Je vraagt je je misschien meteen af, wat is dat ‘álles over raamdecoratie’ dan eigenlijk? Dat ga ik je in dit artikel vertellen! Onder meer wat de voordelen van raamdecoratie zijn, de verschillende soorten waaruit je kunt kiezen en de verschillen onderling. Ik sluit af met mijn favoriete raamdecoratie. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Waarom kiezen voor raamdecoratie?

Voor de een is het ontzettend belangrijk, iemand anders heeft er totaal geen moeite mee als iedereen naar binnenkijkt. Toch is het creëren van privacy de belangrijkste reden waarom we kiezen voor raamdecoratie. Wist je dat er nog 5 voordelen zijn? Hier komen ze:

  1. Raamdecoratie houdt de zon tegen op tropische dagen en daardoor ook de warmte! Vooral in de zomer kan jij op deze manier jouw huis lekker koel houden;
  2. Wist je dat je raamdecoratie in de winter de warmte juist binnen houdt? Het werkt namelijk isolerend en op die manier kun je gemakkelijk op je energierekening besparen;
  3. Raamdecoratie werkt verduisterend, op die manier kun je eenvoudig een ruimte donkerder maken wanneer het jou uitkomt;
  4. Naast privacy is dit voor mij de voornaamste reden om raamdecoratie te plaatsen: het creëren van sfeer en het stijlen en aankleden van je woonruimte;
  5. En als laatste ook niet geheel onbelangrijk: raamdecoratie zorgt ervoor dat de zon minder (fel) in je woning schijnt en voorkomt op die manier dat je meubels en vloer verkleuren.

De verschillende soorten raamdecoratie

Sinds we 1,5 jaar geleden zijn verhuisd naar onze nieuwe woning hebben we best lang nagedacht over wat we wilde. Dat er raamdecoratie zou komen stond vast, zoals ik hierboven al schreef vinden we sfeer en privacy belangrijk. Maar er zijn ontzettend veel verschillende soorten raamdecoratie, hieronder lees je welke soorten er zijn en wat de voor en eventuele nadelen zijn vanuit mijn perspectief.

Vouwgordijnen/Rolgordijnen

Laat ik maar meteen met het populairste gordijn beginnen, de rol- en vouwgordijnen. Het voordeel van deze raamdecoratie is dat je zelf de gewenste hoogte kunt bepalen. Door middel van een koortje laat je het gordijn zakken of trek je hem op. Het verschil zit hem erin dat het ene gordijn zich opvouwt (vouwgordijn) en de andere zich op een rol bevindt.

Wel zijn de stoffen verschillend, zo kun je bij een rolgordijn kiezen voor een waterafstotende stof en bij het vouwgordijn niet. Het rolgordijn is daarom ideaal voor in de keuken of badkamer. In ons oude huis maakte we veel gebruik van deze raamdecoratie, toch hebben we daar nu niet voor gekozen omdat we een luxere uitstraling wilde. Waar je deze luxe uitstraling mee kun creëren vertel ik je verderop in dit artikel.

Lamellen

Lamellen, hoewel ze tegenwoordig ook in een moderne uitstraling zijn te verkrijgen is het persoonlijk niet mijn ding. Ik krijg er direct een jarennegentig gevoel bij. Of erger: dat je bij de tandarts zit. Wie in een groot pand woont met unieke raampartijen, dan kunnen lamellen wel een goede keuze zijn. O, en wie trouwens zegt dat lamellen gemakkelijk schoon zijn te maken: die heeft die klus waarschijnlijk niet zelf uitgevoerd. Waarom ik ze dan wel in dit artikel noem? Ik wilde graag álles met je delen over raamdecoratie.

Jaloezieën

Dan zijn we nu aangekomen bij mijn favoriet. Jaloezieën zijn bij uitstek het meest geschikt om je woonruimte sfeervol te stijlen! Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, zo is er verschil in materiaal. Je kan kiezen voor kunststof, aluminium of hout en er zijn ontzettend veel kleuren waaruit je kunt kiezen. Houten jaloezieën hebben verreweg mijn voorkeur. Dit omdat ze niet alleen mooi zijn en een luxe uitstraling geven maar ze zijn ook nog eens geluiddempend. Kunststof en aluminium kaatsen het geluid weer terug terwijl hout het geluid juist absorbeert.

We hebben in ons huis op twee plaatsen jaloezieën hangen, voor het raam in de keuken en in de hal. Ik ben er erg blij mee, het geeft een mooie sfeer in die ruimtes, zijn gemakkelijk te onderhouden en je kunt goed de lichtinval én hoeveelheid bepalen. De ramen met jaloezieën zijn gericht op het zuiden, wanneer de zon op de ramen staat kan ik met deze raamdecoratie ervoor zorgen dat de zon niet binnen schijnt maar er nog wel steeds licht binnen komt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de jaloezieën, net als een rolgordijn, tot halverwege het raam te laten hangen. Ideaal. Ik ben fan, maar dat had je denk ik al wel door.

Plissés

Waar in de jaren negentig elke woonruimte voorzien was van lamellen is dat in twintig jaar later vervangen door plissés. Je ziet ze bijna in elk nieuwbouwhuis hangen, let er maar eens op. Waarom? Simpel: er zijn ontzettend veel mogelijkheden. De ene optie is sfeervoller dan de andere maar waar het plissé echt goed in is: is warmtewering. Wij hebben er een op zolder hanger, in het dakraam. Er is een speciale binnenlaag aan het plissé aangebracht waardoor hij de warmte van de zon extra goed buiten houdt. En in de winter de warmte juist binnen houdt. Net als lamellen vind ik persoonlijk dit geen mooie raamdecoratie. Voor mij is hij voornamelijk praktisch, maar hierover zullen de meningen ook over verschillen.

Gordijnen

Ik ben niet alleen fan van houten jaloezieën, maar ook van gordijnen! Het liefste van dikke zware gordijnen. In mijn woonkamer hangen daarom ook dikke gordijnen van velours in een donkerblauwe kleur. Wat geeft dit een sfeer in je huis! Het nadeel van alleen gordijnen is wel dat er overdag, wanneer je gordijnen geopend zijn, iedereen nog steeds bij je naar binnenkijkt. De isolerende werking treedt ook alleen op wanneer de gordijnen dicht zijn. Vrijwel niemand zit de hele dag met gesloten gordijnen binnen. Voor wie dus wel van een beetje privacy houdt kan gordijnen dus prima combineren met jaloezieën.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over raamdecoratie. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Voordat je opzoek gaat naar sfeervolle gordijnen of jaloezieën wil ik je nog wel een tip meegeven. Schrijf voor jezelf op wat het belangrijkste is waarom je iets voor je raam wilt hangen. Dan wordt het uiteindelijke gemakkelijker om voor een bepaalde optie te kiezen. Zo is een vouwgordijn in de keuken misschien wel mooi maar ontzettend lastig om goed zelf te reinigen.

Wat voor raamdecoratie heeft jouw voorkeur en wat heb jij in je woning hangen? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Uiteraard mag je me ook een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis