Na het avondeten wordt vaak de vraag gesteld: ‘doen we nog een spelletje?’. Waar de kinderen een jaar geleden het liefste een puzzel legde of een bouwwerk van duplo maakte zijn nu de spelletjes favoriet. Iedereen moet er overigens aan geloven, opa en oma krijgen na binnenkomst direct een spelletje onder hun neus geschoven. Ook wanneer we daar op bezoek gaan. Erg leuk om te zien. Toch vinden de kinderen het lastig om met winst en verlies om te gaan. De competitie onderling is groot. Hoewel dit iets is wat ze moeten leren is het des te leuker om écht samen een spelletje te spelen. Dat kan met het coöperatieve spel Kleine Beer van Sunny Games, in deze review vertel ik je er meer over. Lees je mee?

Coöperatieve spellen

Misschien ben je al bekend coöperatieve spellen, maar misschien ook niet. Daarom wil ik je eerst uitleggen wat het verschil is. Waar je bij een ‘normaal’ spel tegen elkaar speelt, speel je bij een coöperatief spel samen. Je werk met alle spelers in één team, hierdoor win of verlies je met het hele team. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dit de sfeer aan tafel echt ten goede komt. Andere voordelen van coöperatieve spellen:

 • kinderen en ouders leren onderling samenwerken
 • bevordert de leerprestatie en tactisch denken
 • zet aan om op een creatieve manier problemen op te lossen
 • bevordert luisteren en communiceren
 • stimuleert het zelfvertrouwen

Wat ik vooral mooi vind om te zien, is dat elke keer als we een coöperatief spel spelen ze er beter in worden. Ze leren van de vorige keren dat we het spel gespeeld hebben en anticiperen daarop. Probeer eens een coöperatief spel uit en ontdek zelf de opbouwende en open sfeer die ontstaat tijdens het spelen. Kijk hier voor het verschillende aanbod in coöperatieve spellen.

Review: het coöperatieve spel Kleine Beer van Sunny Games

Ik kan je alvast verklappen dat dit spel tot een van de favoriete spelletjes van onze kinderen behoort. Ze zijn ontzettend gemotiveerd om het spel tot een goed einde te brengen. Ondanks dat het spel is voor kinderen vanaf 5 jaar lukt het mijn zoontje van 3 ook om goed mee te doen. Dit is mogelijk doordat je samen speelt en elkaar op die manier kunt helpen. Uiteraard kan hij nog niet zelf een oplossing bedenken maar hij kan wel bijdragen aan het gezamenlijke doel van het spel. Erg leuk, zo kan hij ook meedoen. Dan ga ik jullie nu meer over het spel vertellen.

Over het spel

Oh nee! Kleine Beer is verdwaald in de bergen. Mama beer wil heel graag haar kleintje weer vinden. Met onze hulp vindt ze de juiste weg door het bos. Nadat ze haar kleine weglopertje heeft geknuffeld, moeten ze nog thuis zien te komen. Maar we weten de weg nu!
Kleine Beer is een uitdagend zoekspel voor de hele familie. Spelers overleggen wat de beste manier is om Kleine Beer te vinden. We kunnen een paar hindernissen overwinnen, maar dan hebben we minder tijd in het tweede deel van het spel. Zullen beide beren thuiskomen voordat het te donker wordt?

Het spel bevat een eenvoudige versie voor jongere kinderen en manieren om het spel uitdagender te maken.

Het spel klaarzetten

Wanneer je het spel voor het eerst speelt, moet je alle tegels en figuurtjes nog uitdrukken. Wanneer je dat gedaan hebt kun je onderstaande stappen volgen.

Review het coöperatieve spel Kleine Beer van Sunny Games startopstelling mamazetkoers-
 1. zet de doos zo neer dat de lieveheersbeestjes in de eerste hoek aan de rechterkant zitten
 2. plaats de berg in de achterste linkerhoek
 3. leg het spelbord in de doos
 4. plaats de maan op de bergen, in de beginnersvariant heeft deze nog geen functie
 5. zet het spel zo op tafel zodat niemand achter de bergen zit
 6. hussel de 25 bergtegels door elkaar en plaats deze ondersteboven op het spelbord
 7. hussel ook de 46 bostegels en plaats deze ondersteboven zoals op de foto hierboven, dit is de startopstelling
 8. pak de boomstamfiches en doe er 3 in de stapel boomstammen, leg de overige 7 boomstamfiches naast het bos
 9. plaats mama beer ergens naast het bos
 10. verstop de kleine beer en de dobbelsteen onder de stapel boomstammen

Je bent nu klaar om te starten met het coöperatieve spel Kleine Beer!

