Een aantal jaar geleden ging zo’n beetje alles in dezelfde prullenbak of kliko. Tegenwoordig is dat wel anders, zeker als ik kijk naar de gemeente waarin ik woon. We hebben hier geen eigen kliko meer voor restafval, alleen voor het plastic en GFT. Het restafval gaat in vuilniszakken en moeten we inleveren bij een ondergrondse container, uiteraard tegen betaling. Helaas wordt er nog te veel afval onterecht bij het restafval gedaan, daarom in dit artikel: 12 keer dit mag je gratis naar de milieustraat brengen!

12 keer dit mag je gratis naar de milieustraat brengen

Ik kom regelmatig bij de milieustraat, ondanks dat het oud papier hier maandelijks wordt opgehaald lijkt het wel of we er aandelen in hebben. Het een keer in de maand ophalen ervan is voor ons dan ook echt te weinig. Met een ritje naar de milieustraat ben ik er gelukkig zo vanaf. Hieronder de twaalf items: dit mag je gratis naar de milieustraat brengen!

Alle belangrijke informatie van de milieustraat in de Gemeente Heusden kun je hier vinden. Check altijd even de website van je eigen gemeente, per gemeente kan het namelijk verschillend zijn.

1. Oud papier & Karton

Ik benoemde hem in de inleiding natuurlijk al: oud papier, gelukkig mag je dit gratis naar de milieustraat brengen. We knipperen met onze ogen en er ligt alweer een flinke stapel. Het zijn dozen van online bestellingen, verpakkingsmateriaal van perspakketjes en (sorry kindjes!) tekeningen en knutselwerkjes van de kids. Het is onmogelijk om alles te bewaren. Het lijkt ook wel of alles tegenwoordig in karton verpakt zit. Gelukkig krijgen we al geen folders meer binnen anders hadden we nog meer.

2. Piepschuim

Helaas is dit een van de dingen die mensen óf bij het plastic dumpen of in de kartonnen dozen laten zitten. Dat laatste is overigens erg gevaarlijk voor de mensen die het oud papier op komen halen, niet doen dus. Piepschuim kan namelijk gerecycled worden tot nieuw piepschuim, mits het voldoet aan de volgende eisen:
– schoon;
– droog;
– mag niet verlijmd zijn;
– geen verfresten of iets dergelijks bevatten;
– wit zijn.

3. Composteerbaar groenafval

Je hebt ze vast wel eens gezien, mensen met een aanhanger vol snoeiafval. Dikke kans dat ze een bezoekje brengen aan de milieustraat. Al het snoeiafval en tuinafval mag je namelijk gratis naar de milieustraat brengen. Dat geldt dus ook voor grote takken, dode planten, kleine stukjes gestoken graszoden en bladeren. Let erop dat je zwart zand niet als groenafval mag aanbieden, hiervoor moet je helaas wel betalen. Dat geldt ook voor (grotere) stukken gestoken graszoden.

4. Textiel

Naast dat je textiel gratis kunt brengen naar de milieustraat staan er ook vaak inlevercontainers op schoolpleinen, bij sportaccommodaties en op speciale plekken in diverse wijken. Het is wijs om goed te kijken wat er wel en niet in de container mag, dat kan namelijk per inlevercontainer verschillen. Zorg ervoor dat je oude kleding, beddengoed en schoenen schoon en in een gesloten zak aanbiedt. Wist je dat kapotte kleding ook ingeleverd mag worden? Dit textiel wordt hergebruikt voor isolatiemateriaal en voor de vulling van autostoelen.

5. Glas

De lege fles wijn bovenaan in dit artikel gaat gewoon de glasbak in, helaas mag niet al het glas in de glasbak. De glasbak is alleen voor verpakkingsglas: voor potten en flessen dus. Drinkglazen, schalen, vazen, glas van fotolijstjes en sierflessen mogen niet in de glasbak maar mogen wél gratis ingeleverd worden bij de milieustraat mits het kleurloos is. De reden? De samenstelling is anders waardoor je het niet samen kunt recyclen.

6. (incontinentie) Luiers

Dit is voor mij wel de belangrijkste, wanneer ik alle luiers van beide kindjes moet afvoeren als restafval kost me dat ontzettend veel geld. Zonde, want je mag dit dus gratis naar de milieustraat brengen! Daarnaast is het ook veel beter voor het milieu. De luiers moeten dan wel in een speciale witte zak aangeboden worden. In onze gemeente (Heusden) kan ik die ophalen bij een gemeentepunt. Er mogen geen handschoenen, babydoekjes en maandverband in de zakken worden gedaan, alleen luiers. Ik heb een afgesloten prullenbak in de schuur staan waar ik de luiers in doe. Een keer in de week breng ik dan de luiers weg. Het kan ook voorkomen dat er een speciale container staat bij het kinderdagverblijf van je kindje, in de meeste gevallen mag je ze dan ook daar aanbieden.

7. Oud ijzer

Met oud ijzer worden metalen en ijzeren gebruiksvoorwerpen bedoeld. Wist je dat je aluminium, koper, zink en loden voorwerpen ook mag inleveren onder de noemer oud ijzer? Je mag het dus gratis naar de milieustraat brengen maar informeer ook eens of je sportvereniging het niet ophaalt. Zo help je de vereniging een handje én je hoeft er verder niets voor te doen.

8. Witgoed

Wanneer je een nieuwe koelkast bestelt nemen ze in de meeste gevallen je oude mee. Helaas is dat niet altijd zo en soms heb je ook geen vervanger nodig. Gelukkig mag je deze apparaten (koelkast – vriezer – droger etc) gratis naar de milieustraat brengen!

9. Klein chemisch afval

Je staat er misschien onvoldoende bij stil, maar batterijen en verf vallen onder de noemer klein chemisch afval. Gooi dit dan ook niet weg bij het restafval maar breng dit gratis naar de milieustraat. Wanneer je hem nog hebt: je mag hier ook je oude kwikthermometer inleveren.

10. Spaar- en Ledlampen

Tegenwoordig staat er bij elke supermarkt, bouwmarkt en elk ander lampenverkooppunt wel een inleverbak maar je mag je kapotte lampen dus ook gratis inleveren bij de milieustraat.

11. Kadavers van kleine huisdieren

Wanneer je geliefde huisdier sterft bij de dierenarts mag je hem vaak daar laten. Voor wie zijn overleden huisdier liever niet begraaft in eigen tuin of op eigen grond mag het kadaver ook naar de milieustraat brengen. Dat geldt natuurlijk ook voor doden vogels en overreden egels.

12. Bruingoed

Naast het witgoed mag je ook gratis je bruingoed dumpen bij de milieustraat. Denk hierbij aan je tv, radio, je strijkijzer en de frietpan. Let er wel op dat je alles schoon aanbiedt, je mag dus niet het vet in de frietpan laten zitten.

Tot slot..

Zo zie je maar weer: je mag dus veel meer gratis naar de milieustraat brengen dan je denkt. Het is alleen even wat werk om je schuur zo in te richten om al het afval goed te kunnen scheiden. Zorg voor een grote en kleine prullenbak, mandjes en bakjes en maak het bezoek aan de milieustraat onderdeel van je routine. Breng jij de milieustraat vaak een bezoekje? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd via de contactpagina een reactie achterlaten.

Lees ook eens mijn andere artikelen in de categorie huishoudboekje.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis