Ze zijn helemaal hip en je komt ze tegenwoordig overal tegen: de zogenaamde poké (po-kay) bowl. Niet zo heel gek, ze zijn enorm smaakvol, gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. De poké bowl is een mix tussen sushi en een salade. Nu kun je hem natuurlijk afhalen bij een plaatselijke Sushibar, maar je kunt hem ook in een handomdraai zelf maken. In dit artikel vertel ik je hoe: een poké bowl zelf maken! Ben jij al bekend met deze delicatesse?

Neem je ook eens een kijkje bij mijn andere recepten?

Boodschappenlijstje

  • sushirijst, 250 gram
  • water, 400 milliliter
  • verse vis, bijvoorbeeld zalm, 300-350 gram
  • rijstazijn: 5 eetlepels (rijst) & 3 eetlepels (garnering)
  • suiker: 1 theelepel (rijst) & 4 theelepels (garnering)
  • 1 rode peper
  • 1/2 komkommer
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • mango, 1 stuk
  • avocado, 1 stuk
  • bakje zeekraal, 100 gram
  • radijsjes, 8 stuks
  • 1 eetlepel mayonaise
  • sesamzaadjes (optioneel)
  • zout

Dit recept is voor 4 porties.

Recept: Poké bowl zelf maken

Volg onderstaande stappen en dan heb je binnen 85 minuten (inclusief 60 min wachten) een heerlijke poké bowl op tafel staan. Houd er rekening mee dat de rijst na het koken moet afkoelen, dit duurt ongeveer 60 minuten. Tip: wil je er meer of minder maken? Verdubbel of halveer dan de ingrediënten van het boodschappenlijstje.

  1. doe de rijst in een vergiet en spoel deze gronding af onder de kraan. Wanneer de rijst schoon is (het water uit het vergiet is dan helder), schep je deze in een pan. Breng de rijst op hoog vuur aan de kook met 400 milliliter water.
  2. zodra het water kookt zet je het vuur laag, kook de rijst in 15 minuten gaar. Zet daarna het vuur uit en laat de pan nog 10 minuten met een gesloten deksel op het fornuis staan.
  3. verwarm ondertussen in een andere pan de rijstazijn met een snufje zout en de suiker. Zodra alles is opgelost, is je dressing klaar.
  4. is de rijst gaar? Giet de dressing over de rijst en roer dit een aantal keer om. Laat de rijst afkoelen op een plaat of in een grote schaal tot kamertemperatuur (ongeveer 60 minuten).
  5. meng vervolgens de sojasaus met de mayonaise en de sesamolie. Je mayonaisemengsel is klaar.
  6. snij de zalm in kleine blokjes, 1 cm bij 1 cm, en marineer deze met het mayonaisemengsel.
  7. verwarm in een pan de rijstazijn en voeg de suiker toe en laat vervolgens afkoelen. Snij ondertussen de radijsjes in reepjes. Marineer de gesneden radijsjes voor 5 minuten in de zoete rijstazijn.
  8. snij de avocado en mango in blokjes en de komkommer halve schijfjes.
  9. de rode peper snijden we in ringen, vergeet niet de zaadlijst te verwijderen.
  10. zodra de rijst afgekoeld is kun je de kommen opmaken. Het is niet erg wanneer de rijst nog een beetje warm is. Verdeel de rijst, de zalm, avocado, mango, rode peper, komkommer, radijsjes en zeekraal over 4 kommen.
  11. optioneel: garneer de poké bowl met sesamzaadjes. Wanneer je nog een beetje van het mayonaisemengsel over hebt kun je deze erbij serveren (zie foto).

Serveer direct en eet smakelijk! Wil je de poké bowl al voorbereiden maar nog niet serveren? Bewaar alle ingrediënten dan los van elkaar in afgesloten bakjes (maximaal 12 uur). Haal de ingrediënten ruim voor het serveren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zodra je het gerecht serveert. De poké bowl is dan op zijn lekkerst!

Tot slot..

Ik ben een enorme fan van dit gerecht, het is gezond en hij geeft een vol gevoel. Ideaal als lunch of als voorgerecht in een kleinere portie. Wat vind jij van dit recept, ga jij de poké bowl zelf maken? Laat het me weten door een reactie hieronder achter te laten, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Eet smakelijk!

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share