Het coöperatieve spel Kleine Beer spelen

Mama beer hebben we bij een van de buitenste bostegels geplaatst, dan kunnen we nu echt beginnen!

start het coöperatieve spel Kleine Beer van Sunny Games mamazetkoers-

Je speelt het coöperatieve spel Kleine Beer als volgt:

1. de tegel die voor de mama beer ligt draai je om. Is deze tegel een paadje? Dan mag de speler nog een tegel omdraaien. Net zolang totdat je een dier of een hindernis tegenkomt.

2. hoe je de paadjes neerlegt mag je zelf weten. Tip: denk er wel goed over na want je mag het niet meer veranderen.

3. draai je een tegel met een dier om? Dan is de andere speler aan de beurt. De dieren willen we niet storen dus moeten we een andere route kiezen.

mama beer in de bergen start het coöperatieve spel Kleine Beer van Sunny Games mamazetkoers-

4. onderweg kun je een hindernis tegenkomen. Je mag daar alleen langs wanneer je hier een boomstamfiche op legt. Mama beer kan dan namelijk over de boomstammen heenlopen. Tip: gebruik niet te veel boomstamfiches want deze heb je straks weer nodig om uit het bos te komen. Na het plaatsen van de boomstamfiche is een andere speler aan de beurt.

5. volg stap 1 tot en met 4 totdat je kleine beer hebt gevonden. Tijdens het spel is het de bedoeling dat je samen een plan maakt en overlegd. Je speelt immers als een team! Als je goed kijkt zie je ook een pad door de bergen lopen, hier kun je ook gebruik van maken.

hoera kleine beer gevonden start het coöperatieve spel Kleine Beer van Sunny Games mamazetkoers-

6. op de afbeelding hierboven zie je dat we kleine beer gevonden hebben! Nu moeten we nog terug, je mag geen tegels meer omdraaien. De beren lopen terug richting het bos.

7. om het bos uit te komen moet je de dobbelsteen gebruiken. Tel nu hoeveel boomstamfiches je nog over hebt. Voor elk boomstamfiche mag je 1x gooien. Het aantal stappen/tegels staat op de dobbelsteen aangegeven. Red je het om samen uit het bos te komen?

Gewonnen of verloren?

Als mama beer en kleine beer helemaal uit het bos zijn gelopen is het spel gewonnen. Als mama beer niet meer verder kan lopen dan slapen ze in het bos en lopen ze de volgende dag naar huis, het spel is dan alleen wel verloren.

uit het bos start het coöperatieve spel Kleine Beer van Sunny Games mamazetkoers-

Wanneer je het spel vaker gespeeld hebt en je merkt dat je kindjes toe zijn aan meer uitdaging kun je op drie manieren het spel moeilijker maken. Je kunt namelijk twee extra bergtegels toevoegen, de doos een kwartslag draaien (4 niveaus) en het spelonderdeel van de maan toevoegen. Op deze manier heb je lang plezier van dit spel.

Tot slot..

Ik vind het oprecht een geweldig spel. De kinderen spelen steeds meer samen en doen er alles aan om de kleine beer te vinden. Anders zit hij zo zielig alleen in de bergen. Dat is natuurlijk ontzettend zielig. In het begin is het voor de kinderen wennen omdat ze niet tegen elkaar spelen. Je merkt dat ze graag ‘aan de beurt’ willen zijn. Naar mate het spel vordert en je het vaker speelt krijgen ze door dat ze eigenlijk samen altijd aan de beurt zijn. Je mag namelijk overleggen en samen bepalen wat de volgende stap is.

We gaan dit spel dan ook nog vaak spelen en kan jullie dit spel dan ook zeker aanraden. Wat vinden jullie van deze review? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd privé een berichtje sturen via de contactpagina.

Ben je na deze review enthousiast geworden over dit spel? Met de code ‘mamazetkoers’ krijg je 10% korting op je bestelling!

Liefs Francis

Het spel in dit artikel heb ik gekregen. Dat doet niets af aan de echtheid en oprechtheid van dit artikel. #mamazetkoersAD

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis