets leuker.

Tot slot..

Dit waren ze dan, alle 22 activiteiten voor kinderen tijdens de lockdown. Ga jij ze thuis allemaal doen? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis