Elektrische fietsen worden steeds populairder onder alle leeftijdsgroepen. In dit artikel vertel ik je graag meer over de maximale actieradius van je elektrische fiets en hoe je deze efficiënt kunt gebruiken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Wat is de maximale actieradius van een elektrische fiets?

De maximale actieradius van een e-bike. Hoe ver kom je met een volle accu op je elektrische fiets? Hieronder vertel ik je meer over deze maximale actieradius,

Als je gaat fietsen op een elektrische fiets is het verstandig om te weten hoe ver je kunt komen met een volle accu. Je legt namelijk niet altijd dezelfde afstand af met een volle accu. Zeker als je graag lange afstanden wilt fietsen, is het de vraag wat de maximale actieradius van je fiets is. Voordat ik je vertel wat de maximale actieradius is vertel ik je eerst meer over wat de actieradius precies is.

Wat is de actieradius?

De actieradius van een accu geeft aan hoe lang je dus met een volle accu kunt doen. In het geval van een elektrische fiets gaat het er dus om hoe ver of hoe lang je met een volle accu kunt fietsen. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Heb je bijvoorbeeld een accu van 500 Wh, dan betekent dit dat deze een uur lang 500 watt aan vermogen levert. We gaan hier even uit van een nieuwe accu. Het kan zijn dat accu’s van tweedehands elektrische fietsen een mindere actieradius hebben, omdat ze al een paar jaar meegaan.

Hoe ver kun je met een volle accu komen?

Om te weten welke afstand je af zou kunnen leggen met een volle accu, moet je een rekensommetje maken. Uit diverse testen die op het internet zijn gepubliceerd zijn blijkt dat je met 100 wattuur ongeveer 12 tot 14 kilometer kunt fietsen. We gaan dan wel uit van gemiddelde weersomstandigheden, een vlakke weg met een viaduct en de maximale trapondersteuning. Je rijdt dan dus met een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur.

De elektrische fietsen van tegenwoordig hebben accu’s van 500 Wh. Dit houdt in dat je dus 5 keer 12 tot 14 kilometer kunt fietsen totdat de accu leeg is. Dat is 60 tot 70 kilometer, maar wel onder bovengenoemde omstandigheden. Let op: dit is met de maximale ondersteuning onder lichte omstandigheden. Met minimale ondersteuning kun je zeker 120 kilometer en misschien wel 150 kilometer halen.

Wat is de invloed op de accu zelf

Accu’s hebben helaas niet het eeuwige leven en dit ga je op den duur dan ook merken. Per jaar neemt een accu van een elektrische fiets gemiddeld met tien procent in vermogen af. Bij het kopen van tweedehands elektrische fietsen is het daarom wel belangrijk dat je naar de staat van de accu vraagt. Daarnaast is het van belang of de fiets veel of weinig gebruikt is. Bij weinig gebruik, wordt de accu minder geactiveerd en kan deze ‘lui’ worden. Ook zijn de jaargetijden van invloed op de conditie van een accu. In de winter levert een accu minder energie dan in de zomer. Dit heeft weer alles te maken met de ideale omstandigheden.

Wat is van invloed op de actieradius?

Er zijn allerlei factoren die van invloed zijn op de actieradius. Ten eerste is dat de kracht van de motor. Een krachtige motor zal meer energie vragen van de accu om deze kracht ook te kunnen leveren. Ten tweede is ook de versnelling waarin je fietst van belang. Als je in een zware versnelling fiets, kun je op meer ondersteuning rekenen. Dit kost ook meer energie dan het rijden in een lichtere versnelling. De vraag wat de maximale actieradius is van een elektrische fiets is dan ook niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn namelijk erg veel factoren die een rol spelen. Als je de getallen uit ons rekenvoorbeeld aanhoudt, kom je echter een heel stuk in de richting.

Tot slot..

Nu weet je alles over de maximale actieradius van een elektrische fiets. Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel. Nu ben ik nieuwsgierig, heb jij een elektrische fiets en waarom wel of niet? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis