De mooie zomerdagen zijn pas net achter de rug, toch staat de dure decembermaand alweer voor de deur. In de winkels vliegen de aanbiedingen en kruitnoten je alweer om de oren. Zelfs de eerste chocolade adventskalenders zijn alweer bij de kassa gespot. Omdat het leven al duur genoeg is, in dit artikel: 10 budgettips voor Sinterklaas en Kerstmis! Lees je mee?

10 budgettips voor Sinterklaas en Kerstmis

Tijdens de feestdagen wil je dat het gezellig is en wil je vooral niemand teleurstellen. Dat laatste is lastig, meer dan je best kun je niet doen. Vrijwel alle kinderen kijken uit naar deze bijzondere feestelijke maand. Met deze 10 budgettips voor Sinterklaas en Kerstmis maak je het niet alleen goedkoper maar ook nog eens gemakkelijker voor jezelf! Zodat ook jij kan genieten van deze mooie dagen.

1. Begin op tijd

Het klinkt misschien simpel, maar begin op tijd. Wanneer je de uitgaven verspreid over het gehele jaar heeft het niet zo’n impact op je inkomen. Daarnaast, het hele jaar door zijn er prachte aanbiedingen: maak daar gebruik van! Op zolder heb ik in een hoge kast een speciaal plekje gereserveerd waar ik deze spullen bewaar. Zo kan ik nooit iets vergeten of kwijtraken.

extra tip: maak een lijstje in je agenda met daarin overzichtelijk de naam van de cadeautjes, de prijs en voor wie het is. Zo zie je in één oogopslag wat je al besteed hebt, hoeveel bestedingsruimte er nog is en hoeveel items je per persoon hebt.

2. De viercadeautjesregel

Iets wat mijn ouders altijd toepaste en wat wij nu ook doen is de viercadeautjesregel. Je geeft iets wat ze graag willen hebben, iets wat ze nodig hebben, iets wat ze kunnen dragen en iets om te lezen. Zo pak ik elk jaar een nieuwe pyjama of onesie in en een leesboekje. Het uitpakken is hoe dan ook een groot feest.

3. Schoentje zetten

Het is niet nodig om elke dag het schoentje te zetten. Spreek af met je kinderen hoe vaak dit mag. Je kan dit eventueel verduidelijken met een aftelkalender tot pakjesavond. Geef in de kalender aan wanneer ze de schoen mogen zetten. Wij doen meestal 1 of 2 keer per week.

Ik wil ook meegeven dat een schoen zetten niet garant staat voor een cadeautje krijgen. Op sociale media zie je dit steeds vaker maar dit hoeft niet. Natuurlijk is uitpakken leuk, daarom pak ik ook gewoon een zakje chocolademuntjes in. Kindjes zijn daar ook heel erg blij mee.

4. Tweedehands

Een van de beste budgettips die ik je kan geven is: kijk eens of je op Facebook of Marktplaats iets tweedehands kunt vinden. De cadeautjes hoeven niet nieuw te zijn. Twee jaar geleden scoorde ik een heel gaaf poppenbedje voor Ize op Marktplaats. Hij staat nog steeds op haar kamer te pronken.

5. Sint & Piet of de Kerstman op bezoek

Sint en Piet (of de Kerstman) brengen veel plaatsen een bezoekje. Denk hierbij aan de intocht (alleen Sinterklaas), het winkelcentrum, op school of kinderdagverblijf of bij je werkgever. Het is dan ook niet nodig om hem bij je thuis uit te nodigen. Wil je dit toch doen? Doe het dan samen met iemand anders uit je familie of vriendengroep, dan kun je de kosten delen.

6. Pak alles los in

Het is een beetje afhankelijk van de leeftijd, maar mijn kinderen (3 en 6) vinden niets leuker dan alles uitpakken. Om die reden pak ik ook alles in, ook snoepgoed. Ze kunnen dan veel uitpakken, duurt de avond wat langer en lijkt alles meer. Wanneer de kinderen ouder zijn kun je ook een dobbelspelletje doen waarbij de een voor een de cadeautjes open mogen maken.

7. Breng de Action, Kruitvat en Zeeman een bezoekje

Op de foto bovenaan dit artikel zie je de 10 cadeautjes die ik alvast gekocht heb bij de Action een tijdje geleden:

  • 2 surprise eieren
  • een stencil set voor jongens en meisjes
  • ‘leren met magneetjes spelletje’
  • bingo spel
  • 4 spellen in 1 set
  • grote stok kaarten (ideaal voor hoger lager spelletjes)
  • heel veel stikkers voor jongens en meisjes

Ik weet zeker dat onze kinderen hier heel blij mee gaan zijn. Kosten? Voor €12,- euro in totaal was ik klaar. Ook bij het Kruitvat en de Zeeman heb je leuk speelgoed voor een klein prijsje. Het is alleen even zoeken én er op tijd bij zijn.

Kijk hier voor specifieke cadeau ideeën voor een dreumes.

8. Geef een ‘activiteiten bon’ of ‘keuze bon’

Het enige wat je nodig hebt is een leuke kaart en verder kost dit cadeau niets. Geef je kind een activiteiten of keuze bon om in te zetten naar keuze. Een ticket die je kindje in kan zetten om naar die extra leuke speeltuin in het bos te gaan, mag bepalen wat we in het weekend eten, een film en popcorn uitzoeken die op de televisie komt en ga zo maar door. Er zit vast iets bij waar je je kindje mee kunt verrassen!

9. Begin op tijd met sparen

Neem je tip 1 je elk jaar weer voor maar lukt het niet? Zet dan ergens in een keukenkastje een spaarpot. Steeds als je klein geld hebt, stop je het in de spaarpot. Aan het einde van het jaar zit er altijd een leuk bedrag in. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je er niets uithaalt.

10. Speelgoed verkopen/ruilen

Je hebt vast speelgoed in de kast staan waar je kindjes niets mee doen. Weggooien is zonde, zeker wanneer het compleet is en nog prima een ronde mee kan. Je kan dit speelgoed verkopen en van de opbrengst nieuwe cadeautjes kopen. Is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook nog eens duurzaam.

Er zijn ook zogenoemde ruilbeurzen rondom de feestdagen. Die kun je ook een bezoekje brengen om speelgoed te ruilen of voor een klein bedrag te kopen. Vergeet niet dat je ook altijd met familie en vrienden speelgoed kunt ruilen!

Tot slot..

Dit waren mijn 10 budgettips voor de feestdagen, ik wens je in elk geval al fijne dagen! Mist er nog een budgettip? Laat het me dan weten door hieronder, op Facebook of Instagram een reactie achter te laten. Mocht je nog een vraag hebben mag je me die altijd stellen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis